Ciągłość ubezpiecznia OC

07 Lut 2011, 20:31

Witam

Jakieś pół roku temu wyjechałem dość szybko za granicę zostawiając wszystko za sobą :) Włącznie z samochodem. Teraz jestem z powrotem. Wyjeżdżająć zapomniałem opłacić ostatniej raty ubezpieczenia. Ubezpieczenie skończyło się w grudniu. Dzwonię do MTU, mówią, że mam zapłacić i że nie przedłużyli ze mną umowy (bo nie zapłaciłem). Chcę teraz ubezpieczyć, a tutaj ponoć mogę dostać jakąś karę.

Jak to z tym jest? Czy grozi mi coś czy nie? A jeśli tak, to co i jak tego uniknąć? ;)
maciekwrocek
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

07 Lut 2011, 21:07

maciekwrocek napisał(a):Dzwonię do MTU, mówią, że mam zapłacić i że nie przedłużyli ze mną umowy (bo nie zapłaciłem).

To w czym widzisz problem... :?: :?: Zapłać im co masz zaplacić i zmień ubezpiczyciela lub zacznij od nowa w tej samej firmie...
maciekwrocek napisał(a):Chcę teraz ubezpieczyć, a tutaj ponoć mogę dostać jakąś karę.

Nie bardzo rozumiem to słow-tutaj.Mozesz mi to wyjaśnic... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Lut 2011, 21:10

"tutaj", w znaczeniu "w tej mojej sytuacji".
maciekwrocek
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

07 Lut 2011, 21:17

Ja nie widzę problemu.Jezeli dotychczasowy ubezpieczyciel rozstał sie z Toba w "przyjazni"/musisz to od nich wyegzekwować na pismie-bardzo wazna sprawa/ i nie nalicza Ci zadnych kar to więc w czym problem:
1/ W dalszym ciągu Ty sam przedłuzasz z nimi umowę i koniec sprawy
2/ Zmieniasz ubezpieczyciela i po zawodach....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Lut 2011, 23:21

Zalecam w tej sytuacji zapłatę i zmianę ubezpieczyciela. Koniecznie.
samochodzik88
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

09 Lut 2011, 20:20

Osobiście ciekaw jestem na jakiej podstawie MTU nie przedłużyło OC? Niezapłacenie raty nie ma tu nic do rzeczy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Iron Drift King - drifting dotarł do… kopalni!
    Drifting podbija świat. Ta nietypowa dyscyplina motorsportu dociera do różnych zakątków globu. W ostatni weekend zawitała nawet do dawnej kopalni odkrywkowej w Niemczech. Drugie miejsce na międzynarodowych zawodach ...

10 Lut 2011, 01:32

Dishman napisał(a):Osobiście ciekaw jestem na jakiej podstawie MTU nie przedłużyło OC? Niezapłacenie raty nie ma tu nic do rzeczy.

ostanimi tygodniami przegladam internet wlasnie w podobnym kontekscie i spotkalem sie wlasnie z opiniami ze mtu nie przedluza umowy na oc jezeli widzi ze poprzednie oc nie zostalo oplacone.
nie wiem dokladnie jak to dziala, na jakiej zasadzie ale spotkalem sie z takimi sytuacjami.
moze to juz norma, ale tez jestem ciekaw zrodla tych decyzji
fsm
Nowicjusz

Miejscowość: jestem?

10 Lut 2011, 16:31

Maciek, niestety nie zachowałeś ciągłości ochrony OC i w związku z tym ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych przewiduje nałożenie kary pieniężnej w wysokości do 500 euro przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny za brak polisy. Wysokość kary zależy od czasu, w którym samochód nie miał OC. Z opisu wynika, że przekroczyłeś 14 dni, więc grozi ci maksymalna opłata, czyli 500 euro.
Kara zostanie nałożona, jeśli w tym roku zostaniesz skontrolowany przez UFG (a Fundusz od pewnego czasu prowadzi wzmożone kontrole w tym zakresie). Jeśli otrzymasz wezwanie do zapłaty, zrób to niezwłocznie. UFG ma bowiem możliwość ściągania należności przez Urząd Skarbowy.

Jeśli miałbyś dodatkowe pytania, zapraszam do kontaktu.
Ostatnio edytowany przez Ekspert_Link4, 12 Lut 2011, 22:22, edytowano w sumie 1 raz
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

14 Lut 2011, 11:04

Nie ma żartów, niestety trzeba tego pilnować ale stóżmy na to z innej strony kiedy walnie w nas koleś bez OC... nie byli byśmy szczęśliwi. A co do zniżek i zwyżek to podobno karta pomoc w pzu jest pod tym względem ciekawą opcją ?
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

24 Lut 2011, 12:36

Wiele osób się z problemem oc użera, ale po części to jest jak dla mnie wina samych kierowców , którzy tą kwestię brzydko mówiąc olewają, a czasem wystarczy parę poświęconych godzin i minimum wiedzy, żeby wszystko załatwic i kłopotów uniknąc.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa