Ciągły dźwięk przy czujnikach parkowania

28 Gru 2018, 13:01

Witam wszystkich,

Mam zagadkę z działaniem systemu PDC w BMW E93, może ktoś będzie potrafił mi pomóc.
W momencie wrzucenia wstecznego, załącza się system czujników parkowania i daje ciągły dźwięk. Bardzo rzadko pojawia się normalne pikanie dosłownie na sekundę.
Czujniki zostały sprawdzone przez mechanika przy pomocy komputera - brak błędów w PDC, wszystkie niby działają poprawnie.
Zastanawiam się nad tym czy lekko odstająca tablica rejestracyjna (zdjęcie) nie powoduje blokowania sygnału z czujników ?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam !
rafauw
Obserwowany

Zdjęcia: 1
0

28 Gru 2018, 13:07

Jeżeli błędów brak to ciągły dźwięk oznacz przeszkodę która została wykryta już bardzo blisko czujników. Być może faktycznie ramka od tablicy rejestracyjnej która odstaje powoduje taki problem. najprościej zdjęć ją razem z tablica i wtedy sprawdzić będziesz od razu wiedział czy to to. Jak tak to trzeba ramkę przykręcić tak żeby przylegała bokami do zderzaka a nie odstawała tak jak to jest teraz lub założyć ją trochę niżej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
1

02 Sty 2019, 07:29

Dociśnięcie tablicy do zderzaka zlikwidowało problem - faktycznie czujniki łapały tablicę i wykrywały ją jako przeszkodę :)
Pozdrawiam i proszę o zamknięcie tematu !
rafauw
Obserwowany

Zdjęcia: 1
0