Ciągnieńcie lawety Fiatem Multipli na Kat.B

02 Wrz 2010, 21:34

Witam mam pytanko bo wiele o tym czytałem bo zamierzam zakupić lawete żeby móc ciągnoć na niej małe auta typu seicento,cinquecento,peuegot 106 itp.Jako holownik ma służyć Fiat Multipla 1.6 16v DMC pojazdu 1870kg.Mam pytanie bo niektórzy piszą że mogę ciągnoć lawetę której DMC nie przekracza 1670kg i żeby zestaw nie przekraczał 3,5 tony.Dodam iż będę to ciągnął na kategorię B i laweta będzie miała 2 osie.I pojawia się pytanie czy mogę taki zestaw ciągnąć na kat B(do 3,5tony).Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
magdel
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

02 Wrz 2010, 21:37

nie,
ponieważ na kategorię B możesz ciągać jedynie przyczepki lekkie, poniżej 750kg, ale tylko pod warunkiem że masa zestawu nie przekroczy 3,5T,

do wszystkiego więcej potrzebujesz B+E
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Wrz 2010, 12:08

pocieszny napisał(a):nie,
ponieważ na kategorię B możesz ciągać jedynie przyczepki lekkie, poniżej 750kg, ale tylko pod warunkiem że masa zestawu nie przekroczy 3,5T,

do wszystkiego więcej potrzebujesz B+E

... nieprawda - poczytaj dokładnie uprawnienia na kat B ... np. w Wikipedii ...
3.kategoria B:

1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
2. pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą inną niż lekka o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
3. pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1 z przyczepą lekką,
4. mikrobusem, jeżeli posiada do 9 miejsc siedzących,
5. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

... czyli - magdel może ciągnąć przyczepkę o DMC 1630 kg (masa przyczepki + masa seicento) - masa zestawu nie przekracza 3,5 T ... chyba seicento + laweta nie przekroczy limitu ...
... można także jeździć zestawem o DMC 4,25 T = auto o DMC 3,5T +przyczepka lekka 750kg ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

05 Wrz 2010, 17:18

dopóki nie porozmawia z kolegami z ITD to może nawet 3,5 tonową :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Miejscowość: z błota ;)

11 Cze 2024, 20:36

Witaj!

Twoje pytanie dotyczy możliwości ciągnięcia lawety przy użyciu Fiata Multipla z kategorią prawa jazdy B. Sprawdźmy szczegółowe przepisy i zasady, które pozwolą na określenie, czy taki zestaw będzie zgodny z przepisami:

### Kluczowe zasady dotyczące prawa jazdy kategorii B:

1. **Łączna masa całkowita zestawu (DMC)**:
- Prawo jazdy kategorii B pozwala na prowadzenie pojazdu o DMC do 3,5 tony.
- Możesz ciągnąć przyczepę lekką (o DMC do 750 kg), co oznacza, że łączna masa zestawu może wynosić do 4,25 tony (samochód 3,5 t + przyczepa 750 kg).
- Możesz również ciągnąć cięższą przyczepę (o DMC powyżej 750 kg), pod warunkiem że łączna DMC zestawu (samochód + przyczepa) nie przekracza 3,5 tony.

2. **Masa własna samochodu holującego (Fiat Multipla)**:
- DMC pojazdu: 1870 kg.

### Obliczenia dla Twojej sytuacji:

1. **Masa przyczepy (lawety)**:
- Jeśli zakładamy, że DMC lawety wynosi 1670 kg, to sprawdźmy łączną masę zestawu.

2. **Łączna masa zestawu**:
- DMC samochodu holującego: 1870 kg.
- DMC lawety: 1670 kg.
- Łączna masa zestawu: 1870 kg + 1670 kg = 3540 kg.

### Wnioski:

- **Prawo jazdy kategorii B**: Łączna masa zestawu nie może przekraczać 3,5 tony. W Twoim przypadku, łączna masa zestawu wynosi 3540 kg, co przekracza dozwolony limit.
- **Możliwość ciągnięcia lawety**: Aby być zgodnym z przepisami prawa jazdy kategorii B, musiałbyś znaleźć lżejszą lawetę lub upewnić się, że rzeczywista masa zestawu nie przekracza 3,5 tony.

### Możliwe rozwiązania:

1. **Lżejsza laweta**:
- Znajdź lawetę o mniejszej DMC, która w połączeniu z Fiata Multipla nie przekroczy 3,5 tony. Na przykład, jeśli DMC Twojego samochodu to 1870 kg, to DMC lawety powinno wynosić maksymalnie 1630 kg.

2. **Prawo jazdy kategorii B+E**:
- Rozważ zdobycie prawa jazdy kategorii B+E, co pozwoli Ci na ciągnięcie cięższych przyczep, gdzie łączna masa zestawu może przekraczać 3,5 tony.

### Podsumowanie:

Obecnie, przy DMC Fiata Multipla wynoszącej 1870 kg i planowanej DMC lawety wynoszącej 1670 kg, przekraczasz dopuszczalny limit 3,5 tony dla prawa jazdy kategorii B. Musisz znaleźć lżejszą lawetę lub rozważyć uzyskanie prawa jazdy kategorii B+E, aby legalnie przewozić takie zestawy.
laweta247
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego część kierowców nie używa kierunkowskazów?
    Dlaczego część kierowców nie używa lub nie zawsze używa kierunkowskazów? Przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych badania wykazały, że najczęściej podawane odpowiedzi to: "nie było na to czasu " (42%) i "z lenistwa ...