Ciekawe auto benzynowe [60-100k] [sedan/hatchback]

28 Lut 2018, 17:34

Hej!
Mój Passacik b7 nieco mi się znudził i mam ochotę zmienić na coś fajniejszego. Poniżej to co mi się podoba/czym jestem zainteresowany - na wstępie dodam, że to są różne klasy, ale patrze po wyglądzie :ok:
Które z tych aut jest najbardziej OK? Jakie są koszty utrzymania takich aut - pytam z ciekawości, bo wiem, że stać mnie będzie, ale chciałbym jednak wiedzieć na co się szykuje. Dodatkowo auto będzie w leasing, jeżeli ta informacja ma coś zmienić.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

spodobał mi się jeszcze przeglądając inne tematy z forum ten nowy hyundai i30 fastback
http://www.hyundai.pl/Samochod/Osobowe/i30_fastback/
guciek
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Passat B7
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

28 Lut 2018, 18:41

Odrzuć oba mercedesy. Są białe. Biały kolor insynuuje, że jesteś biedny, bo nie było Cie stać na normalny kolor lub kupiłeś auto po flocie, czyli zajeżdżone. Poza tym ubezpieczenie białych samochodów jest najdroższe.

Odrzuć auta grupy VW bo te, z racji silników TSI, mają tendencję to eksplozji niespodziewanych usterek zaraz po gwarancji, a nawet i podczas, z tym że wtedy serwis mówi "wszystko ok, ten typ tak ma", a jak skończy gwarancja, to częstują prognozą i/lub rachunkiem na 15k+ za wymianę połowy/całego silnika zależnie od stanu. Nie dzięki. Chyba niedługo będziemy mieli nowe powiedzenie: Nie miałem problemu, to kupiłem sobie VW z TSI.

Zostają BMW/Talisman i Hyundai. Mam nadzieję że moja filtracja pomoże ci w dalszych decyzjach.
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

28 Lut 2018, 18:44

Audi jest z grupy VW? :D
Bo zainteresowało mnie najbardziej :( :(
guciek
Nowicjusz

28 Lut 2018, 18:49

Obawiam się że jest.

Natomiast nie do końca wiem co masz na myśli poprzez "ciekawe", jeśli jesteś z tych którzy tak definiują "przygody" jakich dostarczają samochody w ramach wycieczek do serwisu, ot np. 2 tygodnie w takim "samochodowym SPA". To czemu nie, bierz AŁDI. Tylko później nie mów "AŁA mój portfel", jak się okaże że szykuje się wymiana tłoków w silniku za 10k+.
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Rok produkcji: 2003

28 Lut 2018, 18:56

Ciekawy - mały silnik, spora moc. Bardzo bardzo ładny wygląd zewn. akceptowalne wnętrze gdyż mam wrażenie, że jest to bardzo minimalistyczny środek jak na możliwości audi. I ogólnie miałem przez 3msc s4 b7 i byłem zadowolony :ok: .
Jednak to Wy tutaj jesteście specami i an Waszej opinii chce polegać :).

Również ten huindai wygląda na prawdę dobrze jak na huyndaia i dodatkowo środek jest piękny. Szkoda, że nigdzie nie mają go na stanie do jazdy testowej, a obawiam się, że trzeba byłoby długo na niego czekać.

I ewentualnie czy się orientujesz z kosztami napraw BMW i np przyrównaniem tego do VW. DLa przykładu wyżej przez Ciebie wspomniane tłoki , bmw - x zł, vw - x zł ;)
guciek
Nowicjusz

28 Lut 2018, 19:02

voidcall napisał(a):Biały kolor insynuuje, że jesteś biedny, bo nie było Cie stać na normalny kolor lub kupiłeś auto po flocie, czyli zajeżdżone
to zdanie również wiele insynuuje o Twojej osobie :ok: biały jest ok, ale utrzymanie go w czystości to dramat (choć chyba i tak lepiej niż czarnego).
Osobiście zastanawia mnie ta f30stka z salonu - czyżby było coś do ukrycia pod tymi koralikami? Jeśli tak to metoda "zatuszowania" tego defektu woła o pomstę do nieba, bo to metoda rodem z najgorszego komisu typu Mirek handlarz w aucie za 5k...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Diesle to ślepa uliczka motoryzacji w Europie
    Samochody z silnikami wysokoprężnymi nie są sposobem na skuteczną redukcję emisji spalin i gazów cieplarnianych. Z nowego raportu konsultingowej organizacji non-profit Transport & Environment (T&E) z siedzibą ...

28 Lut 2018, 19:10

Czyli odpuszczać sobie te Mecresdesy czy nie :D?
Co do BMW wydaje mi się, że to po prostu tak ktoś miał i to zostawił.
O tym nowym huyiandiu są już jakieś opinie takie rzetelne?
guciek
Nowicjusz

28 Lut 2018, 19:16

guciek napisał(a):Co do BMW wydaje mi się, że to po prostu tak ktoś miał i to zostawił.

Raczej po zdjęciu tego badziewia zobaczysz skórę nadającą się do renowacji.

Nie wiem co te auta mają w sobie "ciekawego" skoro spacerując po mieście widzisz je co kilka minut
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Lut 2018, 19:19

Po prostu mi sie podobają, nawet jakby każde auto wyglądało tak samo a mi by się podobało nie widziałbym w tym nic dziwnego. Nie kupuje, żeby się wyróżniać, tylko chce być zadowolony auta z którego sobie będe korzystał.
guciek
Nowicjusz

28 Lut 2018, 19:30

mike napisał(a):biały jest ok, ale utrzymanie go w czystości to dramat

Możesz rozwinąć myśl? Bo serio różne rzeczy by mi przyszły do głowy, ale akurat nie to, że biały kolor jest trudny w utrzymaniu czystości.
Tak, mam białe auto jakby co.
MichalKR
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 12 1994
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 2011

28 Lut 2018, 19:36

Jeśli masz białe auto i nie masz problemu z czystością, to zazdroszczę garażu, czystych dróg, braku opadów (albo grupy ludzi, którzy myją auto jak nie widzisz).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

28 Lut 2018, 19:37

+ nie mieszkasz w Krakowie bo po każdym deszczu na aucie jest tłusty osad, który rusza tylko aktywna piana....aaaaa po roku auto jest żółte
Invi
Forumowicz VIP

28 Lut 2018, 19:40

Niesamowite historie. Też macie białe samochody?
MichalKR
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 12 1994
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2011

28 Lut 2018, 19:45

Przez 13 miesięcy miałem, od początku roku srebrny
Invi
Forumowicz VIP

28 Lut 2018, 23:53

Jeszcze raz zapytam,

czy warto interesować się tym mercedesem

oraz tym audi/bmw

(tutaj oprocz tego an fotelach co kolega wyzej zauwazyl)

domyslając się pewnie koszta utrzymania każdego z w.w aut nie będą małe ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda na prawdę. moglibyście mi tutaj powiedzieć?
Co do samego białego koloru po dłuższym zastanowieniu się wywaliłbym jakiś środek żeby kolor się nie brudził za 1-2k i byłoby chyba git.
guciek
Nowicjusz