Kompakt do 15tyś oszczędny i tani w utrzymaniu

27 Lut 2018, 00:08

Siemka tak krótko i zwiezle potrzebuje auto w Kompakcie najlepiej 5 drzwi. Aktualne posiadam fiata stilo 1.9 kombi diesel i jest za duży i w sumie diesel który strasznie mnie denerwuje klekot. Zdecydowałem tylko i wyłacznie benzyna. Potrzebuje auto z niskim spalaniem , niskim kosztem napraw itd... trasa do pracy 15km w jedną stronę plus jakieś krótkie dystanse. Mam kilka propozycji co będzie dobre?

Mazda 3 1 generacja
Ford Focus MK2
Honda Civic 7
Citroen C4

bardziej bym chciał zwrócic uwagę na Mazde 3 bo miałem juz raz Japońca i nigdy nie narzekalem.
Dawid989
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 1998
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mitsubishi Colt
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

27 Lut 2018, 13:20

Mam i Hondę (Civic) i Mazdę (6)...jak już to zdecydowanie Honda.
Wszystkie znane mi japońce mają problem z korozją. Ale o ile w Hondzie mi lecą nadkola o tyle mazdę żre całą, łącznie z elementami zawieszenia...nie idź w to.
poziom
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Auto: Subaru Forester SG, Suzuki SX4

27 Lut 2018, 14:37

Fiat Grande Punto
evoque
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 03 04 2010
Auto: szukam

27 Lut 2018, 14:38

Gdybym kupił mazde 3 1 generacji i porządnie zabezpieczył przed korozją to starczy na jakiś czas?
Jorgus88
Nowicjusz

27 Lut 2018, 15:30

Po pierwsze najpierw musisz znaleźć taką, która nie jest za mocno skorodowana, bo jeśli już są dziury w podłodze to nie za wiele będzie do ratowania. Ale jeśli dobrze zabezpieczysz i będziesz na bieżąco ją poprawiał to powinno być ok. Mechanicznie Mazda jest bardzo dobra. 1.6 trochę dużo pali (tak z 1l mniej od 2.0), ja szedłbym w kierunku markowej instalacji LPG.
Tańszą opcją jest Opel Astra H lub Fiat Grande Punto. Bezwypadkowe nie rdzewieją. Mają proste silniki 1.4 pod LPG. Jeśli coś się popsuje to naprawy są śmiesznie tanie w porównaniu z japońską konkurencją.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

27 Lut 2018, 15:34

Tak wiem ale mam fiata i mi nie pochodzi już. Jak już to bym wziął astra H 1.8 w kombi
Jorgus88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alergia za kierownicą - jak sobie z nią radzić?
    Razem z wiosną przyszedł ciężki czas dla alergików, uczulonych na pyłki i kurz. Prowadzenie auta w tym okresie jest dla uczuleniowców szczególnie uciążliwe. Łzawienie oczu, silny katar, obniżona koncentracja ...
    Nowy Duster 2018: w 100% zmieniony design nadwozia
    Wszystkie zewnętrzne elementy zostały przeprojektowane i zyskały bardziej wyraziste kształty, które podkreślają siłę charakteru auta. Wnętrze Nowego Dustera oferuje wyższy poziom komfortu bez kompromisów. Zdecydowanie ...

01 Mar 2018, 18:50

Jak masz cierpliwość to polecam poszukać Mazdy
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna