Ciekawe auto na co dzień ok.17 tys zł

22 Paź 2016, 20:50

Witam. Od dłuższego czasu poszukuję auta dla siebie i skończyły mi się pomysły, dlatego szukam pomocy.
Wymagania:
- ciekawy wygląd (fajnie jakbym nie mijał codziennie 100 takich samych aut)
- ładnie wykonane wnętrze
- silnik benzynowy lub LPG (głównie jazda po mieście, przebiegi 10-12 tys rocznie)
- dobrze jakby miało 110-120KM (żebym nie musiał wlec się za tirami jak wyjeżdżam gdzieś w trasę)
- względnie bezawaryjne (ale to chyba oczywiste :))

Co brałem pod uwagę:
- Lexus IS200 (po 2 miesiącach poszukiwań odpuściłem, bardzo mała podaż tych aut jest)
- Fiat Bravo (za słaby podstawowy silnik 1.4, turbobenzyny poza budżetem, diesle raczej odpadają ze względu na użytkowanie w mieście)
- Mazda 3 (bardzo mi się podoba, szczególnie w środku; oglądałem klika egzemplarzy, ale mają jeden podstawowy problem - korozja, i z tego co czytałem nie da się z nią wygrać)

Możecie coś polecić? Mi pomysły się ostatnio skończyły.
wiland
Obserwowany

Auto: Toyota Corolla E11
Silnik: 1.4 VVTI 97KM

22 Paź 2016, 21:20

Z Mazdą 3 nie jest tak źle, jak trafisz na zadbany egzemplarz. Może uda się Tobie trafić na jakiś z Danii - tutaj bardzo popularne jest konserwowanie podwozia, jak miała robione na początku swojego żywota ... to świetnie.
Poza tym budżet na 10-letnie auto, także nie spodziewaj się, że podwozie będzie czyściutkie, naloty rdzy to norma.
tomekdk

22 Paź 2016, 21:46

Zdaje sobie sprawę jak może wyglądać podwozie, teraz mam 15 letnie auto, to mnie akurat nie przeraża. Tylko w tych egzemplarzach które oglądałem wychodziły purchle na tylnych nadkolach przy zderzaku. Teoretycznie można by to zeszlifować do gołej blachy, zakonserwować i pomalować, ale kto wie co tam w środku siedzi i po zimie wyjdzie. Naczytałem się na forum Mazdy tematów o korozji i się bardzo wystraszyłem. A czy to prawda że egzemplarze po liftingu mniej rdzewieją czy nie ma reguły?
wiland
Obserwowany

Auto: Toyota Corolla E11
Silnik: 1.4 VVTI 97KM

22 Paź 2016, 21:54

Oglądałem ostatnio 6-tkę polifta - rocznik 2006 - i miał plastikowe wstawki w nadkolu, na nadkolach zero rdzy.
Nie wiem, czy to nie wina właśnie gołej blachy w przedliftach, po prostu kamienie niszczyły warstwę i wychodziły purchle, ale to takie głośne rozmyślania,
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Subaru Crosstrek
    Crosstrek w wersji benzynowej również znalazł się w pierwszej dziesiątce rankingu Consumer Reports. Silnik 2,0 l typu bokser ma moc 153 KM. W testach największej organizacji konsumenckiej w USA samochód uzyskał ...