Ciekawe auto na co dzień ok.17 tys zł

22 Paź 2016, 19:50

Witam. Od dłuższego czasu poszukuję auta dla siebie i skończyły mi się pomysły, dlatego szukam pomocy.
Wymagania:
- ciekawy wygląd (fajnie jakbym nie mijał codziennie 100 takich samych aut)
- ładnie wykonane wnętrze
- silnik benzynowy lub LPG (głównie jazda po mieście, przebiegi 10-12 tys rocznie)
- dobrze jakby miało 110-120KM (żebym nie musiał wlec się za tirami jak wyjeżdżam gdzieś w trasę)
- względnie bezawaryjne (ale to chyba oczywiste :))

Co brałem pod uwagę:
- Lexus IS200 (po 2 miesiącach poszukiwań odpuściłem, bardzo mała podaż tych aut jest)
- Fiat Bravo (za słaby podstawowy silnik 1.4, turbobenzyny poza budżetem, diesle raczej odpadają ze względu na użytkowanie w mieście)
- Mazda 3 (bardzo mi się podoba, szczególnie w środku; oglądałem klika egzemplarzy, ale mają jeden podstawowy problem - korozja, i z tego co czytałem nie da się z nią wygrać)

Możecie coś polecić? Mi pomysły się ostatnio skończyły.
wiland
Obserwowany

Auto: Toyota Corolla E11
Silnik: 1.4 VVTI 97KM

22 Paź 2016, 20:20

Z Mazdą 3 nie jest tak źle, jak trafisz na zadbany egzemplarz. Może uda się Tobie trafić na jakiś z Danii - tutaj bardzo popularne jest konserwowanie podwozia, jak miała robione na początku swojego żywota ... to świetnie.
Poza tym budżet na 10-letnie auto, także nie spodziewaj się, że podwozie będzie czyściutkie, naloty rdzy to norma.
tomekdk

22 Paź 2016, 20:46

Zdaje sobie sprawę jak może wyglądać podwozie, teraz mam 15 letnie auto, to mnie akurat nie przeraża. Tylko w tych egzemplarzach które oglądałem wychodziły purchle na tylnych nadkolach przy zderzaku. Teoretycznie można by to zeszlifować do gołej blachy, zakonserwować i pomalować, ale kto wie co tam w środku siedzi i po zimie wyjdzie. Naczytałem się na forum Mazdy tematów o korozji i się bardzo wystraszyłem. A czy to prawda że egzemplarze po liftingu mniej rdzewieją czy nie ma reguły?
wiland
Obserwowany

Auto: Toyota Corolla E11
Silnik: 1.4 VVTI 97KM

22 Paź 2016, 20:54

Oglądałem ostatnio 6-tkę polifta - rocznik 2006 - i miał plastikowe wstawki w nadkolu, na nadkolach zero rdzy.
Nie wiem, czy to nie wina właśnie gołej blachy w przedliftach, po prostu kamienie niszczyły warstwę i wychodziły purchle, ale to takie głośne rozmyślania,
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

III runda NIGHT POWER 2013 GP w Łomży / relacja
    Kolejna impreza z cyklu NIGHT POWER 2013 Grand Prix za nami. Nawet deszcz nie zniechęcił fanów wysokooktanowej adrenaliny. Kiedy tylko ulica wyschła pierwsze auta stanęły na linii startu. 10 sierpnia na ulicy Spokojnej ...
    Mitsubishi Mirage debiutuje w Japonii
    Nowy Mitsubishi Mirage to globalny, nieduży samochód, który z założenia jest paliwooszczędny, niedrogi i kompaktowy (łatwy w prowadzeniu), czym spełniać ma wszelkie wymagania stawiane kompaktom zarówno ...