Sedan do 20 tysięcy zł

21 Paź 2016, 16:28

Witam wszystkich :)
Potrzebuje porady co wybrać : Szukam auta do 20 tysięcy zł i na prawde mam spory dylemat. Jeśli chodzi o przeznaczenie to codzienny dojazd do pracy jakie 2,3 km wiec bliziutko, ewentualnie do jakiegos sklepu po pracy, ogolnie nacodzień km bedzie robił raczej mało, ale co drugi weekend jeżdże na studia 60 km w jedną strone, wiec co drugi weekend robie jakieś 240 km + co jakis czas (średnio tez raz na 2 tygodnie) jezdze do miasta oddalonego o jakies 130 km od mojego. Więc jeśli chodzi o silnik to myslałem o dieslu ze względu na te traski ale z drugiej strony jesli dziennie mam nic robic 6 km to chyba bez sensu, zwlaszcza w zimie gdzie nawet nie zdazy sie dobrze zagrzac :( Jeśli chodzi o reszte to wolałbym raczej sedana, fajnie by było mieć czym przycisnąć ale nie zalezy mi tak bardzo na tym bo nie chce zostawić połowy pensji na stacji. Wiadome ze najbardziej zależy mi na trwałosci ale to chyba jak każdemu. Obecnie śmigam Seat Toledo II 1.6 105 KM z gazem i jestem bardzo zadowolony tylko chciałbym wymienic go na coś nowszego :)

Po swoich poszukiwaniach dotychczasowych najbardziej rozważam Seata Leona II lub cos z Honda Accord VII/Toyota Avensis II

Z góry dzięki za pomoc i propozycje :)
Seet
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 05 2014
Auto: Seat Toledo II
Silnik: 1.6 16 V 105 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Paź 2016, 19:41

Nikt nie pomoże ? :(
Seet
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 05 2014
Auto: Seat Toledo II
Silnik: 1.6 16 V 105 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

22 Paź 2016, 20:31

sam jusz wybrałes Toyota Avensis II
na te krutkie trasy tylko benzyna i kupic musisz takze ładowarke mikroprosesorowa np cetk jak teraz jezdzisz 2 km to alternator nienaładuje akumulatora
merkaba12
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2003
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: ford
Silnik: 1,3 44
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

22 Paź 2016, 20:32

Diesel nagrzeje się w zimie po ok. 10km. Przy Twoich odcinkach spalanie będzie kosmiczne a zużycie elementów znacznie się przyspieszy. Weź też pod uwagę, że ten 10 letni samochód będzie miał już przejechane swoje co najmniej 200k i awarie na pewno jakieś wystąpią - a w dieslu jest o wiele więcej rzeczy, które będą dużo kosztować.
Kupując leona II jesteś skazany na ten sam silnik, który już masz. A zapewne dobrze wiesz, że nie warto :naughty:
Accord VII ok
W toyocie na początku produkcji coś było nie tak z zawiasem. Nie kojarzę dokładnie, musisz poszukać. Niezłe beznyniaki, 1.8/129 ma chyba najlepszy stosunek spalanie/osiągi. Przy oględzinach weź pod uwagę rozrząd - we wszystkich benzyniakach jest na łańcuchu (ewentualna wymiana będzie droższa niż paska).
A tak poza tym możesz popatrzeć na Lagunę mk2 po fl, focusa mk2/volvo s40 (technicznie to samo), volvo s60, vectrę c (trochę kasy zostanie, 1.8/122km),

^up
Napisz to po polsku.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Paź 2016, 20:36

W Twoim budżecie to skupiłbym się na jakimś kompakcie. Zadbane, bezwypadkowe Accordy są bardzo drogie, Avensis też trzyma cenę.

90% samochodów na rynku to sprowadzone ... w większości nie wiadomo co ... a Ty mając dobry samochód chcesz się pchać w coś niewiadomego?
A w Leonie to pewnie byś i tak miał ten sam silnik, co obecnie, pewnie bez gazu (na start), także spalanie większe.
tomekdk