Ciekawe trasy, off road-owe wycieczki, roadbook z gazety.

04 Cze 2011, 16:33

Już prawie lato, czas wakacji i urlopów. Żeby nie siedzieć na czterech literach przed kompem czy innym telewizorem proponuję założenie tematu w którym można będzie znaleźć pomysł na miłe spędzenie czasu na łonie natury (oczywiście za fajerą pojazdu 4x4) lub podzielić się własnymi wrażeniami.
Gdzie, jak, kiedy? Warto czy nie? Trasa trudna czy light-owa?
Proszę o propozycje i krótkie opisy.

Na początek podzielę się własnymi wrażeniami z wycieczki według roadbooka wydrukowanego w przewodniku wydanym przez jedną z gazet o tematyce 4x4. Nie piszę jakiej, żeby krypciochy nie było :mrgreen:
Trasa przebiega na Mazowszu w pobliżu Warki. Ma długość ok 75km i jest wytyczona głównie szutrówkami i asfaltem. Jest na niej kilka kałuż i trochę błotka (wczesną wiosną było całkiem przyjemnie :twisted: ) ale tylko w pobliżu rzeki. Nic czego nie da się przejechać seryjnym terrano na ATkach. Na trasie jest kilka pomników i pamiątek po walkach wojennych.
Ogolnie roadbook napisany czytelnie (moja Pani robiła za pilota :grin: ) choć czasami mało dokładnie. Jeśli ktoś ma 3-4 godziny i chce bez ciśnienia pokulać się w dość miłych okolicznościach przyrody i poćwiczyć jazdę z roadbookiem i współpracę z pilotem to może się wybrać. Choć szału nie ma. :wink: :mrgreen:

PS
Trasa wyznaczona została przy pomocy Skody Yeti więc właściciele zmot może niech sobie odpuszczą :mrgreen: Żeby nie było że nie mówiłem/pisałem :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

04 Cze 2011, 20:41

Tutaj planowane są dośc ciekawe wycieczki i rajdy.

A jak kogoś zainteresuje jakiś wypad, to można się w tym temacie umawiać np.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Cze 2011, 21:16

Jutro wybieram się na taką trasę z gazety. Okolice Radziejowic , jeśli ktoś chętny to kontakt na prywatną pocztę. Godziny przed południowe .
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

05 Cze 2011, 15:52

Łoj tam, nie sugerujcie się tylko tym roadbook-iem :wink: Każdy ma jakieś trasy lub ulubione miejsca w których można sobie w miarę fajnie pośmigać.
Na ten przykład: Warsiawka- między Ursynowem a Wilanowem pas ziemi niczyjej (zagarnianej chciwie i konsekwentnie przez deweloperów :evil: ) zwanej przez tubylców "Skarpą" Można tu jeszcze w miarę spokojnie pokulać się po dość ciekawych wertepach. Niektóre miejsca są zbyt hardcorowe dla mnie i mojego autobusu :mrgreen:
Fajne miejsce na "krótki" :mrgreen: popołudniowo-nocny wypad. :mrgreen: Czasem przeciągający się na dzień następny :mrgreen: Ale spoko wiem gdzie można znaleźć ciągnik :mrgreen:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Cze 2011, 20:43

Odkop temat Wezyrro, w tamtym roku faja wycieczkę zrobił. Jakbyś się wybierał na północ WLKP to chętnie pomogę i podrzucę materiały (mapki, kordy GPS) ci ciekawszych miejsc.

P.S. Wezyrro dalej Twoja lina u mnie leży :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

05 Cze 2011, 21:01

Witajcie. Przejechałem dzisiaj trasę rekomendowaną przez Auto Świat . Arkadia Nieborów –Radziejowice. Fiat CC z przyczepą dałby radę . Polne drogi prowadzą przez tereny zabudowane, wsie i działki . Przy 20 km/h kurz utrzymuje się na kilometr za autem, jazdę w kilka załóg odradzam. Roadbook zachowam na zimę, jak spadnie metr śniegu to może być fajnie.
piotr R
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić kiedy auto odmawia posłuszeństwa?
    Patrząc na samochód w pierwszym momencie zachwycamy się jego linią, doceniamy parametry silnika, cieszą nas wygodne fotele i niesamowity dźwięk wydobywający się z zestawu audio. Wszystkie te elementy wpływają na komfort ...

05 Cze 2011, 21:20

No bo te trasy wytyczane są przy pomocy SUVa na szosowych oponach. :roll:

Może jakieś inne, ciekawsze propozycje? Hm...?
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Cze 2011, 21:36

Niecałą godzinę jazdy od Wa-wy masz poligon w Górze Kalwari . Mieszkam 40 km od centrum mam tu dwa miejsca do jazdy bez ograniczeń. Chętnie poznam twoją w Wa-w
piotr R
Aktywny

05 Cze 2011, 22:35

jeśli trasy z AŚ to spróbujcie sobie okolice Janowa Lubelskiego zwłaszcza po deszczu, dodatkowo zaczynając od początku drogą Janowską :mrgreen: mieliśmy problemy w 2 auta na 35 calach w ostrym bieżniku :mrgreen:
ogólnie jeśli lajtowe traski to roadbooki Rajdu Nieustającego są na prawde fajne (ważne żeby sobie do samej jazdy znaleźć jeszcze pare rzeczy do obejrzenia w okolicy)

a jeśli ktoś chce hardkor to wystarczy czasem ustawić dobrze automapę oi bez wyciągarki się nie obejdzie :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Cze 2011, 08:07

Ciekawa trasa ale radzę w wiecej niż 1 auto( chyba że z windą), Okonek- poligon- Borne Sulinowo- Nadarzyce- Kolonia Brzeźnica-Zdbice. Po trasie umocnienia Wału Pomorskiego, zabytki poszczególnych miejscowości, wieża widokowa itp. po trasie dużo szutrów i starych dróg poligonowych, cieakwe podjazdy i zjazdy, przeprawy wodne itp.
Jogi4x4
Stały forumowicz

07 Cze 2011, 06:27

Mnie tam się trasa z przewodnika AŚ po Kaszubach bardzo podobała. W obszarze tej drugiej (Chojnice - Bytów) mam jeszcze jeden roadbook z gazety Mercedesa. Ogólnie fajne trasy (czasami nie do przejechania dla SUVa) są opisane w przewodniku BF Goodrich - podobno większość z nich to roadbooki Rajdu Nieustającego, ale nie wiem, nie znam ich. Dla podróżujących w okolicach Gdyni polecam objazd Kępy Oksywskiej (Kosakowo, Dębogórze, Kazimierz - bardzo ważne miejsce walk w 1939) i potem z Rumi do Kamienia drogą leśną (legalną) Stamtąd można też bokiem dojechać do Kartuz - no i początek trasy AŚ. Ogólnie takie trasy turystyczne powinny być przejezdne przez SUVa na A/T- prowadza przecież legalnymi drogami (pod względem dostępności) no i nie są to trasy przeprawowe, a raczej sposób na rodzinną przygodę.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

07 Cze 2011, 08:01

Rodzinna przygoda to może być Pininem i Patrolem LWB na 35" zależy kto co lubi... Generalnie jak co roku jedziemy na 10 dniowy wypad turystyczny, czyli jak najmniej cywilizacji jak najwiecej jak najtrudniejszego terenu i to też rodzinnie :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

07 Cze 2011, 15:14

piotr R napisał(a):masz poligon w Górze Kalwari

A w którym to jest dokładnie miejscu? Przejeżdżając widziałem jakiś tor zaraz za rondem w stronę Warki ale to raczej crosowy. I jeszcze jest coś przed mostem na Wiśle. I gdzieś nad Wisłą w okolicach zamku podobno jest fajny treren (wiosną rajd był tam organizowany).
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Cze 2011, 20:57

Witaj .Tor z oponami jest do cross country motocrosowy, masz głębiej po lewej stronie pod strzelnicą dla czołgów, jak wjedziesz na tor z oponami zobaczysz wał długości około 300 m. za nim są piaszczyste wydmy, i trochę błota, śmiało możesz jeździć w kwadracie, 2x2 km . Za nie rozjeżdżanie torów motocrosowych będę ci wdzięczny gdyż je osobiście budowałem.
piotr R
Aktywny

09 Cze 2011, 21:01

Oki. :wink: Może jeszcze jakieś propozycje macie panowie?
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika