Ciekawe wozidło do 25 tyś

31 Mar 2017, 11:05

Witajcie.

Obecnie jeżdżę Astrą G z silnikiem 1,6 84 KM. Chciałbym go zmienić na jakiś ciekawszy samochód , bo astra , to taki trochę dziadkowóz i pełno tego na drogach. :) Ogólnie nie mam do niej żadnych zastrzeżeń, tylko chciałbym coś nieco ładniejszego , trochę lepiej wyciszonego, z dobrym audio i o trochę większej mocy, z lekkim zacięciem sportowym. :) Nie chce nic z VAG'a , ani BMW.

Jestem młody , wiec chciałbym auto bardziej "młodzieżowe" jeśli można to tak określić.

Rocznie będę robił jakieś 20-25 tyś km , wszystko poza miastem, autostrada rzadko. Jeżdżę głownie sam , ewentualnie druga osoba. Auto tak na rok, dwa może dłużej.

W grę wchodzi tylko i wyłącznie benzyna idealnie współpracująca z LPG.

Moje typy ?

- Lexus IS 200 2.0 - chodzi mi po głowie od jakiś dwóch lat, hehe. Fajna sylwetka, auto się chyba nie starzeje z wyglądu. Jest nawet chyba dobrą lokatą na przyszłość, bo w przeciągu kilku najbliższych lat nie straci na wartości , a nawet może zyskać jak się bedzie mieć dobrze utrzymany egzemplarz. Miałem okazję raz się przejechać i prowadzenie, jak i brzmienie silnika tylko na plus. Fajnie trzyma się drogi, siedzi się nisko i nawet jest cicho. :ok:
Auto jest z tego co się orientowałem tanie w utrzymaniu jak na swój wiek i segment. Jeśli się nie mylę to idealnie gra z LPG. Jedynie regulacja luzu zaworowego jest kosztowna (?).
Bardziej zastanawia mnie jeszcze jaka skrzynia byłaby lepsza?
Manual ma swoje bolączki - dwumasę , która jest kosztowna , ale chyba za często nie pada i trzeba nim dużo "wahlować" , ale w sumie to też może być przyjemne.

Automat 4 biegowy - bardzo trwały i bezawaryjny, ale ponoć strasznie zamula i tak wolnego Lex'a ? Jest aż tak źle ? Lex w manualu ma 9,5 do setki , wiec nawet przyjemnie. Jak z automatem ?

Lexa można znaleźć do 20 tyś, za resztę założyć LPG, zrobić pakiet startowy i śmigać, wiec ze wszystkim bym się na spokojnie zamknął w 25 tysiącach.
Warto za tak leciwe auto tyle płacić ?

- Honda Accord VII - myślałem nad silnikiem 2.4 190 km , tylko znaleźć taki w dość dobrym stanie jest trudne. Do tego wychodzi droższe ubezpieczenie i z deka większe koszty eksploatacji. Fajne modele zaczynają się tak od okolic 24 tysięcy. Chociaż też podobno jakoś super nie jedzie jak na taką moc. Honda podoba mi się z wyglądu , jest nieco świeższa od Lexa.
Ale ma spore minusy - jest bardzo słabo wyciszona oraz lubi się z rudą, a u mnie auto możliwe , ze nie bedzie jakoś często garażowane.
Nie siedziałem jeszcze w żadnej , ani nie jeździłem. Ma jeszcze jakieś wady ?
Może ktoś miał styczność ? Jak wypada w odniesieniu do Lexus'a ?

Czekam na wasze opinie i ewentualnie jakieś sugestię :)
Panik
Początkujący

Zdjęcia: 4
Auto: Nie mam

31 Mar 2017, 11:08

Panik napisał(a):Automat 4 biegowy - bardzo trwały i bezawaryjny, ale ponoć strasznie zamula i tak wolnego Lex'a ? Jest aż tak źle ? Lex w manualu ma 9,5 do setki , wiec nawet przyjemnie. Jak z automatem ?

Jakieś 2 sekundy dłużej, dla mnie byłoby to nieakceptowalne. I to jest problem z IS 200, manual awaryjny, automat to muł. Sam silnik ma 155 KM, Lex swoje waży i ta skrzynia po prostu go spowalnia jeszcze bardziej (ale za to jest bezawaryjna, prosta).

Accord.... Fajne auto, ale do RWD nie ma porównania.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Mar 2017, 12:02

Akurat w tym budżecie możesz szukać Accorda VII z silnikiem 2.4 ale to nie będzie proste, wbrew pozorom ten silnik nie spala dużych ilości paliwa jak na automat i swoją moc, osiągi też całkiem przyzwoite. Świeższym autem będzie również Vectra C z silnikiem 2.0T.
SfinxTurbo
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.9 CDTI
Rok produkcji: 2004

31 Mar 2017, 12:40

Z tym manualem w IS jest tak dziwnie, bo uważam go za awaryjny i nieprzystający trwałością do reszty auta (poza hamulcami) ale... ogólnie to słychać te łożyska w skrzyni (ale nie jakoś przesadnie) i haczy najczęściej jedynka i dwójka na zimno (dwójkę wrzucam przez luz, bo jak bezpośrednio to zgrzyta). I to by było na tyle co się z nią dzieje, bo sama jazda i zmiana reszty biegów jest przyjemna z takim metalicznym kliknięciem. Ja jeżdżę głównie na zimno i znam to bardzo dobrze ale jak się gdzieś przejadę to sama przyjemność.
One się nie rozpadają też i w sumie nie znam przypadku aby komuś się rozwaliła w czasie jazdy (a znam w Audi Q7 czy Golfie 1,6). No i mamy drogą dwumasę i sprzęgło.
Podsumowując manual - irytuje tylko zgrzytanie przy bezpośrednim wrzucaniu z jedynki na dwójkę jak olej jest zimny.

Automat celuje w inne osoby, czyli dla kogoś kto jeździ głównie po mieście albo długich jednostajnych trasach. Liczenie 2s na niekorzyść automatu nie ma sensu, bo mało kto ściga się tym spod świateł, a mamy spokój z dwumasą i sprzęgłem. Ciężko o mniej awaryjne auto tego segmentu.
Podsumowując automat - dla ludzi, którzy chcą mieć spokój i inne auto na drodze.

P.S.
Co do przyjemności jazdy:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

31 Mar 2017, 12:45

dzida napisał(a):irytuje tylko zgrzytanie przy bezpośrednim wrzucaniu z jedynki na dwójkę jak olej jest zimny.

Za takie pieniądze dla niektórych osób to może być spora wada jednak. Z tego co czytałem to synchronizatory siadają (pewnie od dynamicznej jazdy albo latania boczkiem, wyżej jest dobrze bo 2.0 nie szurnie na trójce).

A w Golfach 1.6 to normalne, urywają się nity w mechanizmie różnicowym.
galakty
Forumowicz VIP

31 Mar 2017, 13:05

Pewnie, że to wada (dla mnie też i nie traktujcie tego jako usprawiedliwienie) ale naprawy nikt nie robi, bo:
- czy skrzynia ma 150, 250, 350tys. działa tak samo (ktoś na forum podobno miał IS-a prawie od nowości i po 50tys. mu się to zaczęło - "brawo" Lexus...). Po prostu jeżdżą ze swoimi bolączkami.
- częściej za gorszą pracę skrzyni odpowiada luz na dwumasie
- hałasuje najbardziej łożysko oporowe sprzęgła, a tych ze skrzyni praktycznie nie słychać z zewnątrz
- łożyska do skrzyni w ISie kupuje się jako komplet w jednej obudowie
- "ten typ tak ma i idzie się przyzwyczaić bez problemu"

Ogólnie jest pełno trwalszych skrzyń biegów ale ta nie pracuje źle i największą jej wadą jest to, że siedzi Lexusie - myślę, że to najlepszy opis.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak bezpiecznie wyjechać z zaspy śnieżnej?
    Padający śnieg w połączeniu z wiejącym wiatrem powoduje powstawanie zasp śnieżnych, głównie na poboczach dróg. Jazda przez zaspy wymaga wysokich umiejętności i odpowiednio przygotowanego samochodu. Pojawiające ...

31 Mar 2017, 13:14

Jeździłem 5 lat Golfem, gdzie jedynka wchodziła za trzecim razem więc bym pewnie przeżył :P

A znowu dostać IS 300 u nas...
galakty
Forumowicz VIP

31 Mar 2017, 13:20

Mi autovloger z YT użyczył swoje Subaru Legacy na czas kręcenia filmiku o moim ISie - tamta skrzynia to dopiero tragedia, a przebieg był o wiele mniejszy od mojego. Nie mogłem wrzucić wstecznego, a biegi wchodziły jakby zaraz miały wyskoczyć.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Mar 2017, 13:22

A jak z tymi dyframi jest? Bo podobno niektóre mają szperę, a niektóre nie.
galakty
Forumowicz VIP

31 Mar 2017, 13:24

Szpera to była opcja albo jako pakiet Sport mechaniczny (do tego grubsze stabilizatory i obniżenie -15mm - to mam) albo dokupowana oddzielnie za ok. 1000 euro.
Oznaczenie na tabliczce znamionowej pod maską definiuje czy jest czy nie (raczej nikt jej nie wywala na zwykłą)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Mar 2017, 20:05

Czyli , w co lepiej iść? Honda - Lexus ?
A jak z tym wyciszniem w Hondzie i ruda ?
Panik
Początkujący

Zdjęcia: 4
Auto: Nie mam

31 Mar 2017, 20:18

Ja bym szedł w Lexusa ;)
galakty
Forumowicz VIP

31 Mar 2017, 20:52

Lexus do radości z jazdy
Honda jako kanapowóz ale w tym wypadku lepszy będzie Lexus GS (nawet niektórzy na forum Hondy tak twierdzą)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Mar 2017, 21:04

To jednak Lexus nie jest taki idealny??? A w innym wątku mówili, że "nic, tylko lać i jeździć". "Heheszkuję" sobie, bo wychodzi zakrzywianie rzeczywistości niektórych stałych bywalców forum.

Zanim kupisz Lexusa, poszukaj faktycznych cen części i ich dostępności. Dzisiaj do każdego auta kupisz część, ale jak się coś zrypie, to od ręki na miejscu nie będzie, co w przypadku Hondy jest bardzo prawdopodobne. Nie jest tak kolorowo, a cena wspomnianej dwumasy to, o ile dobrze pamiętam dwukrotna suma w porównaniu z innymi samochodami. Lexusa raczej kupuja młodzi gniewni. Napęd na d..., silnik lubiący wysokie obroty... Raczej nikt się dwumasą nie martwi. Nie zrozum mnie źle - nie odradzam Ci tego auta, bo to super fura, ale miej świadomość co kupujesz.

Poza tym Lexus jest bardzo ciasny z tył.
Autotesto
Początkujący

Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie posiadam

31 Mar 2017, 21:35

Ale w IS 300 lub IS 200AT nie ma dwumasy, bo to automat...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika