Ciekawy dość mocny samochód na dłużej budżet do ok 20 tys. zł

17 Mar 2017, 14:55

Witam forumowiczów.
Od dłuższego czasu wertuje Wasze forum chcąc zgłębiać wiedzę przydatną mi do zakupu nowego auta.
Przez ostatnie 10 lat jeździłem tylko i wyłącznie po mieście corsą C z krytykowanym od zawsze silnikiem 1.0. Samochód przez 10 lat popsuł się 2 razy gdzie naprawy kosztowały po kilkadziesiąt złotych.
Czas na coś większego, mocniejszego i szybszego jako że będę zmuszony jeździć w dłuższe trasy pozamiejskie.

Moje wymagania:
Budżet 10-20 tys.
Najlepiej nie za duży sedan.
Obowiązkowo klimatyzacja.
Koniecznie benzyna, opcjonalnie LPG jeśli już będzie.
Fajnie gdyby było RWD ( jeździłem jakiś czas omegą )
Rok produkcji właściwie bez znaczenia, dowiedziałem się tu, że najistotniejszy jest stan techniczny pojazdu.

Moje typy po kilku tygodniach na Waszym forum:

* BMW e46 po liftingu z silnikiem 6R powyżej 2 litrów - boje się tylko stanu tych aut wiedząc, że nie miały szczęscia do właścicieli. Jak faktycznie jest z tą bezawaryjnością ?

*Audi A4 B6 z silnikiem 1.8t - słyszałem, że zawieszenie mało trwałe i drogie przez aluminiowe wahacze ? Dużo kombinowanych aut bo upodobali je sobie handlarze ? Jak z ogólną usterkowością? Przekonuje mnie popularność audi, dostępność części oraz praktyczność.

* Rover 75 po liftingu 2.0, 2.5 - optycznie jestem w tym samochodzie zakochany ale jak z awaryjnością, naprawami i cenami napraw ?

* Lexus IS z silnikiem 2.0- tu nie podoba mi się tył pojazdu jednak opisywana bezawaryjność i trwałość mnie przekonuje. Czy ewentualne wymiany części mnie nie pogrążą finansowo ?

*Opel Vectra C 1.8 140KM albo 2.0t - z sentymentu do marki, która nigdy mnie nie zawiodła to wybór najbliższy memu sercu. Jak Vectra C wypada na tle powyższej konkurencji ? Z drugiej strony chciał bym zakosztować czegoś poza oplem.

*Renault Laguna II ta poprawiona z końca produkcji- kuzyn ma, chwali i nijak ma się to do obiegowej opinii ,,królowej lawet". Jak to jest w rzeczywistości? Interesuje mnie motor 2.0

Proszę o ustosunkowanie się do w.w pojazdów i wskazanie najlepszej opcji.
oplowski
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Corsa C
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

17 Mar 2017, 15:12

Czyli Głosujemy? ;)
AUDI! :)
krysiu
Nowicjusz

Auto: Skoda Superb

17 Mar 2017, 15:17

Jakieś argumenty za audi ?
oplowski
Nowicjusz

17 Mar 2017, 15:19

E46 - dobry wybór, tylko z tym stanem może być różnie. Głównie młodziaki kupowały żeby palić lacza, ale są też normalne osoby, które kochają motoryzację. Nie skreślałbym go, tylko był ostrożny.

Audi - minusem jest drogie zawieszenie, silnik dobry ale również może być zakatowany, prędzej bym zaryzykował z BMW R6 niż tym turbo.

Rover 75 - nie mam zdania, mało ich jeździ, ciężko o jakąś obiektywną opinię

Lexus - chyba najbardziej bezawaryjny będzie, tylko w 2.0 lubią padać skrzynie, a z automatem to muł

Vectra - 1.8 lubi żłopnąć oleju, jak z 2.0t nie wiem

Laguna II FL - też dobre auto, silnik omijaj z bezpośrednim wtryskiem, reszta w porządku (2.0T byłby najlepszy).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

17 Mar 2017, 15:28

Od razu chciałem wyskoczyć z moim 7er,ale patrze nie duzy sedan :o
JA bym szukał jakiegoś dobrego e46. Bardzo fajny samochód,ale z jakimś sensownym silnikiem,a budżet ci na to pozwala. Powodzenia ! :)
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

17 Mar 2017, 15:30

Mogli byście zerknąć na to BMW:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mimo, że to komis to wzbudzają jakoś moje zaufanie udostępniając możliwość oględzin pojazdu w serwisie.
Chciał bym mieć po tylu latach samochód, który na prawdę przyśpiesza.
Był bym skłonny jechać po to e46 jeśli nie będzie komplikacji.
oplowski
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga - dziury na drodze!
    Powoli nadchodzi wiosna i w wielu miastach trwa naprawianie nawierzchni uszkodzonej m.in. pod wpływem zimowych temperatur oraz działania soli drogowej. Czym może skończyć się dla kierowcy wpadnięcie w dziurę i jak jeździć ...

17 Mar 2017, 15:40

Omijałbym sprowadzone i z automatem.
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

17 Mar 2017, 15:44

Nie napalaj się na pierwszy lepszy wóz. Może na forum ktoś będzie miał na sprzedaż coś.
Faktycznie automat w e46 troche ten :o
Nie wiem jak rozpatrujesz e39,ale ja mając 20tyś zł szukałbym e39. Większe,wygodniejsze itd. Fakt fakteem,że to wyższa seria co za tym idzie wyższe utrzymanie. Z e39 2,8 polecam. :ok:
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1994

17 Mar 2017, 15:56

Auto sprowadzone ze Szwajcarii oraz od handlarza, jak masz blisko jedź obejrzyj ale nie "napalaj się" na ten egzemplarz.

Sprawdź SAABa

Jest ładny Type-R do wzięcia, człowiek jest z forum Hondy (tylko nie pamiętam którym :D )

mitasubiszi Galant
[link do oferty na Allegro wygasł]

Renault Safrane z 2.5 - silnik Volvo- brzmi ciekawie

Jak Rover 75 to 2.5 i MG 2.5 popatrz
Pytaj o markę użytkownika "Kirin88" :ok:

Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

17 Mar 2017, 22:37

Ta beta z linku raczej szemrana, bo handlarz w natłoku informacji na otomoto nie trafił w kafelek z opcją "bezwypadkowy", a w nomenklaturze ludzi tego biznesu oznacza to zazwyczaj, że było grubo
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

18 Mar 2017, 12:23

Dziękuję za zaangażowanie się w temacie.
Od godziny jestem szczęśliwym posiadaczem BMW e46 i skaczę z radości po przesiadce z mojej corsy. Auto z 2004r z oryginalnym przebiebiem 205tys. km potwierdzonym fakturami, książką serwisową i dużą ilością papierów. Byliśmy na stacji diagnostycznej gdzie nie stwierdzono nic prócz małej dziurki w układzie wydechowym.
Silnik o pojemności 2.5 litra i mocy ponad 190KM. Zapłaciłem dużo bo aż 24 tys. złotych jednak samochód jest wręcz idealny. Kupiony od znajomych, którzy posiadali go od 12 lat.
oplowski
Nowicjusz

18 Mar 2017, 14:52

Pierwszy właściciel jeździł BM-ką tylko rok??
Znajomi kupili auto bezpośrednio od pierwszego właściciela czy poprzez pośrednika/komis/handlarza?
txxc
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E46/Daewoo Lanos
Silnik: 2,2 170KM/1,6 106KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

18 Mar 2017, 15:14

Przecież mogli kupić go w salonie w 2005 r. :) albo w 2 połowie 2004, więc tez pełnych 13 jeszcze nie ma
Faber
Aktywny

Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

18 Mar 2017, 15:30

No niby mogli ale wtedy założyciel tematu chyba by wspomniał, że auto od pierwszego właściciela - to dosyć istotne info i jak ktoś takie auto kupił to raczej o tym wspomina :) Ja już mam przed oczami najczarniejszy scenariusz ;)
txxc
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E46/Daewoo Lanos
Silnik: 2,2 170KM/1,6 106KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

19 Mar 2017, 17:28

Gratulacje !! :ok: