Cieknące paliwo Seat Ibiza 1.4 60km 1999

01 Lis 2019, 19:30

Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum. . Od jakiegoś czasu w moim samochodzie podczas jazdy wyczuwalny był delikatny zapach benzyny. Nie przejmowałem się tym zbytnio. Ale ostatnie 3 podróże był on na tyle intensywny, że postanowiłem sprawdzić co się dzieje pod maską. I moim oczom ukazało się to :cry: :o .

Proszę o informację z czego ta benzyna może lecieć i czy naprawa jest trudna.

Poniżej film prezentujący wyciek.

https://streamable.com/4rms8

Pozdrawiam
ijust
Nowicjusz

03 Lis 2019, 03:29

To jest benzyna czy płyn chłodniczy?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Lis 2019, 08:07

To jest niestety benzyna
ijust
Nowicjusz

03 Lis 2019, 18:17

Bardzo dziwne,w takim miejscu? Zlokalizowanie wycieku będzie łatwe,nie jeżdzij ,spalisz auto,w takim miejscu wyciek?!Nie potrafię tego pojąć.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Lis 2019, 18:40

PhantomASA1 napisał(a):Nie potrafię tego pojąć.
Dla mnie to nic nowego.Mialem podobny przypadek w VW Jetta 2.Częściowa wymiana przewodu i po zawodach...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Lis 2019, 19:20

Wyciek zdiagnozowany. Faktycznie to dziura w przewodzie paliwowym. Dotykał on twardego elementu wlotu powietrza do silnika i podczas wibracji silnika (tak mi się wydaje) zrobiła się dziura.

Czy ta wymiana jest trudna? Zrobię ją sam, jeżeli jestem strasznym laikiem, jeżeli chodzi o mechanikę?
ijust
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Muzeum SKODY w Czechach obok fabryki w Mladá Boleslav
    SKODA zaprezentowała nową koncepcję swojego muzeum, które powstanie tuż obok głównej fabryki producenta w Mladá Boleslav w Czechach. Zmiany mają na celu przybliżenie zwiedzającym historii marki od początków ...

04 Lis 2019, 01:25

Tak,zrobisz to sam,ja zawsze w takich sytuacjach radziłem sobie przy pomocy stalowej rureczki i odpowiednim przekroju,odetniesz przewód w miejscu wycieku,wyrównasz brzegi,wciśniesz rureczkę,dwa cybanty i zrobione,.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

09 Lis 2019, 11:42

Dzięki wszystkim za rady. Auto naprawiłem sam mimo zerowej wiedzy na temat mechaniki. Problem z cieknącym paliwem i zapachem benzyny wewnątrz rozwiązany.

Poniżej film prezentujący efekty naprawy :happy:

https://streamable.com/01orp
ijust
Nowicjusz

09 Lis 2019, 17:34

No i super,już się nie przetrze nigdy,wystarczy tylko uwierzyć w siebie,da się samemu zrobić nie takie rzeczy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

18 Lis 2019, 11:18

dzięki za info, miałem podobny problem ;-)
badylmka10
Nowicjusz