01 Maj 2021, 06:34
Witam Jestem tu nowy widziałem kilka wpisów na ten temat jednak nie mogę znaleźć jednoznacznie jako ludzie która by rozwiała moje wątpliwości.
Nabyłem samochód Citroen C5 Tourer w wersji ciężarowej i był on kupiony od osoby prywatnej bez klatki.
Ja też jestem osobą prywatną nie prowadzę żadnej działalności nie jestem płatnikiem VAT.
Kupiłem auto do celów rodzinnych bo nam dwoje dzieci i w urzędzie normalnie Zarejestrowałem samochód tak jak poprzedni właściciele na 4 osoby jednak o kratkę nikt nie pytał.
Ostatnia zgadzałem się ze szwagrem bo on też ma samochód zarejestrowane ciężarowe i też nie ma kratki i okazuje się że diagnosta robi mu problemy żeby podbić przegląd bo takowej kratki nie ma.
Druga sprawa chcąc przerobić samochód na osobowy muszę uzyskać tak zwane świadectwo kwalifikacji od Citroena, jednak oni mi tego nie wystawiał bo to cytat producent nie przewidział wersji osobowej dla tego modelu.
W oparciu tylnego siedzenia środkowego dokładnie ja mam schowany fabryczny pas bezpieczeństwa jednak klamra do której się go wpina została zdemontowana.
Bez tego zaświadczenia nie mogę udać się do do wyspecjalizowanej stacji kontroli pojazdów by dokonać zmian konstrukcyjnych i zamontować owy pas.
Co ja mam w tej sytuacji zrobić Czy jestem już na pozycji przegranej?
Czy mogę legalnie się poruszać tym samochodem bez kratki, gdzie tak jak pisałem wcześniej samochód Nie służy mi do celów zawodowych tylko prywatnych bliżej rodzinnych Pozdrawiam