Ciężarowy -> Osobowy, Akcyza

04 Paź 2011, 13:00

Witam wszystkich,
Jestem tu nowy, niedawno stałem się posiadaczem pięknego SUV’a i wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że zupełnie niechcący zakupilem ten samochód w wersji ciężarowej :( Oczywiście tylko na papierze, bo wszystkie siedzenia ma i żadnych krat w środku. Zostałem przez handlarza, który auto dla mnie sprowadził wprowadzony w błąd. Dopiero kiedy przekazałem mu pieniądze i swój poprzedni samochód w rozliczeniu okazało się, że w brief’ie ma wpisane LKW i dwa miejsca. Jeszcze wtedy na gorąco uwierzyłem w swej naiwności, i ignorancji, że to normalne, “że wszyscy tak sprowadzają samochody”, że auto rejestruję jako ciężarowe a po otrzymaniu “twardego dowodu” przerabiam bez problemu na osobówkę.
Teraz, po przeczesaniu całego polskiego internetu pod hasłem przeróbka ciężarowego na osobowy, wiem, że to bardzo śliska sprawa… Potencjalnie UC na karku, zalegla akcyza + odsetki, kara i być może sprawa w sądzie.
Wiem, że setki jeśli nie tysiące ludzi ten temat przerabiało. Ciekaw jestem czy ktoś na tym forum chciałby się podzielić doświadczeniem…?
Ja osobiście rozważam następujące opcje:
1. Zrobić jak mówi handlarz – z papierami o przeróbce na osobowy do WK, pzrerejestrować na osobowy i zapomnieć o sprawie. No ale spać spokojnie nie będę bo 5 lat mają, żeby mnie namierzyć.
2. Znależć warsztat, który mi faktycznie auto przerobi na 2 osobowego VAN’a, pojechać nim do celników, pokazać, że takie to auto kupiłem i czy aby na pewno nie muszę za nie odprowadzać akcyzy. To by bylo najbezpieczniejsze ale boję się czy mi taką przeróbką trwale nie zepsują samochodu?
3. Isc do U.Celnego i po prostu tą akcyzę zapłacić… Tylko nie wiem czy tak się da….? Bo auto już przecież zarejestrowane jako ciężarowka… i dym wyjdzie straszny…
Możecie sie teraz pośmiać ze mnie, bo zdaje sobie sprawę, że to śmieszne jest :), ale jak juz salwy śmiechu ucichną to wdzieczny będę za wskazówki.
Jeśli nie na forum to zaprawszam na PW.
JackShack
Nowicjusz

04 Paź 2011, 18:25

JackShack napisał(a):1. Zrobić jak mówi handlarz
JackShack napisał(a):. No ale spać spokojnie nie będę bo 5 lat mają, żeby mnie namierzyć.

W tym właśnie tkwi sedno sprawy.... :!: :!:
JackShack napisał(a):2. Znależć warsztat, który mi faktycznie auto przerobi na 2 osobowego VAN’a, pojechać nim do celników, pokazać, że takie to auto kupiłem i czy aby na pewno nie muszę za nie odprowadzać akcyzy.

UC nie interesuje wygląd Twojego samochodu.Ich interesują dokumenty tego pojazdu...
JackShack napisał(a):3. Isc do U.Celnego i po prostu tą akcyzę zapłacić…

Niby na jakiej podstawie.... :?: :?: Przeciez w DR z zagranicy masz wpisany CIĘZAROWY.... :!: :!: Chcesz sie poddać dobrowolnie karze... :?: :?: Podpisując umowę k/s poswiadczyłeś nieprawdę... :!: :!: A jak wyobrazasz sobie wykonanie OBT tego pojazdu przed rejestracją...Liczysz na to ze w miarę normalny diagnosta wpisze Ci w dokumentach ze wykonał OBT samochodu cięzarowego... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Paź 2011, 20:15

Kto ten samochód oficjalnie kupił z zagranicy i go do Polski przywoził i rejestrował?
Wszystko było na Ciebie?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

05 Paź 2011, 02:17

DariuszSawicki napisał(a):Kto ten samochód oficjalnie kupił z zagranicy i go do Polski przywoził i rejestrował?
Wszystko było na Ciebie?

Samochód za granicą kupiła polska firma - zajmująca sie handlem samochodami. Ja od tej firmy kupiłem w Polsce samochód ciężarowy, 2 osobowy. Dostałem od nich wraz z fakturą komplet dokumentów do rejestracji pojazdu, briefy, tłumaczenia, polski przegląd itd. Na tej podstawie zarejestrowałem auto na siebie jako ciężarówke...

Pozdrawiam
JackShack
Nowicjusz

05 Paź 2011, 18:16

JackShack napisał(a): polski przegląd itd

To robił go chyba kamikaze a nie diagnosta.... :!: :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

05 Paź 2011, 22:28

W takim razie moim zdaniem jeżeli ty taki pojazd przerobiłeś na osobowy jako nie importer to nie podlegasz akcyzie bo podatkowi akcyzowemu podlega IMPORT. W tym przypadku dotyczy to sytuacji kiedy pojazd przyjeżdża do Polski i wszystkie ewentualne obowiązki dotyczą importera.

Niemniej jednak nie jestem doradcą podatkowym a Polska potrzebuje pieniędzy i taka zmiana niesie ryzyko, że dostaniesz wezwanie do Urzędu Celnego na oględziny. Znam takie przypadki.
Potem ludzie zachowują się różnie: płacą akcyzę dla świętego spokoju lub korespondują z UC nie zgadzając się z ich zdanie.

Niestety taki mamy kraj.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Volkswagen Golf GTI - produkcja seryjna
    Legenda powraca: seryjny, Golf GTI opuścił linię montażową fabryki Volkswagena w Wolfsburgu. Premierowe auto to pięciodrzwiowy GTI z pakietem Performance w kolorze czerwonym Tornado ze sportowymi fotelami w klasyczną kratę ...

06 Paź 2011, 08:33

A jeśli chciałbym pozostawić samochód jako ciężarowy, rozszerzyć mu tylko ilość siedzeń z 2 do 5 i przegrodę z kratką wstawić za drugim rzędem siedzeń to czy w Wydziale Komunikacji będą ode mnie chcieli faktur czy też oświadczenia o dokonanych zmianach z uprawnionego warsztatu czy wystarczy im opinia diagnosty, że samochód ma 5 miejsc i nadal jest ciężarowy?
JackShack
Nowicjusz

06 Paź 2011, 08:46

JackShack napisał(a):A jeśli chciałbym pozostawić samochód jako ciężarowy, rozszerzyć mu tylko ilość siedzeń z 2 do 5 i przegrodę z kratką wstawić za drugim rzędem siedzeń

Nie wiadomo czy będzie spełniał warunki dla ciezarowego i 5 miejsc siedzących.Musisz odwiedzić SKP i diagnosta powinien Ci to powiedzieć po kuknięciu w paiery samochodu.Z reguły mają po 4 miejsca siedzące..
JackShack napisał(a):to czy w Wydziale Komunikacji będą ode mnie chcieli faktur czy też oświadczenia o dokonanych zmianach z uprawnionego warsztatu

Faktura na zmiany z warsztatu bo inaczej ten nie przejdzie... :(
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Paź 2011, 09:01

Dzięki Migi,
Migi60 napisał(a):Nie wiadomo czy będzie spełniał warunki dla ciezarowego i 5 miejsc siedzących

Podstawiałem do wzoru do którego się dokopałem na forum NORCOM i wychodzi mi że będzie spełniał warunki bez problemu, to duże auto...

Migi60 napisał(a):Faktura na zmiany z warsztatu bo inaczej ten nie przejdzie... :(

A tu mnie zmartwiłes bo na ww forum wyczytałem też, że jak się nie zmienia typu pojazdu to faktury niepotrzebne... Chyba, że coś źle zrozumiałem... Może to diagnosta nie potrzebuje faktur ale WK tak...???
JackShack
Nowicjusz

06 Paź 2011, 09:19

a DMC ma powyżej 2,6T?? jeśli nie to musisz mieć kratke niezaleznie od ilości miejsc
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Paź 2011, 09:32

pocieszny napisał(a):a DMC ma powyżej 2,6T?? jeśli nie to musisz mieć kratke niezaleznie od ilości miejsc

dmc ma powyżej 2.6T... czyli mógłbym wcale nie mieć kratki?? :shock:
Czytałem, że kratka musi być niezależnie od tonażu tyle, że dla samochodów DO 2.6T jest to szczególowo opisane jaka ta przegroda ma być, a dla tych POWYŻEJ nie ma dokładnej specyfikacji.
JackShack
Nowicjusz

06 Paź 2011, 10:24

niekoniecznie, mam kilka samochodów ciężarowych (terenówki, 4-8 miejsc siedzących bez kratki)
ale tez z drugiej strony ani VAT-u ani nic od nich nie odprowadzam
pocieszny
Forumowicz VIP

06 Paź 2011, 11:25

Mi ta kratka tez do niczego nie potrzebna bo nie mam zamiaru zadnych vatow odliczac.
Ciekaw jestem jak to jest z tym informowaniem UC przez WK. Bo slyszalem dwie wersje. Pierwsza, ze wysylaja informacje jak tylko sprowadzony samochod, model ktory zwykle jest osobowka rejestrowany jest w Polsce jako ciezarowy. A druga wersja to ze informuja jak zmienia sie status takiego auta z ciezarowki na osobowke. Wtedy jesli zachowalbym typ pojazdu jako ciezarowy a zmienil mu tylko ilosc miejsc to zredukowalbym troche ryzyko, ze sie im wyswietle na czerwono :D
JackShack
Nowicjusz

06 Paź 2011, 18:55

JackShack napisał(a):Może to diagnosta nie potrzebuje faktur

Oczywiscie ze mnie to nie interesuje kto wykonał zmiany.Mnie interesuje czy zmiany zostały wykonane zgodnie z DZ.U.który okresla jak to powinno zostać wykonane.
JackShack napisał(a): ale WK tak...???
Tylko i wyłacznie WK... :!: :!:
pocieszny napisał(a):niekoniecznie, mam kilka samochodów ciężarowych (terenówki, 4-8 miejsc siedzących bez kratki)

Pocieszny-myślę ze temat kratki to juz chyba mamy przerobiony.... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Paź 2011, 20:05

i dalej nie rozwiązany do końca :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP