REKLAMA
Witam wszystkich,
Jestem tu nowy, niedawno stałem się posiadaczem pięknego SUV’a i wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że zupełnie niechcący zakupilem ten samochód w wersji ciężarowej Oczywiście tylko na papierze, bo wszystkie siedzenia ma i żadnych krat w środku. Zostałem przez handlarza, który auto dla mnie sprowadził wprowadzony w błąd. Dopiero kiedy przekazałem mu pieniądze i swój poprzedni samochód w rozliczeniu okazało się, że w brief’ie ma wpisane LKW i dwa miejsca. Jeszcze wtedy na gorąco uwierzyłem w swej naiwności, i ignorancji, że to normalne, “że wszyscy tak sprowadzają samochody”, że auto rejestruję jako ciężarowe a po otrzymaniu “twardego dowodu” przerabiam bez problemu na osobówkę.
Teraz, po przeczesaniu całego polskiego internetu pod hasłem przeróbka ciężarowego na osobowy, wiem, że to bardzo śliska sprawa… Potencjalnie UC na karku, zalegla akcyza + odsetki, kara i być może sprawa w sądzie.
Wiem, że setki jeśli nie tysiące ludzi ten temat przerabiało. Ciekaw jestem czy ktoś na tym forum chciałby się podzielić doświadczeniem…?
Ja osobiście rozważam następujące opcje:
1. Zrobić jak mówi handlarz – z papierami o przeróbce na osobowy do WK, pzrerejestrować na osobowy i zapomnieć o sprawie. No ale spać spokojnie nie będę bo 5 lat mają, żeby mnie namierzyć.
2. Znależć warsztat, który mi faktycznie auto przerobi na 2 osobowego VAN’a, pojechać nim do celników, pokazać, że takie to auto kupiłem i czy aby na pewno nie muszę za nie odprowadzać akcyzy. To by bylo najbezpieczniejsze ale boję się czy mi taką przeróbką trwale nie zepsują samochodu?
3. Isc do U.Celnego i po prostu tą akcyzę zapłacić… Tylko nie wiem czy tak się da….? Bo auto już przecież zarejestrowane jako ciężarowka… i dym wyjdzie straszny…
Możecie sie teraz pośmiać ze mnie, bo zdaje sobie sprawę, że to śmieszne jest , ale jak juz salwy śmiechu ucichną to wdzieczny będę za wskazówki.
Jeśli nie na forum to zaprawszam na PW.