Witam,
Nadszedł ten czas w którym chciałbym wybrać swój pierwszy samochód.
Dlatego przed zakupem proszę Was o pomoc, opinie i wszystko co mogłoby się przydać. Każda rada cenna.
Znalazłem kilka ciekawych opcji, niestety tylko niektórych racjonalnych
![Wink ;)]()
Na chwilę obecną odłożyłem na samochód 7 tys. Ewentualnie mogę wstrzymać się jeszcze miesiąc - dwa, o ile warto. Wtedy na samochód przeznaczyć będę mógł 10 tyś.
Czytałem sporo opinii, ale szczerze mówiąc to nic nie pomogło. Na poczatku szukalem Mercedesa W124, pozniej Forda Probe II, później jeszcze czegoś innego.. Ogólnie często zmieniałem cel poszukiwań aż w koncu zrobiłem listę (w tej chwili udało mi się zmniejszyć ją o połowę). Część z tych aut to oszczędne samochody, ale nie zawsze słucham głosu rozsądku i dlatego zastanawiam sie również nad czymś.. Innym, niekoniecznie oszczednym, komfortowym czy też adekwatnym. Preferuje auta typu sedan/ coupe, ostatecznie hatchback.
Oto samochody ktore mnie zainteresowaly najbardziej (czyli najmniej racjonalny wybor):
-Honda CRX Del Sol
(podobno sporo czesci pasuje od Civica V, szkoda tylko ze zdejmowany dach i 2-osobowa, bo nie mam garazu. Bardzo podoba mi sie ten samochod i mimo wad chcialbym go miec)
-Opel Astra II Bertone
(nie wiem czy znajdzie sie cos w tej kwocie, samochod bez fajerwerek)
-Renault Megane Coupe
-Peugeot 406 Coupe
(w tym przypadku myślę, że sama eksploatacja moze sporo kosztowac)
-Honda Civic V/ VII sedan lub coupe
(coś ciągnie do hondy)
-Saab 9-3
(zbyt wiele o nim nie wiem, ale podobmo dobry i części nie należą do drogich.. Wizualnie piękny)
Druga czesc. Mało interesujaca, za to z tego co wiem w miarę oszczędna.
-Renault Clio
(tu urzekło mnie spalanie na poziomie 5l benzyny)
-VW Passat B5 1.8 T 150KM
(może nie pali najmniej, ale silnik podobno bardzo trwały. Ewentualnie +gaz)
-Renault Laguna 2002+
-Chevrolet Lacetti
-Peugeot 307
Auta, które stoją pod znakiem zapytania, czy są warte zastanowienia:
-Ford Probe 2
-Volvo S40
-Honda CRX II
-Alfa Romeo GTV
(piękna, ale czesci chyba drogie
![Kwaśna mina :/]()
..)
Nie wiem o czym jeszcze powinienem napisać. Głównie poruszał będę się po mieście, co weekend zazwyczaj wyjeżdżam poza nie. Czekam na jakieś cenne porady, opinie itd. Również na inne propozycje, o ile macie jakiś pomysł.
Z góry dzięki
![Wink ;)]()