Max. 15 tysięcy głównie do miasta dla 22-latka

30 Cze 2011, 07:41

Witam,

Chcę kupić ładny i w miarę wyrozumiały dla portfela samochód, a że się na nich znam "tak sobie", postanowiłem zapytać. Autko służyłoby mi głównie do dojazdów do pracy i jazdy w mieście, okazyjnie jakiś wyjazd na narty :) Budżet jest jaki jest i chciałbym, żeby nie został drastycznie przekroczony przy zakupie (tzn kilka stów w tę czy tamtą nie zrobi różnicy), do tej pory przyglądałem się:

BMW e46 - ładna, masywna maszyna, obawiam się jednak cen części i kręconych liczników. Jestem w stanie dostać coś w rozsądnym stanie za te pieniądze? Opłacalny zakup?

Renault Megane II hatchback - śliczne, świetnie wyposażone autko, tu jednak chodzą wieści o słabej elektronice i... to chyba tyle. jakoś nie mam większych obaw patrząc na oferty

Opel Astra II hatchback - nowoczesny, popularny, polecany, ale... o ile z zewnątrz nie mam zastrzeżeń co do wyglądu tak wnętrze, a jeździłem, moim zdaniem wykonane jest "po kosztach" i brzydko.

Peugeot 307 - chyba jeden z najmniejszych gabarytowo konkurentów, jak w nich z silnikami? Słyszałem mało pochlebne opinie

Seat Toledo II - mając okazję przejechać się jego bratem - cordobą - większych obiekcji mieć nie mogę. jest po prostu "ok" :)

Alfa Romeo 147 - "czarny koń" zestawienia i czarna magia w mojej głowie. Podoba mi się, ale nie mam pojęcia czego się po alfach można spodziewać. Przypuszczam, że części nie będą tanie.

Tyle póki co, marka samochodu ma drugorzędne znaczenie :) Auto musi mi się spodobać i być mniej-więcej tych samych rozmiarów co modele powyżej. Wielkie dzięki za każdą pomoc!
messmaker
Nowicjusz

Miejscowość: Opole
Prawo jazdy: 08 11 2007
Auto: FF MK3
Silnik: 1.6 Ecoboost 202KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
0

30 Cze 2011, 09:45

myślę że z wyżej wymienionych samochodów najlepszy by był Opel Astra II
ale ja osobiście polecił bym Nissan Primera
Lolik
Obserwowany

Auto: Mazda 626
0

30 Cze 2011, 19:56

A może Mazda 323? czym się różni F od nie-F?
messmaker
Nowicjusz

Miejscowość: Opole
Prawo jazdy: 08 11 2007
Auto: FF MK3
Silnik: 1.6 Ecoboost 202KM
Rok produkcji: 2011
0

20 Paź 2015, 12:49

Wiec alfa będzie wymagająca (wiec bardziej kosztochłonna). Szczególnie słabe jest zawieszenie które co 30 tys wymaga wkładu. Biorąc pod uwagę koszty należy brać diesla które rozsądnie palą i są bezawaryjne (niestety nie można tego powiedzieć o silnikach benzynowych). I należy długo szukać aby kupić fajny egzemplarz. Natomiast jeżeli koszty utrzymania są najważniejszym kryterium to szukaj czegoś innego.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018
0

20 Paź 2015, 12:50

odgrzałeś kotleta :P
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
0

20 Paź 2015, 14:36

dzida napisał(a):odgrzałeś kotleta

messmaker napisał(a):A może Mazda 323?

A do tego mazda 323 musiałaby mieć złote klamki,żeby kosztować 15tys :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota TS050 Hybrid po raz pierwszy w Silverstone
    W weekend 16-17 kwietnia zaczynają się Mistrzostwa Świata FIA w wyścigach długodystansowych (FIA World Endurance Championship). W 6-godzinnym wyścigu w Silverstone w Wielkiej Brytanii Toyota GAZOO Racing wystawi nowy bolid, ...