Ciężkie odpalanie ciepłego silnika

13 Paź 2022, 07:29

Siemanko, cześć wszystkim. Przychodzę z problemem odpalania ciepłego silnika Mercedesa CLK W208 2.0 Kompressor 192km (kod M111.944). Auto może stać całą noc na mrozie i odpala rano idealnie w sekundę jednak późniejsze odpalenia gdy jest już ciepły silnik są gorsze, często kręci kilka/kilkanaście sekund (ale odpali zawsze). Jakieś 3 tygodnie temu była wymieniana pompa paliwa, filtr paliwa, wtryski, świece, cewki a problem nadal pozostał. Co może być jeszcze przyczyną? Może czujnik położenia wału? Ktoś ma jakieś propozycje na co mogę zwrócić uwagę? Dzięki wielkie za odpowiedź
FrooZy
Nowicjusz

13 Paź 2022, 09:01

Warto sprawdzić tak jak wspomniałeś czujnik położenia wału i drugi wałka rozrządu.

Zwróć też uwagę na rozrusznik kiedyś miałem taki przypadek (silnik zasilany benzyną ale inny samochód), że jak silnik był ciepły trochę słabiej kręcił i odpalanie trwało minimalnie dłużej niż na zimnym silniku. Po regeneracji wróciło wszystko do normy (poszedł do regeneracji bo przy rannym odlaniu czasem wydawał dziwne dźwięki choć nie miały one bezpośrednio wpływu na samo odpalanie zimnego silnika). To tak w ramach ciekawostki :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Paź 2022, 09:40

Jeśli chodzi o rozrusznik to działa on na pewno prawidłowo, był sprawdzany, jakby ,,ma moc". Jeśli chodzi o czujniki to zakupić nowe i po prostu je podłączyć czy trzeba to jakoś ustawiać? Nigdy się tym nie zajmowałem więc fajnie jakby ktoś mi wytłumaczył.
FrooZy
Nowicjusz

13 Paź 2022, 11:06

FrooZy napisał(a): Jeśli chodzi o czujniki to zakupić nowe i po prostu je podłączyć czy trzeba to jakoś ustawiać? Nigdy się tym nie zajmowałem więc fajnie jakby ktoś mi wytłumaczył.

Tutaj warto najpierw oba czujniki sprawdzić na zimnym i na rogrzanym silniku, podłączając się pod kompa i porównując odczyty. Warto też sprawdzić czujnik temp. płynu chłodzącego jaką pokazuje temp. jak jest silnik ciepły.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powody, dla których warto kupić samochód klasy premium
    Kosztują więcej, ale oferują sporo w zamian. Auta luksusowe zapewniają prestiż, bardzo wysoki komfort i przyjemność z jazdy. Ich właściciele mogą także spodziewać się wyjątkowego traktowania w salonach i autoryzowanych serwisach ...