Ciężko wchodzi 1 i 2

19 Sty 2022, 21:13

Witam! Poddaje moja batalię i uciekam się do Was o pomoc. Od dłuższego czasu ciężko wchodzi 1 i 2 w moim aucie (Renault Scenic 2 2003). Z początku myślałem, że to tylna poduszka silnika, wymieniłem ją bo faktycznie była urwana, efekt był mizerny, auto po prostu przestało się wyrywać do przodu. Przyszły mrozy i o dziwo jest lepiej, pomyślałem - gęsty olej to lepiej chodzi, pojechałem na warsztat, do skrzyni weszło 0.5l oleju no i faktycznie było czuć różnicę. Jednak ostatnio znowu to samo. Przy odpalonym silniku i wciśniętym sprzęgle wszystkie biegi wchodzą jak w masło, bez żadnego wysiłku. Problem zaczyna się w trakcie jazdy, wystarczy, że ciągnę się te 7-9km/h i już ciężko jedynkę wbić, tak samo przy przyspieszaniu problem jest z dwójką. Reszty biegów problem nie dotyczy, sprzęgło jest dobre, łapie co prawda w połowie, ale było zmieniane jakieś 1.5 roku temu.
Glajcu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 01 2021
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Scenic 2
Silnik: 1.5 dCi 84KM
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

21 Sty 2022, 20:36

Glajcu napisał(a):Problem zaczyna się w trakcie jazdy, wystarczy, że ciągnę się te 7-9km/h i już ciężko jedynkę wbić,
to akurat dość normalne a jeżeli chodzi o 2 to może jest już mechanizm drążka zmiany biegów wyrobiony ale żeby to wymienić to oho ho, łatwo nie będzie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Sty 2022, 22:02

Czyli przyzwyczaić się? Z tą skrzynią coraz więcej się zbiera, już ostatnio zaczął mi wyć mechanizm różnicowy. Przy wymianie sprzęgła na pewno wymienię ją na inną, dzięki wielkie za odpowiedź
Glajcu
Nowicjusz

22 Sty 2022, 13:24

Przy redukcji z 3 na 2 też masz ten problem czy tu on nie występuje?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Sty 2022, 15:13

Przy redukcji z 3 na 2 też się zdarza, że nie chce wejść
Glajcu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez kichania, kaszlu i łzawienia oczu w samochodzie
    Przez kilka chłodniejszych miesięcy w przewodach i zakamarkach układu klimatyzacji zdążyły zebrać się szkodliwe dla naszego organizmu zanieczyszczenia, grzyby i pleśnie. U wielu ludzi wywołują one takie nieprzyjemne reakcje ...