Cinquaczento 700

04 Sie 2010, 16:25

witam ,nazywam się Wiola,mam problem z samochodem ,cc 700 mam go od 2 dni i juz zaczeły się problemy,po krótce opiszę moze ktos mi pomoze,podczas jazdy,zapala się lampka oleju,wskaznik,zapala się lub mryga,po chwili gasnie i tak wkoło,2 problem to nie mogę wrzucic 3 biegu,zgrzyta,jak wejdzie to bardzo ciężko.3 problem to ciągly brak płynu w chłodnicy ,i bardzo szybko grzeje się silnik,4 problem to podczas ruszania z 1 biegu wyje ciężko mu się rusza,nie wiem co robic ,chce mi się płakać,pomuzcie,dalam się wpuscic w maliny.
wiola
wiola
Nowicjusz

Miejscowość: pabianice

04 Sie 2010, 17:14

wiola napisał(a):dalam się wpuscic w maliny.

Jezeli to moze być pocieszeniem dla Ciebie to nie pierwsz i nie ostatnia... :!: :!:
Odpowiem Ci krotko-samochód az się prosi o naprawę i podejrzewam ze będa to nie małe pieniądze..... :!: :!: W tym stanie nie widzę mozliwości dalszej jego eksploatacji gdyz silnik zajedziesz na "śmierć".... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Sie 2010, 17:21

Na początek uzupełnij olej i płyn i sprawdz tępo jego ubywania
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

04 Sie 2010, 17:29

Płyn do chłodnicy wlewałam wczoraj cały a dziś pusto,a olej sprawdzalam na bagnecie jest oki.Ktośpowiedział mi ze muszę kupic nagrzewnicębo to przez to i zestaw kluczy naprawczych do skrzyni biegówod spodu,i czujnik cisnienia oleju,jakie to mogą być koszty zakupu i naprawy ,obecnie nie pracuję więc nie wiem czy dam radę,dziękuję za wszystkie rady.
wiola
wiola
Nowicjusz

04 Sie 2010, 17:46

1. Jeżeli zaświeca ci się kontrolka oleju, a oleju masz w silniku na poziomie prawidłowym, to jedyną pozostającą przyczyną jest słabe ciśnienie oleju w silniku. Teoretycznie silnik wymaga remontu. Oczywiście zanim cokolwiek zacznie się myśleć o naprawie, trzeba podjechać do mechanika, aby zmierzył manometrem ciśnienie oleju w silniku podczas jego pracy.
2. Prawdopodobnie do naprawy skrzynia biegów - może to być wybierak, synchronizator, brak oleju albo użytkowanie tej skrzyni przez dłuższy czas bez oleju lub z małym jego stanem itd. Może to też być połączone z twoim 4 problemem. Winne może tu też być sprzęgło. A może starczy regulacja skrzyni. Mechanik jak zobaczy to ci powie.
3. Jeżeli nie masz problemów z uruchomieniem zimnego silnika, olej w silniku nie jest koloru kawy z mlekiem ( i oby tak było ) to przyczyną znikania płynu z chłodnicy jest poprostu wyciek. Może to być dziurawa chłodnica, wąż ( najcześciej nieszczelność pojawia się na opaskach zaciskowych lub w miejscu, gdzie wąż jest sparciały ), może to też być cieknąca nagrzewnica. Musisz sprawdzić, czy w środku samochodu nie masz mokrych dywaników i wykładziny od strony kierowcy albo pasażera. Jeżeli wykładzina jest sucha, to wyciek jest na zewnątrz samochodu. Nalej wieczorem wody do chłodnicy i rano popatrz czy pod samochodem nie jest czasami mokro. Samochód najlepiej postawić na betonie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sie 2010, 08:43

Witam i bardzo dziękuje za pomoc,dam znać jak się zorientuję u mechanika..
wiola
wiola
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    XV Moto-Piknik Olsztyn Dajtki 2009 / relacja
    9 sierpnia na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbył się XV Moto-Piknik. Pomimo tego, że piknik trwał tylko jeden dzień, nie zabrakło na nim atrakcji. Oprócz największych imprez jak Eliminacje Mistrzostw Polski Car Audio ...