Cisza i spokoj za 30-40tys.

02 Mar 2015, 18:53

Witam.

Zarejestrowalem sie na forum, bo poszukuje samochodu (niespodzianka).
Mimo 30 lat na karku, nie znam sie na tym kompletnie. Zawsze bylo cos sluzbowego i nie mialem wlasnego auta.
Teraz szykuje mi sie powiekszenie rodziny, wiec i samochod trzeba w koncu kupic. :)

Szukam auta dla rodziny 2+1 ale zeby weszlo wszystko co przy dziecku zmiescic sie musi.

Priorytety.
Najwazniejsza dla mnie jest WYGODA. Cisza, spokoj i uczucie tego...plyniecia jak w starych Mercedesach.
Wiem, ze dla wielu odglos silnika w samochodzie to najpiekniejszy dzwiek, ale dla mnie cisza i komfort wazniejsza.
Istotna jest tez jakosc elementow. Skrzypiace plastiki, jakies sztuczne pseudo drewna itd. odpadaja.

Inne rzeczy, jak osiagi, ekonomia itd. oczywiscie tez sa wazne, ale gdybym wymienil zbyt duzo kryteriow, to pewnie dostalbym za wiele propozycji.

Przedzial cenowy 30-40 tysiecy.

Z gory dziekuje.
Maciejjy
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Mar 2015, 19:03

Mi tu pasuje Lexus jak nic innego.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Albo coś bardziej przyziemnego, czyli megawygodny Citroen C5 z hydropneumatyką ;)

(linki przykładowe)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Mar 2015, 19:05

Maciejjy napisał(a):Inne rzeczy, jak osiagi, ekonomia itd. oczywiscie tez sa wazne, ale gdybym wymienil zbyt duzo kryteriow, to pewnie dostalbym za wiele propozycji.

Czym więcej kryteriów wymienisz tym łatwiej będzie odpowiedzieć. Ile km rocznie pokonujesz?
Jesteś w stanie włożyć kilka tysięcy miesięcznie (mam na myśli drogie części eksploatacyjne) w auto?

Moje propozycje to MERCEDES W211:

W220:

Citroen C5 z hydropneumatycznym zawieszeniem:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Mar 2015, 19:13

Ok, rozumiem.

Na poczatek ta kwota 30-40tys przy czym 40 to juz jest naprawde max. Ten Lexus wyglada swietnie, ale tych kilka tysiecy wiecej juz nie wyloze. Najlepiej jakby samochod byl blizej tych 30 tysiecy, to wtedy mozna dolozyc troche i kupic egzemplarz w naprawde dobrym stanie.

Nie planuje robic wielkich przebiegow.
Samochod do pracy, na zakupy, okazjonalny wypad na wakacje.

Tak jak pisalem, wygoda jest najwazniejsza, ale jesli to ma sprawic ze bede musial ladowac w samochod miesiecznie dodatkowego tysiaka, to gra nie jest warta swieczki.
Dysponuje teraz gotowka, ale po zakupie to raczej polska rzeczywistosc, bez szalenstw i wielkich srodkow do wydawania.
Maciejjy
Nowicjusz

03 Mar 2015, 11:15

Chłopie bez dwóch zdań Lexus :D
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Mar 2015, 12:28

Byloby pieknie, ale nie ten pulap cenowy.

Nie kupie Lexusa GS 300 za te pieniadze. :)
Maciejjy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Roomster Fresh - seria limitowana
    Dzięki nowej wersji, Skoda Roomster stała się jeszcze bardziej atrakcyjna dla rodzin czy osób poszukujących funkcjonalnego i pakownego auta. Skoda Roomster ze względu na swoje rozmiary i funkcjonalność jest z natury ...
    Czeka cię wymiana opon? Pamiętaj o zasadzie 3P
    Szukasz nowych opon i nie wiesz, jak je wybrać? Planujesz wymienić zimówki na letnie i nie wiesz jak znaleźć profesjonalny warsztat, który ich nie zniszczy? Jak odróżnić ten profesjonalny serwis od przypadkowego? ...

03 Mar 2015, 14:44

Maciejjy napisał(a):Nie kupie Lexusa GS 300 za te pieniadze. :)

To kup sobie GS MK2 430 jak kupisz w dobrym stanie to nie stracisz kaski a jak dozbierasz to przejdziesz na GS MK3.

GSMK2 da Ci ciszę, spokój, niskie spalanie i osiągi więcej niż dobre. Zresztą po tym aucie znalezienie czegoś co będzie równie komfortowe za około 25k. jest mało realne.
A jak Ci się znudzi to sprzedaż praktycznie za podobną kasę co kupiłeś.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

03 Mar 2015, 17:23

Ten GS 430 rzeczywiscie mi pasuje. Spalanie troche duze, ale co zrobic.

Jest cisza, jest komfort. Szkoda tylko, ze ofert prawie nie ma :D
Maciejjy
Nowicjusz

03 Mar 2015, 17:55

Specjalnie dla Ciebie :D wklejam wynik z mojej wycieczki około 900km, spokojnej jazdy do 140-150km/h.
Pacjent to GS MK3 V8 więc 440Nm robiło wrażenie a do tego cisza i jeszcze raz cisza.
GS MK2 spali tyle samo.
Na LPG spalanie waha się od 12l do 16l ( miasto ale spokojna jazda).
Więc uwierz mi ale 10,6l średnia na benie w V8 jest dobrym wynikiem :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe