CitCitroen C5 Kombi 2004 czy Skoda octavia ?

28 Lut 2012, 22:48

Czy mógłby mi ktoś doradzić co lepiej dla rodzinki 2+2

Pojemność bagażnika
układ kierowniczy
widoczność
moc i komfort jazdy
naprawy i części
awaryjność
Jakie mają spalania diesel
parkowanie

i w jakich granicach można takie auta kupić ?

z góry dziękuje za pomoc
rados121
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 04 2004

29 Lut 2012, 20:26

Octavia w porównaniu do C5 to mała taczka.
W zeszłym roku z żoną też szukaliśmy auta zamiast wysłużonej Astry F. Za zgodą żony Octavia kombi też była brana pod uwagę. Tyle, że my musieliśmy zapakować się z trójką dzieciaków. Octavia po bliższych oględzinach odpadła. To jest maleństwo!. Śmiem stwierdzić , że Astra F na tylnej kanapie miała troszkę więcej miejsca. W końcu kupiliśmy Citroena, ale Xsarę Picasso.
C5 to auto o jedną klasę wyżej jak Octavia. Należało by go porównywać z Superb, Passatem czy innymi tej wielkości.
Pytasz o wiele aspektów. Odpowiem tak. Ja bez wahania brałbym C5. Kupując Octavię to tak jakbyś nabył Golfa III/IV.
Cytryna ma wiele zalet w porównaniu do Skody. Większe, zdecydowanie bardziej komfortowy, bardzo dobre wyposażony, z silnikami Diesla o zdecydowanie większej kulturze pracy. Kombiak ma pod dachem lotnisko. Ceny części eksploatacyjnych wg. mojej opini takie same.
Ja jestem za C5.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

29 Lut 2012, 20:41

Skoda bedzie pewniejsza i raczej tansza w utrzymaniu, jak kupisz zadbana, C5 jak chodzi o komfort jazdy w porownaniu do Octavii to jest przynajmniej klasa wyzej. Spalanie podobne przy porownywalnych silnikach.

Nie zeby C5 byl jakis kosmicznie awaryjny i problematyczny, w miare udane autko to jest, ale do Skody czesci beda tez tansze troche.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI