Citroen Berlingo-brak mocy

04 Mar 2009, 11:12

Od dłuższego czasu mam problem z cytrynką rocznik 98 1.4 benz.tzn:
Po uruchomieniu silnika ma jakieś dziwne wibracje, a po przejechaniu ok.20-25 km silnik traci moc i gaśnie, jak odczekam ok.30 min to odpali ponownie i jazdy wystarczy na parę kilometrów później sytuacja się powtarza.Po mieście jeździ i nie gaśnie lecz wibracje nadal występują.Byłem u kilku mechaników i żaden z nich nie potrafił go naprawić.Wymieniłem przy okazji: filtr paliwa, powietrza, świece, moduł, pompę paliwa, ustawione zostały luzy na zaworach i dalej nic.Jeden z mechaników oznajmił że to problem sondy lambdy bo taki błąd wykazał mu po podłączeniu do komputera i który nie chce się kasować.wymieniał dla próby trzy sondy/od peugeota/i nic.Zakupiłem na allegro sondę i dalej nic.Sam już nie wiem co robić Proszę o pilną pomoc.
Pozdrawiam forumowiczów. :cry:
piolo
Nowicjusz

• 04 Mar 2009, 12:27

moze chodzi o rozdzielacz zaplonu albo cewke lub prepustnice
    >>>kamil<<
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: zabrze

04 Mar 2009, 13:37

Ja podejrzewam ,że masz coś z układem paliwowym,jest niewydajny ale w pierwszej kolejności tak jak radzi Kamil przyglądnij się cewce zapłonowej oraz połączeniom wszystkich kabelków ,które od niej odchodzą,czy nie ma tam gdzieś zwarcia chwilowego gdyż przy stałym zwarciu samochodu nie zapalisz,przyglądnij się równiez aparatowi zapłonowemu,niepotrzebnie wymieniłeś tyle rzeczy,gdyż mając samochod można sprawdzic co szwankuje,odpinając po prostu podejrzaną część np.sondę lambda.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

05 Mar 2009, 17:47

Dzięki za podpowiedź, będę sprawdzał.

pozdrawiam.
    piolo
    Nowicjusz

05 Mar 2009, 18:21

Wracając jeszcze do tej nieszczęsnej sondy.Czy w Cytrynie są dwie czy jedna?bo mechanik mi powiedział że ta którą zakupiłem to jakaś górna-prawda czy nie? i dlatego nie pasuje i dalej pokazuje błąd na komputerze.Jeszcze jedno czy kolory kabli przy sądzie muszą być identyczne jakie są przy oryginale?
    dzięki za odpowiedź.
    piolo
    Nowicjusz

05 Mar 2009, 18:40

Czyli jak ja mam prawdopodobnie uszkodzoną sonde i po jej odłączeniu prawie to samo się dzieje (z sonda przejade krótszy odcinek km i zaświeca się CHECK ENGINE). Natomiast gdy odłączyłem sonde przejechałem prawie 2razy tyle km i także zaświeciła się kontrolka CHECK ENGINE. Czy oznacza to uszkodzoną na 100% sonde? Kod błędu 13-sonda:(
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai i30 - kompaktowy hatchback do miasta
      Najbardziej ekonomicznym silnikiem, z jakim możemy zakupić Hyundaia i30 jest wysokoprężna jednostka 1.6 CRDI DPF o mocy 95 KM. Ten silnik jest jednak dostępny wyłącznie z manualną skrzynią biegów. Aby zdobyć wersję ...

05 Mar 2009, 19:16

jazeli bedzie nadmierna ilośc paliwa podczas wtrysku lub beda wypadaly zaplony i sonda będzie dawała nadmierny impuls do koputera z powodu nie dopalonego paliwa lub uszkodzi sie cos elektryczneg lub elektronicznego to wyświetli sie chek. na testerze jest funkcja sprawdzania sterownikow nastawnikow itd.nalezy sprawdzic ile volt ma zadane a ile pokazuje sonda.ja mialem przypadek ze zapchany filtr powietrza hamował dopływ powietrza i tester wskazywał na sonde ale to nawiasem mówiąc.
    shrek19791016
    Początkujący