Citroen Berlingo - kierownica słabo odbija w jedną stronę

19 Lis 2013, 20:28

Witam,
Co może być przyczyną tego, że po skręcie w prawo kierownica słabo odbija i ma mniejszy kąt skrętu niż przy skręcie w lewo?
siw69
Nowicjusz

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Gru 2013, 03:21

siw69 napisał(a):Co może być przyczyną tego, że po skręcie w prawo kierownica słabo odbija i ma mniejszy kąt skrętu niż przy skręcie w lewo?

Generalnie trzeba wykonać geometrię. Ale zanim to zrobisz sprawdź czy kierownicy Ci nikt nie przełożył np. poprzedni właściciel. Ludzie którzy wykonują geo często wychodzą z założenia, że kierownica jest ustawiona ok, mimo że powinni to sprawdzić. I potem bywają jaja. Mógłbyś zwrócić takiemu Osobnikowi, szczególną uwagę na to. A samochód nie jest po jakimś wypadku??? Od dawna go masz i zawsze tak było (Czy zawsze był inny skręt w lewo i inny w prawo??? I czy zawsze kierownica gorzej odbijała w jedną stronę)??? W którą gorzej odbija??? Zawieszenie nie wali tak że uszy bolą :/???

Ile obrotów kierownicy robisz w lewo, a ile w prawo??? Licząc od pozycji prostej. Dokładnie podaj, np. w stopniach.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

03 Gru 2013, 11:56

Mam to po wymianie maglownicy po z niej leciało. W prawo zawsze gorzej odbija, trochę lepiej przy większym skręcie. W lewo całkiem prawidłowo ale nie do końca. Kierownica właśnie była też chyba źle ustawiona po wymianie, była trochę przechylona w lewo i pod czas jazdy żeby jechać prosto musiałem ją delikatnie trzymać obróconą w lewo. Później inny mechanik wymieniał mi krzyżak z drążkiem i miał ją poprawić. Na postoju przy ustawionej kierownicy na wprost koła może są i prosto ale podczas jazdy muszę ją korygować trochę w lewo. Zmierzyłem ilość obrotów kierownicy. W lewo kręci się prawie dwa razy natomiast w prawo niecałe 1.5
siw69
Nowicjusz

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2003

11 Gru 2013, 19:30

Może po prostu ktoś źle zainstalował maglownicę w samochodzie... Nie robił tego raczej primo fachowiec z wysokiej półki...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

OffRoad Show Poland 2012 / relacja
    Po raz pierwszy w Polsce odyły się Targi Pojazdów 4x4 w Warszawie! Ogólnopolskie Targi Pojazdów 4x4 OFFROAD SHOW POLAND w Warszawie to innowacyjne przedsięwzięcie, wychodzące naprzeciw rosnącej rzeszy ...
    Volvo V40 Cross Country uterenowiony hatchback
    Podczas targów motoryzacyjnych w Paryżu, na stoisku Volvo oprócz Volvo V40 R-Design, zostanie zaprezentowane całkowicie nowe Volvo V40 Cross Country. Ten crossover wyróżnia się podniesionym o 40 mm zawieszeniem ...