Citroen C 4 1.2 130KM - czy warto kupić taki egzemplarz?

16 Mar 2021, 13:04

Witam potrzebuje porady
Co sądzicie o Citroen C4 1.2 130KM Benzyna czy to auto jest warte uwagi. Ogólnie szukam auta w hatchback Benzyna jeżdżę 2 razy w roku gdzieś dalej a tak to praca 8 km i miasto.
Tomal
Nowicjusz

16 Mar 2021, 19:25

Szukasz nówki (obecna generacja) czy poprzedniej generacji?
O nowym nie ma się co wypowiadać, krótko na rynku więc nic nie wiadomo.
C4 II to taki rynkowy średniak, na plus lepsze wyposażenie niż w większości konkurencyjnych modeli. Silnik w miarę przyjemny ale nie ma co liczyć na długą i bezproblemową eksploatacją, zresztą jak w każdej nowoczesnej konstrukcji
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Mar 2021, 20:54

Chodzi mi o rocznik 2016-18 jeżeli nie citroen c4 to może Peugeot lub Astra hatchback
Tomal
Nowicjusz

16 Mar 2021, 21:32

Największe jazdy w tym silniku to teoretycznie ten nieszczęsny pasek w kąpieli olejowej. Wymienić i będzie spokój.
C4 z tym silnikiem pewnie nie mają kosmicznych przebiegów, więc pewnie jakiś czas pojeździsz, później zachowa się pewnie jak rywale, czyli zacznie brać olej, lub zacznie się sypać osprzęt. Rekomenduję przejażdżkę takim autem, bo nie każdemu przypasują maniery tego silnika (nie chodzi mi bynajmniej o kulturę pracy i dźwięk r3).
Z tym silnikiem mam pewną anegdotę - siostra dawnego szefa kupiła sobie 3008 I gen z tym silnikiem i używała praktycznie tylko jako auta miejskiego (Kraków). Na dłuższe trasy pożyczała auto od ojca (Berlingo w dieslu) :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004