Citroen c-elysee, peugeot 301 - czy warto kupić?

05 Sty 2020, 11:05

Czy warto kupić do codziennej jazdy jeden z tych samochodów. 85-90% to jazda w mieście na odcinkach 4-5 km. Wybrałbym silnik benzynowy 1.6 z ewentualnym dołożeniem lpgMoże ktoś ma takie auto lub je zna od strony użytkowej - proszę o radę.
Lanos1
Nowicjusz

05 Sty 2020, 15:37

To bliźniacze konstrukcje i za dużo różnic poza logo firmy nie znajdziesz :) nie lepiej pomyśleć o Hyunadiu I30?

Silnik 1.6 VTi z wtryskiem pośrednim dobrze sprawuje się na LPG i tu nie ma jakiś niespodzianek.

Usterką która występowała w obu modelach był problem z potencjometrem przy pedale gazu i to zdarzało się w nawet w stosunkowo młodych egzemplarzach. Minusem na dłuższych trasach jest skrzynia pięciobiegowa i jej przełożenia które bardziej nadają się do jazdy typowo miejskiej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Sty 2020, 20:46

Cichy77 napisał(a):Silnik 1.6 VTi z wtryskiem pośrednim dobrze sprawuje się na LPG i tu nie ma jakiś niespodzianek.

Oprócz problematycznego rozrządu, wariatora i częstych przypadków brania oleju nie ma żadnego problemu :D
Ogólnie nie jest to takie shit jak 1,6t ale z drugiej strony jak kupować n/a to fajnie żeby było bardziej bezawaryjnie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Sty 2020, 10:37

Dziękuję za podpowiedzi, a kierując się wyborem tych dwóch modeli brałem pod uwagę relację ceny do rocznika. Ale moze warto również spojrzeć na i30.
Lanos1
Nowicjusz

06 Sty 2020, 12:54

Lanos1 napisał(a):Ale moze warto również spojrzeć na i30.

Ogólnie to wybierz sobie kilka marek i kilka opcji będzie łatwiej coś kupić bo każda ma jakieś "ale" tylko kwestia wychwycenia powagi tego "ale".
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Sty 2020, 08:58

Też interesowały mnie te auta (301 i C-Elysee) z tego samego powodu - relacja ceny do rocznika. Miałem okazję przejechać się Pugiem 301 i już żadnego z nich nie chcę.
Wykończenie fatalne - puszka wyłożona tanim plastikiem. Spasowanie i mocowanie sprawia wrażenie, że jak mocniej naciśniesz to odleci. Przy każdym ruchu budy wszystko trzeszczy. Ręce od kierownicy po prostu śmierdzą tworzywem.... Może to kwestia oczekiwań, także jak uważasz. Jeżeli nie przeszkadza Tobie wykończenie jak z taniej, chińskiej zabawki to spoko.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...
    Nissan Juke Fun Edition - seria limitowana
    Nissan wprowadził do oferty nową edycję specjalną miejskiego crossovera Juke, stworzoną dla tych, którzy wyrazić swoją osobowość poprzez wyjątkową, oryginalną stylizację nadwozia i wnętrza swojego samochodu. Juke Fun ...