Codzienne dojazdy do pracy + weekendowe wycieczki [do 10 tys]

03 Sty 2020, 11:49

Hej,

jak w tytule - szukam samochodu do codziennych dojazdów do pracy (krótkie dystanse, łącznie koło 10 km), zakupów (we Wrocławiu) i okazyjnych wycieczek w weekendy, w 80% po Polsce, te 20% to okoliczne państwa.

Nie zależy mi na wielkiej pojemności - przez większość czasu w samochodzie jeździć będą 2 osoby, przy okazji wycieczek możliwe +2.

Jak wspomniałem wyżej, jestem z Wrocławia/Legnicy. Przy takich dystansach, myślę, że benzyna byłaby najlepszą opcją.

Na czym mi zależy? Bezproblemowości (wiem, marzenia przy tych pieniądzach), umiarkowanej wygodzie, przyjemnym prowadzeniu i spalaniu, które nie zrujnuje portfela. Raczej hatchback/sedan, kombi zbędne.

Możecie coś polecić?
dolnoslazak
Obserwowany

03 Sty 2020, 12:35

dolnoslazak napisał(a):Przy takich dystansach, myślę, że benzyna byłaby najlepszą opcją.
Na pewno, ewentualnie jeszcze benzyna z gazem.

dolnoslazak napisał(a):Na czym mi zależy? Bezproblemowości (wiem, marzenia przy tych pieniądzach), umiarkowanej wygodzie, przyjemnym prowadzeniu i spalaniu, które nie zrujnuje portfela. Raczej hatchback/sedan, kombi zbędne.
Trzeba szukać samochodu który będzie najmniej zmęczony użytkowaniem przez innych będzie to dosyć trudne ale wtedy jest szansa że będzie sprawiał najmniej problemów. Nie przywiązywałbym się tu zbytnio do jakiejś marki i postawiłbym na ogólny stan techniczny. "Spalanie które nie zrujnuje portfela" to może być auto z LPG tylko tu musiałbyś kupić samochód z już zamontowaną instalacją, chyba że kupisz samą benzynę a instalację założysz sobie za jakiś czas.

Co do samych samochodów to celowałbym w coś pokroju Fabii, Astry H, Focusa MK2 (tu chyba będzie ciężko znaleźć), Punto itp. takie samochody sprawdzą się spokojnie dla dwóch osób i od czasu do czasu dla 2+2 tak jak wspomniałeś.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Sty 2020, 10:50

Może coś z tych?
[link do oferty na Olx wygasł] - od nowości w jednej rodzinie,serwisowany w ASO,opłaty na prawie rok tylko cena trochę duża..
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - również od nowości w jednej rodzinie tylko jeśli nie jest Ci straszny przebieg :mrgreen:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - prawie 10lat w jednych rękach,długi przegląd i opłaty.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Sty 2020, 11:43

@Barol - dzięki za linki. A dałoby radę coś bardziej nowoczesnego? Bo sylwetki aut, które podesłałeś, delikatnie mówiąc, trącą myszką. :roll:
dolnoslazak
Obserwowany

08 Sty 2020, 12:14

Poszukaj czegoś w okolicach 11k i negocjuj np Focus,Astra H,Laguna II polift.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mówisz ogrzewanie postojowe, myślisz ...
    Webasto to jeden ze 100 wiodących dostawców przemysłu motoryzacyjnego, najbardziej znany kierowcom z produkcji systemów ogrzewania postojowego. Niemiecka firma z miejscowości Stockdorf ma tradycję, sięgającą ...