Citroen C-Elysee/ Peugeot 301 - zakup pierwszego auta.

14 Sty 2016, 22:42

Najpierw chciałbym się przywitać - to mój 1 post. Na wstępie napiszę, że użyłem wyszukiwarki i za wiele na temat tych modeli nie znalazłem, dlatego proszę was o radę.

Aktualnie jeżdżę (nie swoim) Volvo V40 w benzynie z 2002 i pora zakupić swój 1 wóz :naughty:

Budżet: 30-36 tys. zł
Paliwo: benzyna
Skrzynia: manualne
km rocznie: ok. 20 tys. głównie krótkie trasy.

Zastanawiam się nad rocznym lub 2 letnim Citroen C-Elysee lub bratem bliźniakiem Peugeot 301. Szukam auta w miarę taniego w eksploatacji z możliwością podłączenia gazu, którym pojeżdżę 5-6 lat. Nie potrzebuję bajerów, manualna klima, radio z connect boxem mi w zupełności wystarczy. Jedynie nie chciałbym pakować się w mniejsze auta niż ten Citroen. Dodam, że jeżdżę głównie poza miastem, po drogach kiepskiej jakości z masą dziur - w takim Volvo V40 naprawiam zawieszenie (najczęściej wahacze) raz do roku, jak nie częściej...

W testach i opiniach użytkowników chwalą te dwa bliźniaki za trwałość i prostotę konstrukcji... czy majcie jakieś doświadczenia z tymi modelami?
Oczywiście jestem też otwarty na inne propozycje ;)
Houston11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 01 2011
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

15 Sty 2016, 07:41

Osobiście wolałbym szukać Hyundaia i30 lub Kię Cee'd pierwszej generacji z końca produkcji z silnikiem 1,6.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

15 Sty 2016, 15:14

Widzę, że dokładając ze 2-3 tys. zł można znaleźć i30 i Ceeda nowej generacji z małym przebiegiem...
A mógłbyś uzasadnić dlaczego wolałbyś szukać tych koreańców zamiast francuzów, które podałem? Miał styczność z 301/C-Elysee?
Houston11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 01 2011
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 1.6
Typ: Kombi

15 Sty 2016, 16:07

301/c-elysee jest strasznie tandetne i w środku i na zewnątrz, bardzo budżetowe auto, silnik 1.6 jest w miarę ok, jest tam też 1.6hdi(mega oszczędny), lecz nie ma co porównywać ich do i30 czy ceed'a, bardziej tu pasuje dacia logan :) jestem za i30/ceed'em, ew. w dość dobrych pieniądzach można dostać renault megane 1.6
arek112
Nowicjusz

Miejscowość: WW
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Civic
Silnik: 1.8 140KM + LPG
Rok produkcji: 2007

15 Sty 2016, 18:13

Houston11 napisał(a):A mógłbyś uzasadnić dlaczego wolałbyś szukać tych koreańców zamiast francuzów, które podałem? Miał styczność z 301/C-Elysee?

Taniość wnętrza i rozwiązań tego auta bije bardziej niż w budżetowej Skodzie Rapid. Siedziałem w tym na targach i odpycha po prostu, a jak stoi na stalowych małych kółeczkach to nawet nie wygląda.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

15 Sty 2016, 18:21

C-Elysee i 301 to auta zaprojektowana bardzo budżetowo na rynki wschodnie i rozwijające się. Dziwne, że sprzedają to w Polsce w ogóle. Jak interesuje Cię prosty sedan to proponuję Fluenca np. takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niesprawne hamulce - plaga na polskich drogach
    Instytut Transportu Samochodowego zbadał popularne w Polsce płyny hamulcowe. Wyniki badań są zatrważające. Wiele z nich nie spełnia wymaganych norm. A polscy kierowcy często nie zwracają uwagi na to, co płynie w układach ...
    Jak bezpiecznie podróżować z psem?
    Wyjeżdżając z psem należy zadbać o jego bezpieczeństwo i komfort podróżowania. Jazda samochodem, przyspieszanie, hamowanie, głośna muzyka czy praca silnika, są dla naszego pupila bardzo stresujące. Pamiętajmy, że odpowiednie ...