Citroen C1 sys. Compact - wskaźnik ilości paliwa nie działa.

01 Lis 2013, 11:46

Dzień dobry. Mam instalację LPG z przełącznikiem Compact (zbiornik STAKO, pozostałe elementy Tomasetto) w Citroenie C1 2006 założoną w styczniu tego roku. Gdy pierwszy raz zatankowałem gaz (kilkanaście dni temu) - przed tankowaniem przełącznik pokazywał rezerwę. Pierwsze zdziwienie przyszło przy dystrybutorze - do zbiornika o pojemności 34l zmieściło się tylko 16l paliwa (a powinien być prawie pusty). Co gorsze, po zatankowaniu przełącznik cały czas pokazuje rezerwę. Pozostałe diody działają, bo migają wszystkie przed przełączeniem się na LPG. co mogę zrobić w tej sytuacji? Czy to wada całego przełącznika, czy po prostu trzeba to skalibrować?
dominikeh
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 03 2013
Auto: Citroen C1

03 Lis 2013, 20:14

Kolego, na moje oko to najpewnie pływak sie zaciał. Niestety ale chyba bedziesz musial treoszke sie pobawic i wyjąc pływak. Wczesniej jednak spronuj uderzyc przez jakies drewno, moze sie uda.
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003

11 Lis 2013, 00:50

jesli zawór odbił po tankowaniu to raczej nie pływak a sam wskaźnik szwankuje lub rozłączyła się kostka od wskaźnika. zajrzyj do zbiornika i zobacz czy kostka jest podłączona do wskaźnika i czy wskazówka na wskaźniku pokazuje prawdziwą wartość.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

13 Lis 2013, 22:36

Kolega chyba zrezygnował z naprawy albo już naprawił i nie chce się podzielić swoim rozwiązaniem :]
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Lis 2013, 13:05

kostka jest dobrze podłączona. problem wciąż nierozwiązany, ale nic nie piszę, bo jeszcze nie zdążyłem podjechać do warsztatu i to sprawdzić :)
dominikeh
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 03 2013
Auto: Citroen C1

25 Lis 2013, 20:45

W sumie zawsze można jezdzic na kilometry :] Ehhh chyba kazdy narzeka na brak czasu w tym kraju. doba za krótka, zwłaszcza teraz zimą :]
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prestiżowa nagroda dla lotniskowej strefy Lexusa
    W ubiegłym roku na brukselskim lotnisku powstało wyjątkowe miejsce - The Loft by Brussels Airlines and Lexus. Ta spokojna przystań dla strudzonych podróżnych otrzymała właśnie tytuł najlepszej lotniskowej strefy lounge ...