Citroen C2 1.6VTS dziwny świst silnika / przepustnicy

03 Maj 2017, 22:47

Cześć wszystkim,

Chciałbym się was dzisiaj poradzić, nabyłem Citroena C2 1.6VTS... Niestety wyszedł pewne mankament który mnie martwi.
Dzisiaj podczas trasy zaczął dobiegać do kabiny mocny piszczący dźwięk z okolic silnika--> "Głównie jak sciągam nogę z gazu lub auto stoi na luzie"
Po otworzeniu maski starałem się odkryć pochodzenie owego piszczenia. Dociskałem wszystkie elementy aż wreszcie po dociśnięciu elementu zaznaczonego na czerwono piszczenie ucichło "na chwilę" zaraz po puszczeniu wszystko wróciło....
Został odpięty filtr powietrza ale to nie pomogło...
Podczas dociskania słychać takie "Stłumione" piszczenie gdzieś to powietrze chce piszczeć ale nie może (ciężko mi to opisać)
Dodatkowo jak dodaje gazu piszczenie maleje, najbardziej jest dokuczliwe jak auto nie dostaje gazu lub stoi na luzie.

Trochę mnie to martwi bo samochód mam jeden dzien -.-

Z góry dziękuje za pomoc! Smile

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Artanaro
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2015
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Brak
Paliwo: Benzyna + LPG

30 Maj 2017, 10:59

To jest przepustnica i zapewne masz nieszczelność między nią a kolektorem ssącym lub z drugiej strony przy rurze dolotowej powietrza. Musisz zdjąć dolot zerknąć jak wygląda w środku przepustnica może warto by było ją wyczyścić skoro dopiero kupiłeś samochód i wymienić uszczelkę między przepustnica, a kolektorem lub jeżeli nie będzie porwana i sparciała to dobrze ją umyć wyczyścić obie strony przylgni i złożyć z powrotem.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

III runda NIGHT POWER 2013 GP w Łomży / relacja
    Kolejna impreza z cyklu NIGHT POWER 2013 Grand Prix za nami. Nawet deszcz nie zniechęcił fanów wysokooktanowej adrenaliny. Kiedy tylko ulica wyschła pierwsze auta stanęły na linii startu. 10 sierpnia na ulicy Spokojnej ...
    Sztuka jazdy w warunkach zimowych
    Opady śniegu mają ogromny wpływ na warunki panujące na drodze – do tego stopnia, że niektórzy mało doświadczeni kierowcy zimą wolą zostawić samochód w garażu. Taki krok nie jest jednak konieczny, choć ...