Citroen C2 VTS do miasta i zabawy

28 Paź 2022, 09:40

Cześć!
Do tej pory jeździłem autem który jest od dawna w rodzinie - Golf IV Variant, po kuracji wzmacniającej :D 1,9 tdi 130 parę konia
Muszę jednak coś kupić własnego ale przyzwyczaiłem się do tej mocy i tego jak auto jedzie, pomyślałem o jakimś małym z duchem sportu aucie.

Co myślicie o C2 VTS? Czym się różni np VTS od VTR?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Podobno skrzynia kiepska, przy 130 ma ponad 4 tys obrotów, no ale do miasta chyba jest ok?
Jak oceniacie ogłoszenie? bo otomoto podaje że cena poniżej średniej czyli one droższe są?
Mariuszekk
Nowicjusz

28 Paź 2022, 10:04

Mariuszekk napisał(a):Jak oceniacie ogłoszenie? bo otomoto podaje że cena poniżej średniej czyli one droższe są?
Tak na szybko to patrząc na kierownicę nie wygląda na taki przebieg. Kolor lakieru ma fajny i to trzeba przyznać. Zapytaj jeszcze sprzedającego co tam było tuningowane? Bo ma taką opcję zaznaczoną.

Bardziej oszczędna będzie Toyota Yaris TS 1.8 i moim zdanie żwawsza. Uważam, że i silnik i skrzynia lepsze niż w C2.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Paź 2022, 10:19

Toyota dobra opcja sprawdzę, widzę że parametr 0-100 ma gorszy ale może to nie jest istotne, poza tym np ten Citroen może mieć gorszą charakterystykę.
Dziwi mnie to, że próbowałem w historii pojazdu gov sprawdzić, jest nr rejestracyjny, data rejestracji i VIN ale nie wchodzi, nie ma takiego auta.

A może lepsze jest Clio sport? też sporo osób poleca, tylko ja patrzę pod swoim kątem, pod miejscem zamieszkania, jazda do Zakopanego chyba się nie opłaca :)
Mariuszekk
Nowicjusz

28 Paź 2022, 23:40

Skąd jesteś i jaki masz budżet to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Paź 2022, 00:17

Poznań i okolice
Mariuszekk
Nowicjusz

29 Paź 2022, 07:31

Mariuszekk napisał(a):1,9 tdi 130 parę konia
Muszę jednak coś kupić własnego ale przyzwyczaiłem się do tej mocy i tego jak auto jedzie, pomyślałem o jakimś małym z duchem sportu aucie.

Przyzwyczaiłeś się do niuta a nie mocy.
Mariuszekk napisał(a):Podobno skrzynia kiepska, przy 130 ma ponad 4 tys obrotów,

Co to znaczy kiepska ? Takie są przełożenia i tyle.

Nie napisałeś jak masz budżet bo Yaris2 ts to cena +60% tej cytryny.
Jak chcesz zjeść ciastko mieć ciastko to bierz czt. Nie ma swojego odpowiednika w tak niskiej cenie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Autocasco dla motocykla - o czym pamiętać
    Jazda motocyklem kojarzy się z radością i przyjemnością, jednak nie można zapominać o potencjalnych ryzykach i nieprzewidzianych sytuacjach, jakie się z nią wiążą. Aby finansowo zabezpieczyć się przed ich skutkami, warto ...

29 Paź 2022, 08:38

do rozważenia peugeot 206 s16, łatwo będzie podciągnąć kucyki.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Paź 2022, 10:41

szybki napisał(a):Co to znaczy kiepska ? Takie są przełożenia i tyle.

No takie sa czyli beznadziejne, bo na mieście spoko ale w trasie gdyby się pojawiła? To można po godzinie paść od bólu głowy.
Pomijam spalanie np. bo trzymając 5 tys obrotów swoje spali

Kao, a ten Peugot 206 s16 to nie ma też wolnossącego silnika? to chyba mocy się nie podniesie?

Tylko to jest ten problem nie wiem czy gdzieś w Wielkopolsce znajdę Colta albo 206 w tej wersji.

Jeszcze myślałem o Ibizie tylko znowu 1,9 tdi?
Mariuszekk
Nowicjusz

29 Paź 2022, 10:52

Właśnie Ibiza, proponuje coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

zrobić soft na 170 koni i 400 Nm, będzie leciał lepiej niż golfik a spali mało ropy, fakt że obecnie ceny są masakryczne no ale...
Natomiast te wszystkie wolnossaki jadące górą, no będzie Ci brakować kopa z dołu moim zdaniem, no i przy pałowaniu mało to nie spali.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

29 Paź 2022, 10:57

Mariuszekk napisał(a):No takie sa czyli beznadziejne

Tym słowem określiłbym coś co się psuje a nie coś co się nie psuje.

Nie wiem jak z pugiem 2,0 pojemność jest ok.ale generalnie w klasie aut o której mówisz możesz zapomnieć bo wszystkie beny są zbliżone przełożeniami. Można dyskutować o yaris2 ts bo tez ma trochę pojemności i skrzynkę 6b tylko jakie przełożenia nie wiem więc też może być w trasie kiepsk0.
szybki
Moderator - Tuning

29 Paź 2022, 16:31

Mariuszekk napisał(a):Kao, a ten Peugot 206 s16 to nie ma też wolnossącego silnika? to chyba mocy się nie podniesie?
tak jest to wolnossak, ten sam silnik siedzi w RC z tym że z inną galanterią i generuje prawie 180 koni. poza tym cyferki jedno A odczucia drugie A według mnie to drugie się liczy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Paź 2022, 17:19

Mariuszekk napisał(a):No takie sa czyli beznadziejne, bo na mieście spoko ale w trasie gdyby się pojawiła? To można po godzinie paść od bólu głowy.
Pomijam spalanie np. bo trzymając 5 tys obrotów swoje spali

Eeeeeee.
Chcesz kupić auto pokroju C2, a potem narzekasz na obroty?

To kup sobie coś segmentu D z dużym silnikiem, będziesz miał 2500 obrotów zamiast 5000.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

29 Paź 2022, 17:42

No narzekam bo wspomniany golf może nie miał jakiś super niskich obrotów ale nie że 140 km/h i 5 tys, to sobie mogę kupić Opla 1,4 90 konnego, a tutaj mam 130 koni albo i więcej. W golfie przy 140 chyba miał 2800 obrotów jakoś.
Ja nie oczekuje cudów no ale coś co ma power i dobre niby osiągi powinno też oferować jakąś "jakość" a nie wysokie obroty, wysokie spalanie i ból głowy :)
Mariuszekk
Nowicjusz

29 Paź 2022, 17:56

Mariuszekk napisał(a):No narzekam bo wspomniany golf może nie miał jakiś super niskich obrotów ale nie że 140 km/h i 5 tys, to sobie mogę kupić Opla 1,4 90 konnego, a tutaj mam 130 koni albo i więcej. W golfie przy 140 chyba miał 2800 obrotów jakoś.
Ja nie oczekuje cudów no ale coś co ma power i dobre niby osiągi powinno też oferować jakąś "jakość" a nie wysokie obroty, wysokie spalanie i ból głowy

Co ma piernik do wiatraka czyli jakość do wysokości obrotów ?
szybki
Moderator - Tuning

29 Paź 2022, 18:26

Ty serio porównujesz niemal dwulitrowego diesla, do benzyny 1.6?

C2 to auto miejskie, nie służy do ganiania autostradą.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007