Samochód automat do 90k

03 Lis 2022, 21:52

Witam, zastanawiam sie nad wyborem samochodu
Najważniejsze wymaganie to skrzynia automatyczna, w miare niskie spalanie coś koło 7-8L. Na razie wpadła mi w oko taka skoda super B
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] proszę o opinie odnośnie tego silnika jak i awaryjność całej jednostki.
Robie niedługie trasy około ~25km bocznymi drogami stąd raczej większe wskazanie na benzyne. Jeżeli chodzi o nadwozie to sedan/kombi. Rozpatrzyłbym również inne samochody z podobnym wyposażeniem.
Z góry dziękuje za pomoc
paciep
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 09 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mazda 6 I
Silnik: 1.8 120KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

04 Lis 2022, 08:59

Silnik już w tym roczniku był poprawiony ale warto by było mu się jeszcze przyjrzeć. Samochód ogólnie wygodny jednak z tym spalaniem to musisz liczyć bliżej 8 lub nawet więcej no chyba że jeździsz do 90km z raczej stałymi mniejszymi prędkościami.
O DSG trzeba by zadbać i wymienić olej bo ma już 100tkm przebiegu i pewnie jeszcze serwis olejowy skrzyni nie był robiony. Sama skrzynia fajna i daje frajdę z jazdy ale potrafi być kapryśna, co prawda przy tym przebiegu nie powinna sprawiać żadnych problemów.

Potrzebujesz tak przestronnego auta z tyłu? Jeździsz z pasażerami na tylnej kanapie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Lis 2022, 11:36

Co do samego egzemplarza auto miało dość burzliwą historię - 3 właścicieli, ostatni to osoba fizyczna. Dodatkowo na numerze VIN - jakieś wpisy ze szkodami. Auto z LU w Gdańsku komuś się musiało chcieć i opłacać.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

04 Lis 2022, 12:24

Mam taki sam silnik w Golfie VII 4x4, jest ok, ładnie się zbiera. Oleju między wymianami (14-15 tys. km) na bagnecie ubywa ze 2-3 mm. U mnie spalanie w trasie to 7-8l/100km, w mieście zdecydowanie więcej. Co ciekawe mój Golf waży minimalnie więcej od tego Superba, chyba masa Haldexa robi swoje. Bardziej niż na silnik zwróciłbym uwagę na skrzynię - tu siedzi chyba "suche" 7-biegowe DSG (DQ200) - najgorsze ze wszystkich skrzyń tego typu. U siebie mam 6-biegowe DQ250, które pod względem awaryjności jest wyraźnie lepsze. Suberba szukałbym z 2.0 TSI, tam z uwagi na większy moment już jest "mokre" DSG.
Ostatnio edytowany przez Adek1, 04 Lis 2022, 15:17, edytowano w sumie 1 raz
Adek1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 1998
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf VII Alltrack
Silnik: 1.8 TSI 180 KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

04 Lis 2022, 12:35

Zawsze można iść w 1,4 i pomyśleć o chipie z takiej wersji 150 pod 200 bez problemu pójdzie, a 1,4 TSI dość radykalnie zostały zmodernizowane przez ostatnią dekadę, a przy tym jest szansa że nieco mniej łyknie.
Z resztą 100 tys przebiegu, to auto więcej stało niż jeździło, bardziej bym się skupił na blacharce co tam było robione.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Rok produkcji: 2017

04 Lis 2022, 15:20

Trevor napisał(a):Zawsze można iść w 1,4 i pomyśleć o chipie z takiej wersji 150 pod 200

Tyle, że 1.4 też jest łączone z "suchym" DSG DQ200, ja bym szedł jednak w 2.0 :)
Adek1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 1998
Auto: VW Golf VII Alltrack
Silnik: 1.8 TSI 180 KM
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ponad 800-konnym autem - drift na szutrze
    W minioną sobotę w Warszawie i okolicach odbyła się już 57. edycja słynnego Rajdu Barbórka. Wśród najnowszych rajdowych konstrukcji oraz klasyków znalazło się auto, jakiego na odcinkach specjalnych jeszcze ...
    Mitsubishi Mirage wybrany Samochodem Roku 2013
    Nowy, miejski model Mitsubishi Mirage (w Europie znany jako Space Star) otrzymał tytuł "Car of the Year " za rok 2013, podczas gdy Pajero Sport wygrał w kategorii "Najlepszy samochód typu SUV 2WD z silnikiem benzynowym", ...