Citroen C3 1.1 - jaki olej wybrać?

27 Sty 2020, 12:10

Siema, potrzebuję pomocy przy wyborze oleju do Citroena C3 I (2006 rok) z silnikiem 1.1 61KM. Auto sprowadzone z niemiec i nie wiadomo jaki olej był wlany wcześniej, przebieg na blacie 179000 km.
Jakiego producenta filtrów polecacie? W Hondzie jeżdżę na filtrach firmy Knecht. W Accordzie leje Shell Ultra Helix 5w40 i jestem zadowolony.

Pytanie zostało zadane ze strony: Zalecany olej dla samochodu Citroen C3 1.1
rudi0018
Nowicjusz

Auto: Honda CBR 600 F4i

27 Sty 2020, 15:24

Nie wiesz jaki był lany ostatnio, a masz może w książce serwisowej jakieś wpisy i informację z początku eksploatacji?

Z twoich informacji wynika że masz silnik o oznaczeniu TU1JP do którego wchodzi 3,4 litra oleju na maxa. Olej 5W30 lub 5W40 i tu proponuję ten drugi. Musisz najlepiej szukac oleju spełniającego normę PSA B71 2296 - bo jest to specyfikacja oleju silnikowego Peugeot / Citroën. Specyfikacje ogólne: ACEA A3/B4.

Przykładowy olej który bym rozważył to np. Motul 8100 X-CESS 5W-40 czy VALVOLINE SYNPOWER 5W-40.

Jeżeli silnik jest w dobrym stanie to warto rozważyć płukankę silnik przed wymianą oleju tym bardziej że nie wiesz jaki tam jest obecnie olej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Sty 2020, 16:51

Niestety nie ma żadnych wpisów nic.

Myślałem nad tym Motulem, a co sądzisz o tym aby zalać ten Shell Ultra Helix 5W40, który leje również do Accorda, czy to będzie złe rozwiązanie?

Czy silnik jest w dobrym stanie to okaże się z czasem, a teraz trudno cokolwiek powiedzieć, znajomy sprowadzał nam tę furę, ale przecież też co on może wiedzieć o nim, dlatego jest sens i warto robić płukankę?
rudi0018
Nowicjusz

28 Sty 2020, 11:08

Citroen i Peugeot stosuje oleje Total Quartz. W twoim silniku powinien być Total Quartz 9000 5W40.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sty 2020, 11:10

Wiem o tym, u taty w Berlingo 2.0 HDi również jest ten Total Quartz 9000 5w40 lany, ale czy to nie jest słaby olej i taki Shell Ultra Helix 5w40 nie będzie lepszym wyborem?
rudi0018
Nowicjusz

28 Sty 2020, 11:14

Marka tak naprawdę nie ma znaczenia. Ważne, żeby lać z bańki niż z beczki. W beczce nigdy nie wiesz co jest wlane. W bańce już tak. Rzadko kiedy się zdarza, żeby w bańkach litrowych czy piątkach olej był oszukany. Total jest bardzo dobrym olejem - ja mam 2 Peugeoty, sąsiad ma Citroena, kolega też ma dwa Peugeoty i wszyscy leją Total.
Oczywiście jak wlejesz Schell-a czy Castol-a czy jakiegoś innego, to nic się nie powinno stać. Wybór marki należy do ciebie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia TECHNOLOGII SKYACTIV Mazdy
    Na czym polega technologia SKYACTIV Mazdy wyjaśniamy poniżej: - Technoligia SKYACTIVE-G - Technoligia SKYACTIVE-D Luty 2012 : Mazda CX-5, pierwszy z serii nowych modeli Mazdy ze wszystkimi elementami TECHNOLOGII SKYACTIV ...

28 Sty 2020, 11:18

Dzięki wielkie za pomoc, wiec zostaje 5w40 a co do marki wybiorę między Shell a Total, castrol podobno jest bardzo słabym olejem.
rudi0018
Nowicjusz

28 Sty 2020, 15:12

rudi0018 napisał(a):dlatego jest sens i warto robić płukankę?
oczytaj o płukankach to będziesz wiedział. Ja stosuję je regularnie, koszt nie wielki a silnik w środku czysty bez żadnego szlamu, osadów. Ostatnio jak zdejmowałem pokrywę zaworów to wyglądał jak nowy :)
Jak nie wiesz jaki był olej wcześniej i co ile dokładnie wymieniany to warto zastosować płukankę i wlać świeży olej. Poczytaj na forum są tematy związane ze stosowaniem płukanek.

Ostateczne decyzja należy oczywiście do Ciebie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Lut 2020, 10:47

To prawda,oleje TOTAL (ELF) nie są olejami docenianymi,błąd! Mój brat na Elvie Evolution NF 5w40, silnik 1.5 DCi zrobił 300 tyś km,auto sprzedał po awarii wtryskiwacza ale silnik ,tak, ten silnik podobno niezbyt udany,panewki) był nadal w świetnej kondycji.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Lut 2020, 12:13

Nie możemy pisać, że ten czy ten olej jest lepszy, a ten gorszy. Każdy olej MUSI spełniać konkretne wymagania, które są badane i podpisywane przez ACEA ILSAC itd. A to, że ktoś wlał Castrola i mu się silnik rozleciał, wcale nie musi znaczyć, że to wina akurat oleju. A może nalał niewłaściwy olej ( niewłaściwa jakość lub lepkość ), a może silnik był już na tyle zużyty, że to akurat przypadek, a może ktoś ten olej kupił z beczki, a nie z opakowania 5 litrowego, a może ten ktoś zlecił wymianę oleju mechanikowi, a ten zamiast z opakowania 5 litrowego nalał ten olej z beczki, a opakowanie 5 litrów schował pod biurko dla siebie, a może..... To, jaką wiedzę mają właściciele samochodów o olejach widać na każdym forum. I ta wiedza jest rozpisywana w internecie i zazwyczaj stąd biorą się takie a nie inne opinie o olejach.
Do tego wszystkiego trzeba jeszcze dodać, że jak wszystko oleje też są podrabiane, na co producent nie ma wpływu, mimo, że z tym walczy tak a nie inaczej.
Najgorsze jest to, że ludzie patrząc na reklamy kierują się wyborem oleju. Ale nikt nie pomyśli o tym, że np. do wyścigów Formuły1 olej jest np z Mobil1. I wszyscy chwalą oleje Mobil1. Ale - nikt nie pomyśli o tym, że te oleje do tych wyścigówek pochodzą prosto od producenta. Nikt nie ma możliwości ich podrobić. Mobil1 na to nie pozwoli, bo jakby silnik się rozleciał podczas wyścigu z powodu oleju, to firma jest skończona. Ludzie piszą, że olej Castrol jest do niczego. Inni napiszą, że jest dobry. Okaże się, że i jeden jest dobry i drugi jest dobry. Problem leży w tym, że ktoś, kto ma silnik, który był testowany przez producenta silnika na oleju Total, nalał Castrol-a. A jeden olej od drugiego może się różnić dodatkami zawartymi w tym oleju. Na to nikt nie patrzy, jakie dodatki są w tym oleju, a jakie w innym. I czego brakuje w jednym , a czego w drugim.
Dlatego ja zawsze na forum piszę - sprawdzajcie jaki olej zaleca producent silnika i taki lejcie, a powinno być ok. Piszę "powinno", ponieważ znaczenie kolosalne ma jeszcze fakt, skąd ten olej pochodzi - czy jest prawdziwy czy to podróbka. Najbezpieczniej byłoby więc ten olej wymieniać samemu i z pewnych źródeł. A jeszcze lepiej wymianę zlecić w serwisie. Wówczas jak silnik się rozleci zawsze można serwis zaskarżyć - olej wlany do silnika taki, jaki zaleca producent, olej wymieniony w serwisie, a więc zgodnie ze sztuką. Dlaczego więc silnik się rozleciał z powodu oleju? To samo można zrobić z mechanikiem, tylko trzeba pamiętać, żeby mieć dokument że olej był wymieniony zgodnie z warunkami producenta oraz na olej zgodny z zaleceniami producenta.
Napisałem dużo, ale chyba każdy, kto zna się na olejach i ich wymianach przyzna rację.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika