Olej z normą ACEA C3 zamiast ACEA A3/B4 - pomocy.

18 Lut 2020, 11:42

Cześć byłem wymienić olej. Po odebraniu auta zaglądam pod maskę i widzę, że zamiast HELIX 5W40 z normą ACEA A3/B4 został wlany Castrol Magnetic 5w40 z normą ACEA C3.

Zacząłem się trochę martwić. Mam hondę CRV z 2008 roku. Silnik 2.4 z LPG. Można jeździć na tym oleju czy jechać wymienić ponownie?
nojbek
Obserwowany

19 Lut 2020, 17:39

Kolego,jeśli pytasz w tym wypadku,to znak,że wiesz o co biega,i słusznie.Oleje z normą c3 to oleje mid saps,czyli są uszyte pod mteriały ,z których są zrobione silniki z filtrem cząstek stałych,czyli dla silników takich jaki masz,zapewniają o połowęgorsze smarowanie,czyli ochronę silnika,w tym wypadku by wyrownać niekorzystny bilans dodatków,np.takich jak siarka,zastosuj dwusiarczek molibdenu Liqui Moly,szkoda wymieniać olej.Wiesz już,że przy następnej wymienie mają wlać olej taki jaki jest zalecany,czyli full Saps.(B3 B4)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...