Citroen C3 1.4 HDi czy Ford Fiesta VI 1.4 TDCi

14 Mar 2010, 22:48

A znajdę gdzieś porównanie spalania 1.7 DTi z tym 1.3 CDTi?
r0ox
Nowicjusz

Miejscowość: stg

14 Mar 2010, 22:56

e220 okular napisał(a):Kolega szuka samochodu ekonomicznego ! czyli to musi byc dieslu np. 1.3 70 koni :)

Kolego jak robi przebiegi niewielkie to diesel wcale go nie wyjdzie ekonomicznie wręcz przeciwnie. Pomyśl najpierw. To raz a dwa taka benzynka 1.2 nie spali Ci więcej w tym aucie jak 7/100km. Więc też nie wiem w czym masz kłopot. A jeszcze jakby było LPG to już zupełnie. Do tego polecanie młodemu kierowcy znalezionych modeli najtańszych na allegro chyba jest lekko nie na miejscu - normalnie CDTI chodzą 3-4 tyś więcej więc jak chcesz to kupuj sam takie okazje a komuś jak pisze że jest zielony w temacie nie wciskaj takich igiełek.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

14 Mar 2010, 22:58

Diesel czy benzyna to zalezy kto co lubi :wink:
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry

14 Mar 2010, 23:14

e220 okular napisał(a):Jak sie dobrze poszuka to sie znajdzie !

Jedyne co może znaleźć za te pieniądze to minę. Tyczy się to zarówno C3, Fiesty jak i Corsy CDTi.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

14 Mar 2010, 23:26

Czyli podsumowując, jaka Corsę mi polecacie?

Najlepiej w dieaslu, mile widziane również aukcje na allegro albo otomoto.
r0ox
Nowicjusz

Miejscowość: stg

14 Mar 2010, 23:35

Jak chcesz kupić w stanie nadającym się do jazdy to daruj sobie CDTI za te pieniądze jeśli nie chcesz wpakować się w minę jak pisze kolega nade mną.
1.7 DTI może zachwycający nie jest ale na pewno kupisz w lepszym stanie niż CDTI do tego kasy Ci zostanie na dopieszczenie.
Poza tym nie mówisz jakie przebiegi robisz rocznie bo jak mało jeździsz to nawet nie opłaci się kupować tego diesla.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

15 Mar 2010, 00:02

C3 pali mi 6l w cyklu 60%miasto 40%trasa auto fajne i wygodne(tyle ze ja mam kabrio chociz z otwartym dachem nie jechalem jeszcze :wink:) przejechalem dopiero 5tys wiec wiele nie powiem poza tym mam 50tys przebiegu dopieo na razie wydaje sie byc w porzadku i czy ja wiem czy silnki 1.4 hdi sa czule na rope raczej nie mysle ze stoja one pod wzgledem najmniejszej awaryjnosci tuz za tdi na razie fajne autko
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

15 Mar 2010, 14:22

e220 okular napisał(a):Jak sie dobrze poszuka to sie znajdzie ! np. to [link do oferty na Allegro wygasł] do oplat, ale zawsze cene mozna utargowac ...

Litości... .

Z silników benzynowych, które miałyby faktycznie niewiele palić, to chyba tylko Daewoo Matiz 0,8 litra. Ale znowu rewelacji żadnej nie ma z Matiza.

Dosyć tanio wychodzi instalacja LPG i nie trzeba ograniczać sie do małych silników.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Mar 2010, 16:00

teksty typu

"X bedzie wiecej palic" sa zalosne i ukazuja nikla wiedze niektorych na ten temat
po 1. decydujacy wplyw na spalanie ma styl jazdy
po 2. 1,4 TDCi w fiescie i 1,4 Hdi w c3 to te same jednostki napedowe, wiec gratuluje co niektorym wiedzy :lol:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ