Citroen C3 2004 1.4 HDI - alternator - nowy, regenerowany czy używany?

13 Sie 2021, 16:43

Witam.Pytam jaki kupic alternator do zwyklego 1.
4 hdi.nowy jest drogi..regeneracja kosztowac mnie ma 350zl...czy nie szukac cos taniej...?nie wiem co jest istotne bo mam klimatyzacje to musi byc jakis mocniejszy chyba?Auto jest niezbyt eksploatowane tak ze sprawa jakiejs dlugowiecznosci nie jest priorytetem...doradzcie...bo nie chce kupic cos co nie bedzie pasowac albo nie bedzie w pęłni odpowiednie
Pioterek7824
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Sie 2021, 08:56

Odpowiedź jest tylko jedna - musi być taki, jaki założył producent. Nie może być ani mniejszy ani większy. Musi być ta sama wydajność prądu.
Pioterek7824 napisał(a):nowy jest drogi..

Trudno. Nic nie poradzisz. Masz auto jakie masz i musi cię stać na jego utrzymanie. Aczkolwiek 500 zł to jak dla mnie nie są wielkie pieniądze za coś takiego nowego. Używkę można kupić za jakieś 250 zł.
Pioterek7824 napisał(a):regeneracja kosztowac mnie ma 350zl

W porównaniu do ceny nowego, to normalna cena. Regeneracja to praktycznie altek jak nowy, tyle, że w starej obudowie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Sie 2021, 11:04

Ale wydaje mi się że alternator Valeo który mam w aucie nie jest orginał bo jak wpisalem alt.do c3. to wyszło mi ze jest sygnowany logkiem Peugeot/Citroen..i cena od 1200zł...i mój ma koło stałe bez sprzęgła..i nie wiem czy jest sens wymienic koło na sprzegle czy zostawic stałe?Zdecydowałem się na regenerację mojego tylko kwestia co z kołem?
Pioterek7824
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Sie 2021, 12:55

Zrobisz regenerację i będzie jak nowy. Tu szkoda kasy na nowy który jest taki drogi. Tak samo jest przy rozrusznika po dobrej regeneracji potrafią wytrzymać naprawdę długo bezawaryjnie.

Używki nie opłaca się kupować bo nie wiesz ile wytrzyma, a na regenerację masz gwarancję.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 czy Honda C-RV?
    W popularnym segmencie SUV-ów Honda C-RV i Toyota RAV4 są od lat liderami sprzedaży na amerykańskim rynku. Renomowana organizacja konsumencka Consumer Reports przeprowadziła badanie porównawcze obu modeli i ...