Citroen C3 - Lexia i dodatkowe opcje: światła dzienne, tempomat itp.

04 Gru 2020, 21:04

Temat postu: Citroen C3 lexia
Witam wszystkich na forum
Od pewnego czasu jestem posiadaczem citroen c3 2003 1.1 w najbardziej biednej możliwej wersji .
Ostatnio kupiłem Lexie i będę instalował diagbox i stąd moje pytanie
Czy mogę poprzez diagbox aktywować światła automatyczne ( Skandynawskie) , aby same się uruchamiały przy odpalaniu samochodu , czy trzeba do tego dokupić i zamontowac inna manetkę świateł ?
Czy można poprzez diagbox rozszerzyć komputer pokładowy , widziałem w internecie że na tym samym wyświetlaczu ( pod prędkością) ludzie mają dużo wartości takich jak np spalanie , ja mam tylko przebieg ogólny i przebieg od wyzerowania
Czy dałoby się założyć , aktywować i używać manetkę tempomatu jak moja wersja nie ma wyświetlacza nad radiem ( jest sam zegarek )
Co polecacie , aby dołożyć nie dużym nakładem do tego samochodu ? Do czego najbardziej może mi się jeszcze przydać lexia (oprócz czytania i kasowania błędów )
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi z góry
MateuszKozlik
Nowicjusz

10 Gru 2020, 12:23

MateuszKozlik napisał(a):Czy mogę poprzez diagbox aktywować światła automatyczne ( Skandynawskie) , aby same się uruchamiały przy odpalaniu samochodu , czy trzeba do tego dokupić i zamontowac inna manetkę świateł ?
Z tego co wiem powinieneś to zrobić bez problemu. Tam są chyba do wyboru trzy opcje ustawienia świateł jako dziennych.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Gru 2020, 13:42

Przy okazji , mam jedno pytanie , zainstalowałem diagbox na win 10 64 bit , lecz przy wyborze ,gdy klikałem lexia nic się nie działo, wyczytałem że to wina systemu operacyjnego, więc postawilem na maszynie wirtualnej win 7 32 bit , zainstalowalem zgodnie z instrukcją , zaktualizowałem , diagbox się uruchamia , lecz nie widzi podpiętego urządzenia , w czym może być problem ? Dodam że sterowniki z płyty też pobrałem
Pozdrawiam
MateuszKozlik
Nowicjusz

11 Gru 2020, 11:08

Co do rozszerzania opcji - wszystko zależy od tego, czy instalacja jest przygotowana i wystarczy w DiagBox to aktywować, czy tej instalacji nie ma. Zależy to również od wersji oprogramowania BSU. Co do tempomatu - nie jest to tylko kwestia manetki, wyświetlacza i aktywacji. Jak nie masz tempomatu ( nie masz menetki tempomatu z lewej strony kierownicy ) to raczej jest nieopłacalne montowanie tego.
Co do Lexia/ PP200 i Diagbox. To oprogramowanie jest przygotowane na Windows XP i z tym systemem chodzi najlepiej. Na 7 i 10 też chodzi, ale są z tym problemy. Zainstaluj na maszynie XP i zobaczysz. Inna sprawa, to czy masz tam CAN czy VAN. W tych latach Peugeot/Citroen używali nie CAN tylko VAN. A ten już chodził tylko na XP. VAN-a nie obsługuje np. ELM327 .
Co do PP200/Diagbox, jest to oprogramowanie, które używają w serwisach i salonach sprzedaży. Tym programem konfigurują samochód do sprzedaży w zależności od modelu ( wyposażenia ). Wiele modeli ma tak, że instalacja jest przygotowana, jest odpowiednie oprogramowanie i trzeba tylko dane funkcje aktywować w Lexia żeby to działało. W ten sposób w salonach konfigurują modele wyposażeniowe....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Bezpieczniej bez śmieci na drodze
    Na drodze można spotkać różne przedmioty i przeszkody - od rozlanego oleju, kawałków opon, kołpaków, przez puszki, plastikowe torby, aż po szkło czy nawet meble. Takie niemiłe niespodzianki mogą spowodować ...