Citroen c4 1.6 hdi 110km 2005 rok brak mocy

10 Gru 2017, 15:08

Witajcie. Od pewnego czasu, w sumie nawet od kupna boryka mnie pewien problem. Samochód trafił mi się w okazyjnej cenie i stanie, jak na razie nie żałuje zakupu bo z autkiem nie mam większych problemów, a nawet i przebieg wydaje się orginalny (dochodząc po naprawach). Samochód przelatane ma 192 000km, cena była okazjonalna bo kupiłem go z zepsutym sprzęgłem (sprzęgło jest dwumasowe). Ale wymieniłem samę sprzęgło bo dwu masa jeszcze jest oki.
A teraz wam opiszę dokładnie o mojej sytuacji.
Jadę autostradą, rozpędzam auto do 150km/h, folguje bo np tiry się wyprzedzają. Później znowu chce przyśpieszyć i auto zbiera się wolniej, nie ma siły, gaz w deskę a mi prędkościomierz skaczę o 1km/h do góry. Nie wiem czy tak zawszę się dzieję bo naprawdę rzadko mam okazję rozbujać francuza do tych 150km/h, Polskie drogi oraz już zimowa aura. Zauważyłem że jak zgaszęsamochodzik i uruchomię go ponownie samochód znowu nabiera mocy i ma "buta".
Co może być przyczyną odłączania turba? bo podejrzewam że to jest temu winne. Są to oznaki zużycia go? Może ktoś już tak miał ?
drops1999
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 03 1999
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen c4
Silnik: 1.6 Hdi
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

10 Gru 2017, 20:21

Sprawdz smarowanie turbosprężarki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Gru 2017, 18:20

W jaki sposób mam to sprawdzić? Słyszałem o przewodach olejowych które dochodzą do turbiny, końcówki potrafią się psuć. Przez co wycieka olej a turbina wystarczająco się nie chłodzi/chodzi na sucho. Sprawdzę dzisiaj co jest granę z tym przewodem czy wszystko chula czy gdzieś olejek może cieknie.
drops1999
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 03 1999
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen c4
Silnik: 1.6 Hdi
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gumball 3000 w Polsce
    Powoli, nawet bardzo powoli zbliża się Lato, a wraz z nim emocje związane wydarzeniami Elite Circle. Na dobry początek w maju, planujemy krótkie "przed Rage’owe spotkanie", a że wypada w tym samym czasie co odwiedziny ...
    Toyota Supra z 1994 roku sprzedana na aukcji
    Już niedługo nowa generacja Toyoty Supry trafi do salonów. Tymczasem oryginalna Supra 4. generacji z 1994 roku została sprzedana na portalu aukcyjnym Bring A Trailer za kwotę aż 121 000 dolarów, czyli ponad ...