CITROEN C4, BENZYNA + LPG PROBLEM Z ODPALENIEM NA BENZYNIE

18 Lis 2018, 13:07

Witam. Jestem posiadaczką citroena c4 2006r benzyna z lpg. Jakis czas temu miałam wymieniane wtryskiwacze LPG, ponieważ obroty falowały i tracił moc przy jeździe na gazie. Na drugi dzień sytuacja się odwróciła - w trakcie jazdy na gazie zapalił się check engine jednak chodził dobrze na gazie, za to po odpalaniu silnika, póki chodzi na Benzynie o za każdym razem kilka razy gaśnie, skaczą obroty.. Dopiero po wskoczeniu na lpg jest ok. Miałam czyszczony układ paliwowy, wymieniana przepustnice i nadal to samo. Po każdej adaptacji jest dobrze na jakieś 2 dni. Potem znowu w trakcie jazdy na gazie zapala sie check i znowu problem z jazda na Benzynie. Ktoś ma pomysł?? Błąd który się wyświetla to faulty antipollution
mmajewska
Nowicjusz

18 Lis 2018, 13:36

mmajewska napisał(a):Błąd który się wyświetla to faulty antipollution
komunikat ten nie mówi o niczym konkretnym, dotyczny praktycznie wszystkiego jeżeli chodzi o pracę silnika ale jeżeli masz problem z przepustnicą to może być z tym związane. Czy ktoś przyjżał się filtrowi powietrza, przepływomierzowi jak i silniczkowi ktokowemu? Przepustnica zmieniana na nową czy używkę?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lis 2018, 14:23

Przepustnica była najpierw czyszczona a potem zmieniona na używke. Myślę ze żadne z powyżej wymienionych nie było sprawdzane.
mmajewska
Nowicjusz

18 Lis 2018, 14:41

I też nie ma pewności że nowa przepustnica jest ok. Trzeba podłączyc pod kompa i konkretne błędy zczytać
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Lis 2018, 14:53

Komp wyczytuje błąd czujnika pedału gazu... Ale nie był podłączany typowo pod lexie.
mmajewska
Nowicjusz

18 Lis 2018, 15:11

pedał nie ma wziązku z falowaniem
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

18 Lis 2018, 15:16

Wykluczylismy to. Ogólnie miałam 4 razy robioną adaptacje i po niej za każdym razem robiłam około 100 km na Benzynie tylko żeby komputer zaczytal dobre parametry. Zauważyłam ze check i problemy z benzyna zaczynały sie zawsze w dzień lub 1 po w którym zaczynalam przełączać się na gaz po adaptacji.
mmajewska
Nowicjusz

18 Lis 2018, 15:18

C4 to naprawdę ciężkie auta do naprawy, cuda i cyrki. Często wina leży po stronie elektroniki a nie w częściach chodz nie twierdzę że jest tak u Ciebie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika