Citroen c4 grand picasso 2.0 HDi

04 Lis 2010, 19:00

witam wszystkich,
od niedawna jestem posiadaczem nowego c4 grand picasso 2.0HDi exclusive i ogólnie auto jest bardzo fajne i podoba mi się, ale po przejechaniu 1200km (głownie po mieście) zauważyłem coś co mnie irytuje.
Auto stało się głośniejsze (na początku w srodku auta nie było prawie słychać silnika), a teraz słychać go dość "dobrze" zwłaszcza przy lekkim wciśnięciu gazu podczas jazdy słychać taki dziwny dźwięk, taki "klekot trrrr".
Poza tym bardzo czuć wypalanie silnika. Kiedyś specjalnie zajrzałem pod maskę a tu spod plastików wydobywa się "dymek".
Wiem,że to nowe auto i w dodatku diesel, ale czy to jest zupełnie normalne???
Czasami przyciski na kierownicy nie działają tak jak powinny, tzn. naciskam "słuchawkę" i nie ma reakcji.
Proszę o wypowiedzi na powyższy temat.
Pozdrawiam i dziękuję.
Ostatnio edytowany przez bluematrix, 16 Gru 2010, 13:28, edytowano w sumie 1 raz
BLUEMATRIX
bluematrix
Nowicjusz

Miejscowość: KATOWICE

04 Lis 2010, 20:46

Skoro masz już 1200 km, to silnik jest juz dotarty, więc powinien chodzić w miarę cicho. Jesli chodzi o "słuchawkę", to być może nie zaprogramowałeś jeszcze odpowiednio wszystkiego? Ja w S-Maxie musiałem wszystko ustawiać samodzielnie, ale nie było z tym żadnych problemów. Jeśli d"słuchawka" działała u Ciebie wcześniej, proponuję zadzwonic do serwisu citroena i wypytać.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

16 Gru 2010, 13:29

Prosze pisać tematy zgodnie z pkt 4 regulaminu oraz zamieszczać je w odpowiednich działach. Poprawiono i przeniesiono.
Co do tematu - piszesz, że samochód jest nowy. Jest więc na gwarancji - jedz do serwisu i powiedz im o co chodzi. Bo to nie jest normalne zachowanie silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Lexus GX 460 - bezpieczny i bardziej terenowy
    To już koniec plotek. Lexus zaprezentował właśnie odświeżony model GX 460. Zmiany nie są rewolucyjne, ale wyraźnie widoczne - samochód otrzymał nową stylistykę przodu, systemy bezpieczeństwa czynnego Lexus Safety System ...