Gasnący silnik w Cinquecento

15 Gru 2010, 21:15

Jestem posiadaczem samochodu cinquecento rocznik 97. Ostatnio podczas jazdy samochodem wystąpił następujący problem: silnik gaśnie podczas jazdy, następuję spadek prędkości aż do 0, samochód jest szarpany. Potem trzeba ponownie odpalić samochód. Po około 20 minutach takiej mordęgi jaką jest jazda takim samochodem problem ustał. Jak się okazało pojawił się ponownie. Problem występuje niezależnie od temperatury na zewnątrz.
Mój mechanik stwierdził że to wada gaźnika lub pompki paliwowej. Miesiąc temu wymieniałem uszczelkę pod głowicą. Nie wiem czy została poprawnie zamontowana.
jan123
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

15 Gru 2010, 23:26

Mialem kiedyś cienkiego i tez ten sam problem. Prawdopodobnie nie masz takiej spiralnej rury do zasysania ciepłego powietrza z kolektora do gaźnika. Jest też mozliwe ze wywalił ktoś taką obudowe skrecana z dwóch blach ktora jest na kolektorze wydechowym. Przez co silnik zasysa zimne powietrze i przy przejechaniu kawalka drogi nastepuje zamarzniecie przepustnicy odrywający sie szron zasysany jest do komory silnika i topi sie zakłucając przy tym spalanie.
Romeo_dw
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Niebezpieczny brud na samochodzie
    W okresie zimowym, z powodu topniejącego śniegu, na drogach często zbiera się błoto i sól, co skutkuje koniecznością częstych wizyt kierowców na myjni. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę z ryzyka jakie ...