Citroen c4 grand picasso II 1,6 HDI - MCP automat wyłącza się

18 Cze 2023, 08:42

Witam serdecznie.
Mam problem z samo wyłączaniem się automatu w trakcie jazdy. Poniżej opis co się dzieje.
Jadąc autostradą 135km/h nagle znika mi napis trybu "AUTO" (automatyczny) nad wyświetlającym się biegiem. Auto zaczyna zwalniać. Naciskanie gazu, przełączanie na Manual nic nie pomaga. Po chwili tryb "AUTO" się pojawia i auto przyspiesza do zadanej prędkości. Po czym znowu gaśnie i auto znowu zwalnia i tak w kółko. Gdy taki problem występuje w czasie jazdy w obszarze zabudowanym to normalnie mogę dodawać gazu i jechać na manualu. Niestety przy większych prędkościach tak jakby tracił moc. Przechodził do trybu awaryjnego?
Co może być przyczyną takiej sprawy? Bo nie wiem czy czekać aż mój mechanik wróci z wakacji czy może lepiej udać się do elektryka samochodowego. Zaznaczę, że niedawno miałem zmieniane opony. Czy jest możliwość, że czujnik ABS został źle podłączony (gdzie czytałem, że może to być powodem). Mam do pracy spory kawałek i jazda na ryzyku nie za bardzo mi odpowiada.
Z góry dziękuję Wam za pomoc.
batoner
Nowicjusz

Auto: Mondeo 2.0

18 Cze 2023, 09:20

batoner napisał(a):Zaznaczę, że niedawno miałem zmieniane opony. Czy jest możliwość, że czujnik ABS został źle podłączony (gdzie czytałem, że może to być powodem).
Nikt nie ingeruje w czujniki ABSu przy zmianie opon. Czy rozmiar opon jest taki sam jak tych poprzednich? Warto by było sprawdzić czy nie ma jakiś błędów w sterowniku. Sprawdzałeś może czy jak jedziesz bez tempomatu na trasie to czy pojawia się podobny problem z mocą?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Cze 2023, 10:35

Hej dokładnie to samo jest nieważne czy mam tempomat czy nie. Jedynie w obszarze zabudowanym nie ma problemu i normalnie reaguje na pedał gazu. To właśnie dało mi do myślenia, że może ten tryb awaryjny sie uruchamia.
batoner
Nowicjusz

18 Cze 2023, 11:44

batoner napisał(a):może ten tryb awaryjny sie uruchamia
A pokazuje ci się jakaś kontrolka w momencie ograniczonej mocy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Cze 2023, 12:15

Nic nowego nie wyskakuje.
batoner
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
    Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...
    Kalkulator LPG
    Kkalkulator pozwala obliczyć szacunkową różnicę w kosztach eksploatacji samochodu w zależności od zasilania silnika benzyną, a gazem (LPG). Na podstawie danych wprowadzonych do formularza obliczymy przyblizony czas ...