Citroen C4 ubytek płynu chłodniczego - dziwny przypadek (nagranie)

23 Gru 2021, 03:36

Samochód: Citroen C4 2014 Hatchback
Silnik: HDI 1.6 92KM (68kW), pojemność silnika 1560cm^3

Problem: Płyn chłodniczy znika do zera. Następnego dnia po odkręceniu korka(na zimnym silniku) jest duże ciśnienie (filmik nr. 1) i płyn minimalnie sie podnosi.
Po dolaniu między min-max (do zgrzewu), jeździe 30 minutowej, znowu gdzieś ubywa i znika. Po czwartym dolaniu do zgrzewu, jeździe, płyn podnosi się i jest prawie w całym zbiorniku. Po odkręceniu korka,
wylewa się górą (jak na filmiku nr. 2). Każde odkręcanie, dolewanie,
odbywało się na zimnych silniku.

Mechanicy wykluczyli/zrobili: brak wycieku, to nie uszczelka pod głowicą, (brak spalin w płynie chłodniczym, korki czyste (bez majonezu), korek wyrównawczy
wymieniony na oryginalny, układ odpowietrzony, temperatura płynu w porządku, termostat ok.

Diagnoza: Jeden z dwóch moich zaufanych serwisów (pierwszy serwis po tygodniu się poddał) - na 70% uszkodzenie wewnętrzne zaworu EGR, rozszczelnił sie zawór EGR z chlodnica spalin. Pojechałem do ASO, na diagnostykę. Powiedzieli, że jeżeli to nie uszczelka pod głowicą, to na 100% chłodnica EGR. Żeby to sprawdzić to trzeba ją wymienić, bo nie ma innego sposobu na sprawdzenie czy to chłodnica EGR.

Wymieniłem chłodnice EGR (zdjęcie w załączniku co wymieniłem). Na krótkich odcinkach 30 minutowych płyn nie znika, ale po 24h jest ciśnienie (przed wymianą płyn znikał) po przejechaniu 320km, płyn znowu zniknął i ten sam problem co na filmiku nr. 1
Od wymiany minęło 5 dni.

Walczę z tym od końca września. Poza dolewaniem płynu i potem odciąganiem strzykawką, nie ma innych dolegliwości. Moc silnika nie spadła, wnętrze samochodu szybko się nagrzewa.

Filmik nr.1:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Filmik nr.2:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
heter19
Obserwowany

23 Gru 2021, 11:02

Citroen wszedł za późno na indyjski rynek!
Nicholson69
Obserwowany

30 Gru 2021, 11:02

Jeżeli płyn chłodzący znika z układu, to ma tylko i wyłącznie dwie drogi ucieczki - albo trafia do komory spalania, albo wycieka na zewnątrz. Jeżeli trafia do komory spalania ( np. UPG ) to z rury będzie wydobywał się gęsty, biały dym, a do tego silnik będzie pracował nierówno oraz będzie problem z uruchomieniem silnika ( woda w komorze spalania ). Płyn może też dostawać się do oleju silnikowego, co można bardzo łatwo zweryfikować - olej nie będzie ciemno brązowy tylko będzie miał kolor kawy z mlekiem. Jeżeli wycieka na zewnątrz, to w miejscy wycieku zazwyczaj jest białawo-zielonkawy nalot. Płyn może także wyciekać przy nagrzewnicy, co trudno dojrzeć, ale wtedy będzie mokra wykładzina przy nagrzewnicy czy też pod nogami kierowcy lub pasażera.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Gru 2023, 12:42

Witam.Mam dokładnie ten sam problem Citroen c4 grand picasso 1.6.Dzieje się to samo co na twoich filmikach.Czy mógłbyś mi napisać lub zadzwonić jaka była przyczyną Z góry dziękuję i pozdrawiam. 500298905
Wytrych1964
Obserwowany

24 Sty 2024, 19:40

a może jednak ten termostat, odpowietrzenie również nieprawidłowe. Nie wiem jak w tym modelu się odpowietrza, może przez czujnik jakiś czy korek (może uszkodzone). Możliwe że co chwilę się zapowietrza i odpowietrza , wciągając i wypluwając płyn do zbiornika. Może gdzieś jakaś nieszczelność ?
markkk
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 0- 0-2000
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Lanos 1.4
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...