Peugeot 207 1.4 8v nie działa termostat a stary bez wkladu

13 Sty 2024, 09:42

Jak w temacie mam 207 1.4 8v silnik chłodził się w trakcie jazdy więc kupiłem nowy termostat. Stary wykręciłem i moje zdziwienie. W starym nie było wnętrzności tj. sprężyny i blokady wody. Cały czas by stałe otwarty co powoduje osiągnięcia porządnej temp na postoju ale w trakcie jazdy silnik się wychładza i temp spada do 60-70⁰C. Po założeniu nowego temp na postoju jest ok 90⁰C ale w trakcie jazdy woda się gotuje i muszę zatrzymać pojazd. Wygląda jak by nowy termostat nie potrafił się otworzyć. Poradzi ktoś ?
FosyWay1
Obserwowany

13 Sty 2024, 22:03

układ może być zapowietrzony ale takich modyfikacji nikt nie robi bez powodu, za takimi krokami ciągnie się smród problemów. Zrób test na UPG
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Sty 2024, 22:17

Założyłem ponownie nowy, sprawdziłem węże chłodnicy ten dolny troszeczkę ciepły a górny cały czas zimny. Po kilku minutach pracy na biegu jałowym woda się zagotowała. Z odpowietrznika przy grodzi tryskała woda z powietrzem. W poniedziałek jadę do mechanika. Póki co jeżdżę na starym termostacie z tektura przed chłodnicą i temu nie przekracza 95 ⁰C. Ani razu dmuchawa nie została uruchomiona. Autko dzięki kartonowi nabrało mocy
FosyWay1
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla E11 G6 / G6R (1997–1999)
    Zaprezentowana w 1997 kolejna, przednionapędowa generacja Corolli zasłynęła uniwersalnością zastosowań oraz trwałością i bezawaryjnością. Podobnie jak w przypadku wcześniejszych generacji, z którymi dość mocno była ...
    Jak samochody widzą nocą?
    Podróżując po zmroku, baczniej wytężamy wzrok. Szczególnie jazda poza miastem szybko staje się w takich warunkach męcząca. Stopniowo obniża się koncentracja kierowcy i pojawia się senność. Wspaniale, gdyby samochód ...