Peugeot 207 1.4 8v nie działa termostat a stary bez wkladu

13 Sty 2024, 08:42

Jak w temacie mam 207 1.4 8v silnik chłodził się w trakcie jazdy więc kupiłem nowy termostat. Stary wykręciłem i moje zdziwienie. W starym nie było wnętrzności tj. sprężyny i blokady wody. Cały czas by stałe otwarty co powoduje osiągnięcia porządnej temp na postoju ale w trakcie jazdy silnik się wychładza i temp spada do 60-70⁰C. Po założeniu nowego temp na postoju jest ok 90⁰C ale w trakcie jazdy woda się gotuje i muszę zatrzymać pojazd. Wygląda jak by nowy termostat nie potrafił się otworzyć. Poradzi ktoś ?
FosyWay1
Obserwowany

13 Sty 2024, 21:03

układ może być zapowietrzony ale takich modyfikacji nikt nie robi bez powodu, za takimi krokami ciągnie się smród problemów. Zrób test na UPG
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Sty 2024, 21:17

Założyłem ponownie nowy, sprawdziłem węże chłodnicy ten dolny troszeczkę ciepły a górny cały czas zimny. Po kilku minutach pracy na biegu jałowym woda się zagotowała. Z odpowietrznika przy grodzi tryskała woda z powietrzem. W poniedziałek jadę do mechanika. Póki co jeżdżę na starym termostacie z tektura przed chłodnicą i temu nie przekracza 95 ⁰C. Ani razu dmuchawa nie została uruchomiona. Autko dzięki kartonowi nabrało mocy
FosyWay1
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...