Citroen C5 1.6 Hdi kopcenie, mało mocy, spalanie...

05 Gru 2017, 22:22

Witam, mój pierwszy post i już narzekanie...

Mam dosyć duży problem ze swoją Cytryną C5 1.6 HDI 109/110KM z końca 2008 roku.

Około 2 miesiące temu auto zaczęło kopcić i spalanie zwiększyło się o około 1-1.5 l/100km. Moc spadła (choć i tak w wersji kombi osiągi to mocne słowo przy tym silniku). Przy mocniejszym wciśnięciu gazu od czasu do czasu pojawia się komunikat błędu: "Risk of particle filter clogging" zaraz po tym "Depollution system faulty"

Początkowo diagnostyka komputerowa wskazała uszkodzenie łopatki zaworu EGR. Po demontażu faktycznie ten wirniczek miał spory opór. Wymienili na używkę. W warsztacie wymienili mi też elektrozawór sterowania turbiną, ponoć bardzo wolno reagowała na pedał gazu. Przez chwile faktycznie było lepiej, spalanie spadło o 0.5 l/100km , jakby mniej kopcił. Ale potrwało to tydzień i z powrotem to samo...

Kolejna diagnostyka - uszkodzenie wentylatora chłodnicy, nie pozwala na dokończenia procedury wypalania DPFu przez co auto rzekomo kopci i jest słabsze. Generalnie objawy te same, diagnoza zdecydowanie inna.
Komputer w pierwszym przypadku (EGR) wskazywał 11% zapchania DPFu, natomiast po drugiej diagnozie błędu wentylatora wskazowywał 3%. Niby nie dopala, a DPF w lepszej kondycji.

Dzisiaj usłyszałem inną sugestię - czujnik temperatury. Ze względu na złożoność może wskazywać podobno dobrą wartość na desce rozdzielczej, jednoczenie podając błędne dane i szykując zbyt bogatą mieszankę stąd dławienie silnika, kopcenie, zwiększone spalanie itp.

Już nie wiem co z tym autem robić. EGR 700zł + wymiana, ten wentylator powiedzieli mi wstępnie około 1000zł. Nie mam czasu ani pieniędzy na eksperymenty. Czy ktoś z Was miał podobny problem ? Co z tym cholerstwem robić?
Fejton
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 05 1987
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen C5 2008
Silnik: 1.6 Hdi 109
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

06 Gru 2017, 16:55

Fejton napisał(a):Co z tym cholerstwem robić?

Fundnąłeś sobie zestaw życiowych masturbacji w trybie S/M normalnie :mrgreen: Brakuje Ci jeszcze tylko automatycznej skrzyni biegów do kompletu. Co z tym zrobić? Ale tak szczerze? Naprawić na patentach i gonić jak najszybciej. Co do czujnika temp. to wątpię by był tak jak mówisz. Najpierw wartość zczytywana jest z czujnika, leci do ECU i dopiero od niego na ekran.
speedyrider
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Łomianki
Prawo jazdy: 19 07 1985
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Taczka
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Rok produkcji: 2017

10 Gru 2017, 08:25

Problem w tym, że ja to auto lubię, jest mega wygodne, wygląda nieźle.

Poza tym, sprzedam tego po pieniądzach kupie inne, też będe musiał rejestrować, opony, ubezpieczenie, wsadzić pewnie z 2-4tys na wejście także też nie wiem co lepsze. Grunt to zdiagnozować problem.
Fejton
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 05 1987
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen C5 2008
Silnik: 1.6 Hdi 109
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

10 Gru 2017, 14:08

Sprawdz w jakim stanie jest smarowanie turbiny. W tych silnikach typowym problemem były kłopoty z turbosprężarką. A głównie chodzi właśnie o jej smarowanie. Najczęściej zapycha się przewód doprowadzający olej do niej, albo zapycha się sitko przed turbiną. W razie jakby okazało się, ze mam rację, to nowy przewód nie jest na szczęście drogi. Bardzo często warsztaty wymieniają uszkodzone turbo, nie sprawdzając smarowania i po jakimś czasie problem powraca, a nowa turbina znowu uszkodzona. Teoria ze smarowaniem najcześciej sprawdzaq się w przypadku, jak auto jeździ na krótkich odcinkach, jest mocno obciażane, właściciel nie przestrzega zasady, że przed wyłączeniem silnika należy troszkę poczekać, żeby silnik pochodził na wolnych obrotach, celem ostygnięcia turbosprężarki oraz stosowanie niewłaściwego oleju ( olej musi spełniać normy producenta, a przedewszystkim musi być do silnika z FAP ) jak i naginanie okrsowego jego wymiany, tym bardziej, że zaleca się nawet częściej wymieniać niż poleca producent.
Z DPF-em nie jest już tak wesoło, bo z tego co wiem, to nieopłaca sie inwestować w jego wypalania i inne cuda uzdrawiające. Zazwyczaj się go poprostu wymienia wraz z płynem. Koszt takiej operacji to jakieś...3 tyś zł.
Może to też być wina wtryskiwaczy. Na szczeście te da się regenerować za dużo mniejsze pioeniądze niż kupowanie nowych.
Gorsza wiadomość jest taka, ze dopóki tego nie naprawisz i auto będzie kopciło, to lepiej nim nie jeździć - nie wiadomo w jakim stanie jest FAP, a jak jest jeszcze w miarę dobrym, to jeżdżąc z silnikiem w tym stanie, szybko go zniszczysz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Paź 2021, 09:59

Miałem ten sam problem w 1,6 hdi peuegot 3008 109km . jąkał sie podczas jazdy . Wymieniłem czujnik temperatury dolotu oraz czujnik temperatury spalin . Autko lata bez zajaknięcia . Wszystko samemu nozna wymienić w 10 min bez pospiechu.
guciokobi
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...