Citroen c5 czy opłaca się kupić powypadkowe auto?

16 Gru 2007, 20:37

Na początku chciałbym się przywitać. Mam nadzieję, że będę często tutaj zaglądać.
Pytanie,a raczej pytania które kieruje powinny być w dziale problemy techniczne, ale ja nijak nie mogłem ich tam dopasować,więc wybrałem ten dział.
Mianowicie chcę kupić citroenac5 po wypadku.(lewy boki lewe drzwi pogięte, brak lewego reflektora). Poduszka kierowcy i pasażera otwarte. I tutaj pojawia się moje pytanie. Nie chcę wymieniać poduszki,bo to jest zbyt drogie, a auto które kupuje nie będzie na sprzedaż, tylko dojazdy dla mnie. Jakie proponujecie rozwiązanie(zaślepki, używany airbag,naprawa starego) i co w takim przypadku się robi,bo nie miałem jeszcze przypadku otwarcia poduszek powietrznych.
karcik93
Nowicjusz

16 Gru 2007, 22:18

Airbagu się w żadnym wypadku ani nie naprawia,ani nie montuje używanego.Po wyzwoleniu poduszek,nalezy pojechać do autoryzowanego serwisu i zamontować nowe.
Jeżeli jednak nie masz kasiury - jak sam napisałeś jest to troszkę drogie,to trzeba oszukać komputer,wstawiając w obwód mostek RC,ponieważ bedzie ci się cały czas świeciła kontrolka poduszek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Gru 2007, 11:48

dzięki za info, nie mam kasiory, bo sam samochód jest w sobie drogi,a poduszki może kiedyś się zrobi,na razie zależy mi na kupnie tego autka.
karcik93
Nowicjusz

17 Gru 2007, 17:28

Tak więc wystarczy tylko pojechać do elektryka,a on już załatwi sprawę,żeby nie świeciła się kontrolka,a nawet że bedzie działała tak,jakby ta poducha była.
A tak swoją drogą,to miło ze strony poprzedniego właściciela,że sam nie kombinował,tylko przyznał się,że tych poduszek nie ma :) .
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Gru 2007, 19:47

tzn.nie koniecznie się przyznał...
po prostu na zdjęciu są wystrzelone puduszki powietrzne a resztę sam sobie dośpiewałem. A co zrobić z tymi ,,brzydkimi miejscami po poduszkach,, , bo wydaje mi sie, że będzie to (zrobienie)nieuniknione,ponieważ wygląda to trochę jakby ktoś porwał, a wiadomo że w samochodzie takiej klasy raczej powinno być wymienione,więc co zrobić ???
karcik93
Nowicjusz

21 Gru 2007, 18:02

Można kupić zaślepki.
Piterek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

26 Gru 2007, 11:04

Powypadkowy C5? Szukasz problemow czy jak? Nawet jak kupisz i wyreperujesz tanio, to obawialbym sie dalszej eksploatacji tego auta z racji ogolnej zawodnosci (zwlaszcza powypadkowej elektroniki)
We are what we think
All that we are arises from our thoughts
elijah
Nowicjusz

26 Gru 2007, 11:38

Eliyah zobacz co napisał kolega-uszkodzone lewe drzwi,lewy bok i reflektor.czy to Twoim zdaniem poważne usterki?gdzie masz tam elektronike?chyba ze elektryczne szyby i silniczki centralnego zamka.dzrzwi spokojnie mozna wymienić tak samo jak reflektor.jeżeli Citroen trafi do dobrego,renomowanego warsztatu gdzie ludzie znają sie na robocie to wszystko ładnie spasują i poprawią połączenia elektryczne zeby elektronika nie szalała i kontrolki nie zapalały sie samoistnie.co innego gdyby dostał przodem.wtedy bym sie z Tobą zgodził i też bym nie zawracał sobie głowy
chicken19
Zaawansowany

04 Kwi 2015, 20:56

Witam,
chciałbym się częściowo podłączyć pod wątek kolegi.
Mam dobrą okazję cenową kupić Citroen c4 Grand Picasso po wypadku.
1.6 HDi 2008 manualna skrzynia, wersja Exclusiv.
samochód uderzony lekko lewym błotnikiem. potłuczony lewy przedni błotnik i lampa, zderzak z lewej strony, zagięta trochę maska, chłodnica dotknięta osłoną, nie przesunięta, do sprawdzenia (podobno dobra). Błotnik usunięty widać, że blachy konstrukcyjne i podciągi nie ruszone. Niestety wystrzelone poduszki kierowcy (kierownica i nogi), pasażera i prawdopodobnie napinacze pasów - tego nie mam pewności.

Widziałem różne opinie: jedni zdecydowanie odradzają ze względu na koszty i problemy, inni twierdzą że poduszki i sensory można kupić używane (z pewnego nie rozbitego samochodu) - jak się upoluje, to pewnie się da.
Czytając dziś Wasze rozmowy, nabrałem jednak wątpliwości.
Okazja jest kusząca. Myślałem o zakupie i stopniowej kompletacji "poduszek".
Wiem, że błędy w sterowniku można skasować (nie mówię w garażu, a w autoryzowanym lub specjalistycznym serwisie) lub jak inni twierdzą kupić z pewniaka, który nigdy nie był rozbity - jak już powiedziałem, jak się upoluje pewniaka, to pewnie się da...
mam kilka pytań:
- Jak powinien zachowywać się teraz samochód? - czy po przekręceniu kluczyka powinny zapalić się kontrolki i komputer pokładowy powinien rozpoczynać test podzespołów, czy będzie całkowita blokada i czarny ekran?
- Czy może samochód powinien dać się odpalić z błędami Air Bag/SRS bez dokonywania resetów i kasowania błędów? Ewentualnie czy do odpalenia wystarczy prosty interfejs diagnostyczny z allegro za 100-200 zł (kolega taki ma)

Rozważam kilka wariantów: zakup nowych sensorów i poduszek w profesjonalnym warsztacie / zakup tylko nowego sensora i używanych poduszek i profesjonalny reset / całkowita rezygnacja z tych elementów bezpieczeństwa

- Czy można takie elementy założyć z anglika ? - (mam taki w sąsiedztwie, świeżo ściągnięty, na pewno nigdy nie rozbity)
- W jednym scenariuszu scenariuszu, rozważam by odłożyć wydatki związane z bezpieczeństwem na później i "zaślepić" dziury i błędy komputera odpowiednią sztuczką elektronika - czy to jest technicznie w tym samochodzie możliwe? wiem że to nie zalecane, ale tu pytam tylko o możliwości
Za fachowe porady z góry dziękuję.
gingordon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 01 1995
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: bmw 328i
Silnik: 2.8 192KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996