04 Kwi 2015, 20:56
Witam,
chciałbym się częściowo podłączyć pod wątek kolegi.
Mam dobrą okazję cenową kupić Citroen c4 Grand Picasso po wypadku.
1.6 HDi 2008 manualna skrzynia, wersja Exclusiv.
samochód uderzony lekko lewym błotnikiem. potłuczony lewy przedni błotnik i lampa, zderzak z lewej strony, zagięta trochę maska, chłodnica dotknięta osłoną, nie przesunięta, do sprawdzenia (podobno dobra). Błotnik usunięty widać, że blachy konstrukcyjne i podciągi nie ruszone. Niestety wystrzelone poduszki kierowcy (kierownica i nogi), pasażera i prawdopodobnie napinacze pasów - tego nie mam pewności.
Widziałem różne opinie: jedni zdecydowanie odradzają ze względu na koszty i problemy, inni twierdzą że poduszki i sensory można kupić używane (z pewnego nie rozbitego samochodu) - jak się upoluje, to pewnie się da.
Czytając dziś Wasze rozmowy, nabrałem jednak wątpliwości.
Okazja jest kusząca. Myślałem o zakupie i stopniowej kompletacji "poduszek".
Wiem, że błędy w sterowniku można skasować (nie mówię w garażu, a w autoryzowanym lub specjalistycznym serwisie) lub jak inni twierdzą kupić z pewniaka, który nigdy nie był rozbity - jak już powiedziałem, jak się upoluje pewniaka, to pewnie się da...
mam kilka pytań:
- Jak powinien zachowywać się teraz samochód? - czy po przekręceniu kluczyka powinny zapalić się kontrolki i komputer pokładowy powinien rozpoczynać test podzespołów, czy będzie całkowita blokada i czarny ekran?
- Czy może samochód powinien dać się odpalić z błędami Air Bag/SRS bez dokonywania resetów i kasowania błędów? Ewentualnie czy do odpalenia wystarczy prosty interfejs diagnostyczny z allegro za 100-200 zł (kolega taki ma)
Rozważam kilka wariantów: zakup nowych sensorów i poduszek w profesjonalnym warsztacie / zakup tylko nowego sensora i używanych poduszek i profesjonalny reset / całkowita rezygnacja z tych elementów bezpieczeństwa
- Czy można takie elementy założyć z anglika ? - (mam taki w sąsiedztwie, świeżo ściągnięty, na pewno nigdy nie rozbity)
- W jednym scenariuszu scenariuszu, rozważam by odłożyć wydatki związane z bezpieczeństwem na później i "zaślepić" dziury i błędy komputera odpowiednią sztuczką elektronika - czy to jest technicznie w tym samochodzie możliwe? wiem że to nie zalecane, ale tu pytam tylko o możliwości
Za fachowe porady z góry dziękuję.