Citroen C5 Tourer do oceny, 2012r. proszę o pomoc

10 Sie 2015, 22:21

Witam, kiedyś już na forum pomogliście mi wybrać cytrynkę C5 spośród innych samochodów, było to około 3 mies. temu, od tamtej pory szukam i cały czas dowiaduje się o nich nowych rzeczy :D

Na samochód mogę przeznaczyć do ok. 50 tys.
zależy mi na tym aby samochód był na silniku 2.0 HDi, miał automat, przebieg poniżej 150k, oraz aby miał kompletną wersję exclusive.

Jeśli chodzi o to ostatnie to mam pewien problem, otóż poszperałem w necie i znalazłem wyposażenie citroena w wersji exclusive z 2011/12 roku, i w tym wyposażeniu widnieje, że przednie fotele mają podgrzewanie i masaż, a niedawno znalazłem idealnego citroena dla mnie, biała perła, 2.0 HDI 163KM, automat, exclusive, panorama dach, nawigacja (ta lepsza, 3D - można poznać po radiu) wszystko super, ale niestety nie ma podgrzewanych foteli i masaży, poza tym ma wszystko z wersji exclusive z tamtych lat, jest naprawdę świetna i chcę jechać ją obejrzeć, ale nie wiem czy brak tego wyposażenia nie świadczy o braku wersji exclusive.

Prosiłbym o opinię czy te masaże i podgrzewanie foteli jest na tyle ważne żeby brać to pod uwagę kupując samochód.

http://pokazywarka.pl/fo44kb/#zdjecie15527650
http://pokazywarka.pl/iq086u/#zdjecie15527941

oto zdjęcia samochodu, jego cena to 49 tys. rok 2012, przebieg 150kkm, 2.0hdi 163km, exclusive

Jest się czego obawiać ?

Z góry dzięki za pomoc :)
HauX
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Sie 2015, 08:45

HauX napisał(a):przebieg poniżej 150k

wymóg głupi ale o dziwo może się udać - mam nadzieje, że to tylko powód przed tym, że przy 190tys. go sprzedasz aby nie miał 200 i szybciej opchniesz

HauX napisał(a):Prosiłbym o opinię czy te masaże i podgrzewanie foteli jest na tyle ważne żeby brać to pod uwagę kupując samochód.

fanie, jakby były ale auto jest tak komfortowe, że raczej używać często nie będziesz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Sie 2015, 11:02

w sumie z tym przebiegiem przesadziłem, waźniejszy jest stan samochodu, ale fajnie jednak jak jest on niski, i oczywiście potwierdzony w aso.

jeśli chodzi o te masaźe to po prostu chciałem się dowiedzieć czy to możliwe że w katalogu wersji exclusive z 2012 są one w standardzie a tutaj ich nie ma, jestem na to uczulony, bo ostatnio oglądałem cytrynkę, która była kupiona w podstawowej wersji, a kowalski sobie w garażu przerobił na exckusive. Dodam, że 90% elektryki nie działało, a hydroactive wg. pana sprzedającego "zabrakło płynu i nie działa" tylko szkoda, że to auto nawet hydro na oczy nid widziało.
HauX
Nowicjusz

11 Sie 2015, 11:34

[link do mobile.de wygasł]
Jak kupic auto z Niemiec -->PRIV
kalik
Aktywny

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mondeo IV Turnier
Silnik: 2.0TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

11 Sie 2015, 12:31

fajny z niemiec, tylko trochę cena przyduża :/ 12.500 euro to już powyżej 50k + transport, podatki itp. to już może nawet do 60.000 by doszło :/
Poważnie myślę nad obejrzeniem tego citroena
[link do oferty na Allegro wygasł]

wygląda bardzo ładnie na zdjęciach, sprzedawca sprawił wrażenie uczciwego, powiedział, że kupił go w niemczech na na placu z autami, poprosiłem o VIN itd. to powiedział, że nie ma problemu i podeśle jak będzie miał chwilę, także wydaje się, że to może być to, jedyny minus, to że jest to dosyć daleko :/ 200km muszę zrobić żeby w ogóle go obejrzeć i nie wiem czy warto, może ktoś z forum oglądał ten samochód ? :)
HauX
Nowicjusz

11 Sie 2015, 12:54

Ostroznosc to podstawa, auto od handlarza.
Raz jest VAT 23 innym razem marza.

Jesli samochod z jakiegos placu berlinskiego to odpusc go sobie.
Jak kupic auto z Niemiec -->PRIV
kalik
Aktywny

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mondeo IV Turnier
Silnik: 2.0TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

11 Sie 2015, 12:55

z tego co widzę ten biały ma skrzynię biegów automatyczną która jest szitem w tych autach, jak kupować c5 III gen to tylko manual
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM

11 Sie 2015, 13:35

dlaczego niby jest "szitem" ? Bardzo wielu ludzi sobie chwali tą skrzynię, a ja nie potrzebuje szybkiego samochodu, osoby, które kupują C5'kę patrzą przede wszystkim na wygodę, wiem, że skrzynia jest ospała, ale to nie oznacza, że jest zła :)

Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź ? dlaczego uważasz, że ta skrzynia jest słaba ?
HauX
Nowicjusz

11 Sie 2015, 13:39

Może się zdawać tylko ale zobacz na drzwi tylne lewe (3 zdjęcie), są chyba ciemniejsze od reszty.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

11 Sie 2015, 13:49

może światło źle padło :D mam czujnik lakieru więc sprawdzenie lakieru nie powinno być problemem, a poza tym posiadam numer VIN, może ktoś podać stronę na której ten numer odczytam ? auto jest sprowadzone z francji
HauX
Nowicjusz

11 Sie 2015, 15:52

HauX napisał(a):auto jest sprowadzone z francji
To zderzaki na bank malowane :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Sie 2015, 17:09

dlaczego tak uważasz ?
HauX
Nowicjusz

11 Sie 2015, 17:55

we Francji się używa zderzaków do stukania, wciskania na dotyk i przepychania aut na parkingu - tam nie dba się o samochody
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Sie 2015, 21:40

no w sumie zderzaki są do zderzania :P

Może niektórzy francuzi dbają o swoje ciężko zarobione pieniądze :D ?
Może nie będzie źle, ale niestety dopatrzyłem się pewnej nieścisłości, w ogłoszeniu jest napisane, że samochód jest z 2012r. a citroen ma w bazie danych 2011r. poza tym wszystko się zgadza, nikt nie grzebał przy samochodzie i wyposażeniu, raz słyszałem o takiej sytuacji co znajomy kupił astre 2. 5-drzwiową, później jak chciał zmienić auto to okazało się, że w niemczech była coupe i była w innym kolorze, później nie mógł sprzedać :/

Zapytałem znajomego czy w C5 są dobre automaty, powiedział skrzynia, która jest w tym samochodzie jest dobra, jest to BVA AM6C1. miał ktoś z nią do czynienia ?
HauX
Nowicjusz

11 Sie 2015, 21:43

Niektórzy nie wpisują daty produkcji tylko datę pierwszej rejestracji. Np w Niemczech to jest ważniejsze przy kupnie auta.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika