Citroen C6 spojler otwarty - nie chowa się

12 Gru 2019, 17:06

Dzień dobry,

Mam Citroen C6, otworzył mi się spojler podczas jazdy, i nie chce się schować.

Auto dopiero kupiłem i się nie znam, ktoś może wie co jest przyczyną i jak go schować ?
loret
Początkujący

• 12 Gru 2019, 19:49

On się powinien otworzyć się częściowo przy prędkości powyżej 65km/h a przy 125km/h otwiera się całkowicie. Poniżej tych prędkości chowa się automatycznie.

Czy jak wyłączysz zapłon pozostaje on otwarty?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

12 Gru 2019, 20:01

Po wyłączeniu samochodu ponownie włącz wycieraczkę, a spoiler powinien podnieść się, jeśli wszystko działa poprawnie. Po przejechaniu automatycznie wraca do właściwej pozycji.

Przypuszczam że tak zrobiłeś i Ci się podniósł. Przejedź się teraz powyżej 65km/h i zobacz czy się schowa po zatrzymaniu.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

17 Gru 2019, 10:06

cały czas jest otwarty, nie wiem jak go zamknąć,

Jak zamknę samochód to też jest dalej otwarty.

Mogło się coś przyblokować ?
    loret
    Początkujący

17 Gru 2019, 10:07

cały czas jest w pozycji otwartej, obojętnie bo bym robił, mógł się przyblokować ?
    loret
    Początkujący

17 Gru 2019, 12:13

Jest otwarty na maksa czy na 1/2? Jak jedziesz samochodem to nie reaguje na zmiany przekroczenia i zmniejszenia prędkości wspomnianych wyżej?

Pozycja otwarta pozwala serwisować, smarować mechanizm. Zobacz jak on tam w środku wygląda.

Wrzuć może jakieś zdjęcia otwartego spoilera i wnętrza mechanizmu.

loret napisał(a):Mogło się coś przyblokować ?
    Być może ciężko to tak stwierdzić na odległość.

Ja bym jeszcze na twoim miejscu zapytał poprzedniego właściciela czy miał podobny problem, może coś ci podpowie.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Miejski środek transportu nowy skuter BMW C evolution
      Pojawienie się skutera C evolution oznacza początek nowego rozdziału w segmencie miejskich środków transportu BMW Motorrad. Oba maksiskutery napędzane konwencjonalnymi silnikami - C 600 Sport i C 650 GT – odniosły ...

24 Gru 2019, 08:26

dalej jest otwarty, podłączyłem komputer i jest taki bład F003 Brak łaczności z integralnym modułem sterującym nieokreślone.

Może to coś pomoże ?
    loret
    Początkujący

27 Gru 2019, 15:31

loret napisał(a):jest taki bład F003 Brak łaczności z integralnym modułem sterującym nieokreślone
    Ten błąd wskazuje na problem z łącznością z modułem BSI z tego co kojarzę. Masz problem tylko z tym spoilerem czy coś ci jeszcze nie działa?
    Sprawdziłeś bezpieczniki może jest jakiś osobny obwód od tego spoilera i coś tam nie styka lub bezpiecznik spalony.
    Cichy77
    Forumowicz VIP