Citroen c8 2.2 hdi nie działa tylni włącznik szyberdachu

27 Sie 2020, 08:08

Witajcie, właśnie skończyłem uszczelniać szyberdach 3 sztuki w Citroen c8 2.2hdi 2003. Uszczelnienie między karoseria a szyberdachem. Musiałem ściągnąć cała podsufitke. Po podłączeniu z powrotem tylnie 2 szyberdachy włącznikiem z przodu otwierają i zamykają się równocześnie, wcześniej otwierały się równocześnie a zamykały najpierw środkowy potem tylni. Ale nawet nie o to chodzi nie działają przyciski otwierania i zamykania szyberdachu z tyłu i na środku. W ogóle nie ma reakcji tak jakby prąd nie dochodził. Wcześniej działały. Co się mogła stać? Podłączyłem raczej dobrze bo przedni przyciskiem się otwierają i zamykają, a tylnie dwa zero reakcji?
bartekmot
Nowicjusz

Auto: Mercedes A160

27 Sie 2020, 10:12

bartekmot napisał(a):nie działają przyciski otwierania i zamykania szyberdachu z tyłu i na środku. W ogóle nie ma reakcji tak jakby prąd nie dochodził. Wcześniej działały. Co się mogła stać?
Musisz sprawdzić czy podłączyłeś wszystkie kostki. Ja kiedyś w jednym samochodzie zdejmowałem podsufitkę i kostki odpinałem też na dole w jednym ze słupków o czym zapomniałem a później zastanawiałem się czemu mi nie działa wszystko tak jak wcześniej.

Jeżeli wcześniej działało to są dwie opcje: Pierwsza to taka że gdzieś nie podłączyłeś kostki, a druga to taka że uszkodziłeś wiązkę kabli (mogą być przerwane w peszlu czego nie zobaczysz i tu warto przemierzyć je multimetrem na przejście).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Sie 2020, 14:06

Podłączone jest wszystko, nie wiem czy dobrze myślę ale skoro przednim przyciskiem otwierają i zamykają się szyberdachy to zasilanie idzie do tyłu więc przewody są ok, a przy tylnich szyberdach ach od sterownika do włącznika idą 4 kabelki i one są w porządku sprawdzałem multimetrem więc co może być nie tak, bo jedynie to może być wina tych kabli 4 z tego co widzę
bartekmot
Nowicjusz

27 Sie 2020, 14:54

Stało się coś dziwnego próbowałem przednim przyciskiem jeszcze raz otwierać szyberdachy i ostatni zaciął się w połowie i przestał działać. Jedyna opcja to że środkowego sterownik pod ie iłem na tył i wtedy domknalem. Wychodzi na to że padł stsriwnik. Czy więc możliwe jest ze to jest wina sterownika że nie działa tylni przycisk???
bartekmot
Nowicjusz

06 Wrz 2020, 11:32

bartekmot napisał(a):Czy więc możliwe jest ze to jest wina sterownika że nie działa tylni przycisk???
A sam przycisk sprawdzałeś czy działa za każdym razem? Można by było go sprawdzić multimetrem jak jest sprawny to problem będzie w sterowniku (chyba że po drodze gdzieś kable są przerwane w peszlu).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Wrz 2020, 11:35

Podłącz się pod DiabBoxa i będzie wszystko wiadome. Być może, że nic się nie zepsuło a po odcięciu zasilania trzeba wszystko na nowo zaprogramować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

06 Wrz 2020, 12:00

Kable w peszlu nie są przerwane tak jak pisałem bo sprawdziłem je multimetrem idą 4 krótkie kable od sterownika do przycisku, a zasilanie od przodu idzie bo przedni włącznik działa na tylnie szyberdachy, tylko sterownik zamówię bo nie miałem teraz czasu. Więc albo to sterownik, albo sam przycisk. Tyle że dziwne że nagle same padły by dwa przyciski po odpięciu, wręcz niemożliwe. Jak w ogóle sprawdzić multimetrem przycisk ?
bartekmot
Nowicjusz

06 Wrz 2020, 12:02

Raczej nie jest to opcja rozprogramowania bo nie raz zasilanie było odłączane na dłużej i wszystko działało, nic nie musiałem programować. Aczkolwiek jak kupię sterownik, podłączę to zobaczę czy działa, jak nie to podjadę do kogoś podpiąć pod komputer
bartekmot
Nowicjusz