Mazda 6 2015, 2,2 diesel nie działające czujniki parkowania.

31 Lip 2020, 15:28

Mazda 6 2015, 2,2 diesel nie działające czujniki parkowania.

Czujniki w samochodzie zamontowane są z przodu i tyłu jak dam wsteczny to to nic nie pika ani nic, z przodu to samo.

Ogólnie jakby były wyłączone.

Co może być przyczyną ?
loret
Początkujący

31 Lip 2020, 17:44

podłączyć kompa i odczytać błąd, nie ma sensu zgadywać, może być moduł a może jakiś czujnik padł
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Sie 2020, 10:39

loret napisał(a):Ogólnie jakby były wyłączone.
Może są wyłączone :) Masz na pewno taki przycisk od oryginalnych czujników jak na załączonym obrazku. Sprawdź czy czasem przez niego nie zostały one wyłączone.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Sie 2020, 10:51

mam taki przycisk ale nie o niego chodzi.

Działają mi czujniki z przodu teraz widzę ale nie działają z tyłu.

Po zdjęciu zderzaka wszystko chyba ok, przeczyściłem wtyczki.

Może być tak że ktoś wyłączył te czujniki komputerem, te z tyłu.

Bo samochód jak go kupiłem to miał zamontowany hak holowniczy z tyłu, to tak pomyślałem że może mu pikał i go wylaczył jakoś.

Jak sądzicie ?
loret
Początkujący

06 Wrz 2020, 12:34

loret napisał(a):Może być tak że ktoś wyłączył te czujniki komputerem, te z tyłu.

Bo samochód jak go kupiłem to miał zamontowany hak holowniczy z tyłu, to tak pomyślałem że może mu pikał i go wylaczył jakoś.

Jak sądzicie ?
Być może ale pikałby tylko przy cofaniu. Nie wiem tez na pewno ale przy haku jak masz podpiętą wtyczkę do gniazdka to czujniki z tyłu powinny się automatycznie dezaktywować.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus zwycięża w stolicy elektromobilności
    Po raz 8. z rzędu Lexus zwyciężył w norweskiej edycji badania satysfakcji klientów Autoindex. Mieszkańcy tego europejskiego kraju, który w największym stopniu postawił na elektromobilność najlepiej ocenili samochody ...
    Pierwszy samochód hybrydowy Toyoty - czy był nim ...?
    Toyota i hybrydy? Pierwsze nasze skojarzenie to Prius. Słusznie, bo model ten już 20 lat temu przetarł szlak dla seryjnych pojazdów hybrydowych. Z roku na rok jest ich coraz więcej: Yaris, Auris, RAV4, Toyota C-HR, ...