Citroen Jumper 2.2HDI Podciśnienia, problem podczas obciążenia

01 Cze 2021, 17:09

Witam.

Auto to Jumper 1 polift z 2.2HDI.
Problem dotyczy błędu podczas obciążenia, wyrzuca czerwony check. Wystarczy mocniej dodać gazu lub wkręcić powyżej 2,5k RPM. Po wyrzuceniu check'a auto traci znacząco moc lub gaśnie (różnie). Obstawiam, że to coś z doładowaniem lub odczytami z doładowania, ale mechanik ze mnie żaden.

Otworzyłem maskę, auto to ulep do wożenia gratów na budowę, przynajmniej buda zdrowa ale patenty jakie tam ujrzałem przechodzą wszelkie pojęcie. Znalazłem trzy ucięte/urwane wężyki podciśnienia wychodzące z elektrozaworu i nie wiem czy one mają wpływ na błąd. Załączam ich zdjęcia. Zaznaczyłem tam gdzie strzałki skąd wychodzą.

[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
Schabson
Nowicjusz

• 02 Cze 2021, 06:37

Skoro jest check, to jest błąd. Tak więc jakiekolwiek naprawy należałoby zacząć od sprawdzenia co to za błąd.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

02 Cze 2021, 08:50

Liczyłem na informację co to za przewody i gdzie jest ich miejsce. Tylko tyle póki co, a nóż może się okazać, że w tym tkwi szkopuł.

Ciężko płacić za diagnostyke w strupie który kosztował parę stówek i ma posłużyć tylko chwilkę. :P
    Schabson
    Nowicjusz

03 Cze 2021, 10:03

Z wężykami nie pomogę, bo nie mam schematu podciśnień z tego silnika w tym aucie.
    Ale jedno jest pewne - skoro zaświecił się check, to jest błąd. I nawet jak naprawisz przyczynę tego błędu, to trzeba będzie się podłączyć pod kompa żeby go skasować. Jak tego nie zrobisz, to auto nadal będzie w trybie awaryjnym, co może skutkować zwiększonym zużyciem paliwa, czy mniejszą mocą. Ale poczekaj jeszcze, może ktoś znajdzie schemat podciśnień do tego silnika, potem sprawdzić skąd te węzyki, ewentualnie podłączyć i dopiero potem skasować błąd.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Cze 2021, 10:41

Błąd sam znika po wyłączeniu i włączeniu silnika. Śmiga żywo bez błędu dopóki się nie "depnie". Właśnie zależy mi żeby mi ktoś pokazał gdzie te podciśnienia lecą, dostęp z tyłu silnika jest na tyle do bani że nie chcę zgadywać. :P Może ktoś się trafi kto może pod maskę zajrzeć lub pokaże w jakikolwiek sposób. Pozdrawiam
    Schabson
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator średniego spalania
      Policzenie wartości średniego spalania jest dosyć istotne dla większości kierowców dlatego też przygotowaliśmy kalkulator kosztów zużycia paliwa który pozwala obliczyć średnie spalanie na określonym dystansie, ...
      Hyundai i20 z instalacją LPG BRC Sequent 24.11
      Hyundai i20 z instalacją gazową utrzymuje 5-letnią potrójną gwarancję bez limitu kilometrów. Hyundai Motor Poland wprowadził do sprzedaży model i20 z instalacją LPG. Samochód z napędem na gaz dostępny ...