VW Golf Plus 1.6 Benzyna + Gaz

29 Maj 2021, 21:46

Witam!

Trasa Polska-Holandia. 150 km przed docelowym miejscem zaświeciła się pomarańczowa kontrolka silnika. Po zjechaniu na parking i odpaleniu ponownie silnika wyświetliła się informacja "Emission Garage", kontrolka silnika nie gaśnie.

Może ktoś miał podobny przypadek i wie o co chodzi, w czym jest problem? :roll:
cllaudia9554
Nowicjusz

• 29 Maj 2021, 22:41

Pod tym komunikatem może kryć się bardzo dużo różnych błędów od EGR przez wtryski, skrzynię po turbinę. Jedyna słuszna diagnoza to sprawdzenie błędów np. VCDSem.

Zauważyłeś jakieś problemy z mocą lub coś innego?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Maj 2021, 22:49

Żadnych problemów z mocą nie ma. To benzyna 1.6 MPI, wiec nie może to być problem z turbo doładowaniem. Nie zauważyłam zadnych problemów oprócz zaświeconej kontrolki silnika i informacji Emission Garage. Jutro pojadę do mechanika podłączyć auto pod komputer, ale wole zapytac czy ktoś miał kiedyś podobny problem.
    cllaudia9554
    Nowicjusz

29 Maj 2021, 23:04

cllaudia9554 napisał(a):To benzyna 1.6 MPI, wiec nie może to być problem z turbo doładowaniem
    Ok, rozumiem ale ja podałem co ten błąd może oznaczać bo on występuje nie tylko w benzynie ale i dieslu. W benzynie masz mniej możliwości i ja bym zaczął od sprawdzenia skanerem błędów. U Ciebie może być np. problem z podciśnieniem, przepływką (z tym się raz spotkałem) itd.

Wrzuć tu info jak będziesz miał konkretne błędy.

Kontrolka nie zgasła przy ponownym odpaleniu silnika i przejechaniu jakiegoś niewielkiego dystansu?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Maj 2021, 23:07

Dam znać jak będę coś wiedzieć po powrocie od mechanika.

Dojechałam do celu i kontrolka nie zgasła, powiadomienie Emission Garage również nadal się wyświetla.
    cllaudia9554
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dziewczyny na skutery - zakup jednośladu
      Skuter to idealny środek transportu dla tych, którzy chcą ominąć korki i nie korzystają z komunikacji miejskiej. Po niedawnej nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami, popularność małych motocykli gwałtownie wzrosła. ...